Moderni crno-bijeli filmovi koje trebate pogledati

Moderni crno-bijeli filmovi koje trebate pogledati

Priredio: Braco Kartal

10. Čovjek koji nije bio tu (The Man Who Wasn't There; 2001.)

Čovjek koji nije bio tu je američka krimi priča koju su napisali, producirali i režirali braća Joel i Ethan Coen. Glavna uloga dodijeljena je Billyu Bobu Thorntonu, a osim njega pojavljuju se Tony Shalhoub, Scarlett Johansson, James Gandolfini, Frances McDormand, Michael Badalucco, Richard Jenkins i Jon Polito. Smješten u kasne četrdesete u Kaliforniji, film prati brijača i strastvenog pušača (Thornton) koji u pokušaju da sakupi nešto novca počne ucjenjivati ženinog šefa, koji joj je ujedno i ljubavnik. Film je u cjelini prikazan, ali ne i snimljen, u crno-bijeloj tehnici. Joel Coen je na Cannes Film Festivalu 2001. za ovo ostvarenje osvojio nagradu za najboljeg reditelja, dok je Ethan bio zadužen samo za produkciju filma. Braća Coen važe za jedne od najviše nagrađivanih režisera, sa ukupno 120 priznanja.
 
 
 
 
 

09. Grad grijeha (Sin City; 2005.)

Sin City je američki kriminalistički triler kojeg su režirali, napisali scenario i producirali Frank Miller i Robert Rodriguez i zasnovan je na Millerovim stripovima: "The Hard Goodye", "The Big Fat Kill" i "That Yellow Bastard". U glavnim ulogama se pojavljuju Bruce Willis, Mickey Rourke, Clive Owen, Jessica Alba, Benicio Del Toro, Brittany Murphy, Elijah Wood, Alexis Bledel, Michael Clarke Duncan, Rosario Dawson, Carla Gugino, Rutger Hauer, Jaime King, Michael Madsen i Nick Stahl. Prateći nekoliko različitih priča koje se međusobno isprepliću te otkrivaju lice pravde i naličje korupcije u Basinu, film se u prvoj priči koncentriše na policajca koji želi spasiti mladu djevojku od silovanja. Druga priča je rezervisana za čovjeka koji će napraviti sve kako bi osvetio smrt djevojke s kojom je proveo nezaboravnu noć, dok u trećoj jedan čovjek mora pronaći način kako se rješiti tijela mrtvog policajca. Grad grijeha je doživio ogroman komercijalni uspjeh, a iako je većinom urađen u crno-bijeloj tehnici, određeni objekti su obojeni. Na Cannes Film Festivalu 2005. osvojio je Technical Grand Prize nagradu za vizuelno oblikovanje.
 
 
 
 

08. "Pi" (1998.)

Pi prestavlja nadrealistički psihološki triler i režiserski debi Darrena Arofonskog. U glavnim ulogama se pojavljuju Sean Gullette, Mark Margolis, Ben Shenkman Samia Shoaib. Max Cohen je informatički genijalac sa velikim talentom za matematiku kroz koju gleda i tumači apsolutno sve. Živi sam, asocijalan je i ne druži se skoro ni sa kim osim sa svojim kompjuterom koji ima neslućene mogućnosti da analizira i predviđa kretanja na berzi dionica. Max nastoji pronaći numerološki princip po kojem se kreće vrijednost dionica te koji bi mu omogućio precizno predviđanje njihovog rasta ili pada. Kako se približava rješenju tj. magičnom broju koji će otkriti mnoge tajne pa i one religijske, Maxove glavobolje i priviđenja od kojih i inače pati, postaju sve jače i jače. Niskobudžetni film sa elektronskom muzičkom podlogom čiji se naslov odnosi na matematičku konstantu pi režiseru je priskrbio nagradu za najbolju režiju na Sundance Film Festivalu 1998. godine, a osvajač je i nezavisne Spirit Award nagrade za najbolji debitantski scenarij, te Gotham Open Palm nagrade.
 
