Najbolja ostvarenja njemačke kinematografije

Najbolja ostvarenja njemačke kinematografije

Priredio: Braco Kartal

10. Lore (2012.)

Australijsko-njemačka ratna drama za koju je zaslužan dvojac Mukherjee/Shortland. Scenario filma je adaptacija novele "The Dark Room" Britanke njemačko-australijskog porijekla, Rachel Seiffert. U glavnim ulogama se pojavljuju Saskia Rosendahl, Kai Malina, Nele Rebs i Ursina Lardi. Radnja filma odvija se na jugozapadu Njemačke neposredno nakon Drugog svjetskog rata. Petero braće i sestara moraju putovati 900 km do kuće svoje bake u Hamburgu jer su im roditelje-naciste uhapsile savezničke snage. Putem sreću razne ljude koji su prema njima prijateljski ili neprijateljski nastrojeni. Na kraju im se priključuje preživjeli mladi logoraš, Jevrej, koji  postaje njihov neslužbeni skrbnik. Film je osvojio 19. filmskih nagrada širom svijeta.
 
 
 
 

09. Engel & Joe (2001.)

Romantična drama u režiji Vanesse Jopp. U glavnim ulogama se pojavljuju Robert Stadlober, Jana Pallaske i Lena Sabine Berg. Film o sedamnaestogodišnjem punkeru i petnaestogodišnjoj djevojci. Priča o ljubavi i odrastanju...
 
 

 

08. Soul Kitchen (2009)

Komedija/drama o Zinosu Kazantsakisu (Adama Bousdoukos), mladom kuharu grčkog porijekla koji je vlasnik neuglednog restorana u predgrađu Hamburga, inače preuređenog hangara, u koji zalazi sirotinja i jedan punk sastav koji nikada ne plaća iznajmljivanje. Kako posao ide sve slabije, a nema baš nagovještaja da bi se situacija mogla drastično promijeniti, Zinos odluči prodati restoran. Istovremeno ga ostavlja djevojka Nadine (Pheline Roggan) zbog poslovne ponude u Šangaju i jer smatra da ju je previše zanemarivao. Da bi je vratio, odluči otići za njom, no prije toga zaposli novoga kuhara, također grčkog porijekla, koji je poduzetan i počne kuhati izvrsna jela, te uvede DJ-a kao zabavljača. Pored njih dvoje u filmu se pojavljuje i Moritz Bleibtreu. Za režiju je zaslužan Fatih Akin. Film je osvojio nagradu na filmskom festivalu u Veneciji 2009. godine.

07. The Lives Of Others (Život drugih; 2006.)

Film Život drugih je drama, rediteljski debi Floriana Henckela von Donnersmarcka, o istočnonjemačkoj tajnoj policiji (Stasi). U glavnim ulogama se pojavljuju Ulrich Mühe, Martina Gedeck, Sebastian Koch i Ulrich Tukur. Snimljen 17 godina nakon pada Berlinskog zida film govori o propasti istočnonjemačke socijalističke države. Mnogi bivši Istočni Nijemci bili su oduševljeni tačnošću činjenica koje su prezentovane u ovom ostvarenju, ali i samom atmosferom filma, s obzirom da je reditelj odrastao izvan Istočne Njemačke i imao je samo šesnaest godina kad je srušen Berlinski zid. Film je osvojio brojne nagrade, među kojima i Oscara za najbolji film na stranom jeziku.
 
 
 

 

06. Das Experiment (Eksperiment; 2001.)

Triler u režiji Olivera Hirschbiegela baziran na noveli "The Black Box" Maria Giordana. Govori o socijalnom eksperimentu koji se 1971. godine sproveo u američkom zatvoru Stanford. U glavnim ulogama se pojavljuju Moritz Bleibtreu, Justus von Dohnányi, Christian Berkel, Oliver Stokowski i Andrea Sawatzki. U 2010. Amerikanci snimaju remake.
 
 

 

05. Downfall (Der Untergang; 2004.)

Film Der Untergang nudi pogled ispod površine uobičajenog tumačenja Trećeg Reicha koji otkriva više detalja o pojedincima koji su stvorili ovaj režim. Prati posljednjih deset dana u životu Adolfa Hitlera, a baziran je na knjigama "Inside Hitler's Bunker" istoričara Joachima Festa; "Until the Final Hour" (memoari Hitlerove sekretarice Traudl Junge); memoarima"Inside the Third Reich; Hitler's Last Days: An Eye-Witness Account"; knjizi "Das Notlazarett unter der Reichskanzlei: Ein Arzt erlebt Hitlers Ende in Berlin" doktora Ernst-Günthera Schencka i memoarima Siegfried Knappa "Soldat: Reflections of a German Soldier