 
 

 

07. La Haine (Mržnja; 1996.)

Francuska kriminalistička drama 29.godišnjeg Mathieua Kassovitza koja tematizira otuđenost među francuskom omladinom priča je o tri mladića - Arapinu, Afrikancu i Jevreju koji provode dane besciljno lutajući po monotonim pariškim predgrađima dok oko njih bijesne socijalni nemiri. Nakon nekog vremena dolaze u sukob sa policijom. Film je Kassovitzu obezbijedio nagradu za najboolju režiju na Cannes Film Festivalu 1995. Trostruki je osvajač Cesar nagrade, dvostruki osvajač francuske nagrade Lumières, a osvojio je i nagradu European Film, te nagradu australijskih filmskih kritičara.
 
 
 
 
 

06. Ed Wood (1994.)

Biografska komedija/drama o neslavnom američkom reditelju Edwardu D. Woodu mlađem. Velikim dijelom rađen po biografskoj knjizi "Noćna mora ekstaze" čiji je autor Rudoplh Grey. Glavne uloge tumače Johnny Depp i Martin LandauEd Wood je s vremenom stekao popriličnu popularnost, a na siteu IMDb.com se nalazi na listi 250 najboljih filmova i osvajač je Zlatnog globusa, dva Oscara i Saturn nagrade, a nominovan je za Zlatnu palmu, te za BAFT-u u dvije kategorije.
 
 
 

 

05. Čovjek-slon (The Elephant Man; 1980.)

The Elephant Man je američka drama snimljena prema istinitoj priči o Josephu Merricku (u filmu zvanom John Merrick), teško deformiranom čovjeku iz Londona koji je živio u 19. vijeku. Režirao ga je David Lynch, a glavne su uloge ostvarili John Hurt, Anthony Hopkins, Anne Bancroft, John Gielgud, Wendy Hiller, Michael Elphick, Hannah Gordon i Freddie Jones. Scenario je adaptacija knjiga "The Elephant Man and Other Reminiscenes" (1923.) Sira Fredericka Trevesa i "The Elephant Man: A Study in Human Dignity" autorice Ashley Montagu. Adaptaciju potpisuju Lynch, Christopher De Vore i Eric Bergren. Na dodjeli Oscara 1980. godine bio je nominovan u čak osam kategorija, uključujući one za najbolji film, režiju, glavnog glumca i adaptirani scenario.
 
 
 
 
 

04. Razjareni bik (Raging Bull; 1980.)

Biografska sportska drama u kojoj se u glavnim ulogama pojavljuju Robert De Niro, Cathy Moriarty, Joe Pesci, Frank Vincent, Nicholas Colasanto, Theresa Saldana, Mario Gallo, Frank Adonis, Joseph Bono, Frank Topham, Lori Anne Flax, Charles Scorsese, Don Dunphy, Bill Hanrahan i Rita Bennett. Početkom šezdesetih nekadašnji svjetski profesionalni bokserski prvak u srednjoj kategoriji, Jake La Motta, radi kao zabavljač u noćnim barovima. Dvadesetak godina ranije započela je njegova impresivna bokserska karijera, u kojoj je veliku ulogu kao menadžer odigrao njegov brat Joey. Jake je insistirao da do uspjeha dođe sam, bez podrške kriminalnog podzemlja koje se vrtjelo oko ringa, no u ono doba to je bilo nemoguće. Uprkos superiornoj boksačkoj vještini i nizu nokauta, ne dobija priliku boriti se za naslov prvaka. U međuvremenu napušta prvu suprugu, a novi mu je izbor plavokosa ljepotica Vickie. Po mnogima najbolji film Martina Scorsesea, a svi ostali filmovi slične tematike su samo blijeda kopija ovog remek djela.
 
 
 

 

03. A Girl Walks Home Alone At Night (2014.)

Iranska horor romansa u režiji Ane Lily Amirpour, prikazan u okviru programa "Next" na prošlogodišnjem Sundance Film Festivalu. U glavnim ulogama se pojavljuju Sheila VandArash Marandi, Marshall Manesh i Dominic Rains. Radnja filma smještena je u imaginarni iranski grad "Bad City", a prikazuje nedjela usamljenog vampira. Realizaciji ovog filma prethodio je kratki, istoimeni film, koji je nagrađen na Noor Iranian Film festivalu.
 
 
 
 

 

02. Šindlerova lista (Schindler´s List; 1993.)

Američka drama Stevena Spielberga za koju je scenarij napisao Steven Zaillian. Utemeljen je na knjizi "Schindler's Ark" australijskog autora Thomasa Keneallyja. Prati Oskara Schindlera, njemačkog biznismena koji je spasio živote više od hiljadu poljskih Jevreja tokom holokausta omogućivši im da rade u njegovim tvornicama. U filmu su glavne uloge ostvarili Liam Neeson kao Schindler, Ralph Fiennes kao Amon Göth i Ben Kingsley kao Schindlerov knjigovođa Itzhak Stern. Ideja za filmsku priču o Schindlerovim Jevrejima potiče još od 1963. godine. Ispričati priču o Schindleru bio je jedan od životnih ciljeva Poldeka Pfefferberga, jednog od preživjelih Schindlerovih Židova. Kada je izvršni producent Sid Sheinberg poslao knjigu "Schindler's Ark" Spielbergu, ovaj je njome bio fasciniran. Nedugo potom zainteresirao je i holivudsku kompaniju Universal Pictures koja je otkupila prava na knjigu. Međutim, u to vrijeme nije bio siguran je li on sam kao reditelj dovoljno sazrio da napravi film o holokaustu. Stoga je pokušao razgovarati s nekoliko drugih reditelja i ponuditi im režiju filma, ali je na kraju ipak odlučio sve sam napraviti. Uz konstataciju da se radi o jednom od najboljih filmova ikada snimljenih, postigao je odličan uspjeh na kino blagajnama, osvojio čak sedam Oscara (uključujući one za najbolji film, reditelja i originalnu muziku) te nebrojene druge nagrade (uključujući sedam nagrada BAFTA i tri Zlatna globusa). Godine 2007. Američki filmski institut postavio je Schindlerovu listu na osmo mjesto liste stotinu najboljih američkih filmova svih vremena.
 
 
 
 

 

01. Blancanieves (2012.)

Blancanieves je španski nijemi film za čiji scenario i režiju je zaslužan Pablo Berger. U glavnim ulogama se pojavljuju Macarena García i Maribel Verdú. Utemeljen na bajci braće Grimm, predstavlja romantičnu storiju smještenu u Andaluziju 1920. godine. Nakon tragične nesreće u areni koja ga je ostavila paraliziranog, žena legendarnog matadora Antonia Villalte umire rađajući kćer Carmencitu. Antonio nedugo potom oženi medicinsku sestru koja ga je njegovala, Encarnu, prepuštajući odgoj svoje kćerke baki, bivšoj flamenco plesačici. Ljubomorna Encarta pokuša ubiti Carmencitu koja uspije pobjeći uz pomoć putujuće skupine patuljaka matadora i postane slavni matador pod imenom Blancanieves. Što se tiče ovog filma fascinira činjenica da je nekome uopšte palo na pamet da u moderno doba na ovakav način oda počast nijemom filmu. Zanimljiva, impresivna, jedinstvena i preoriginalna filmska priča koja je osvojila deset prestižnih Goya nagrada uključujući i one za najbolji film i originalni scenario.

Prethodna
Najbolja ostvarenja njemačke kinematografije
Sljedeća
Najbolja ostvarenja italijanske kinematografije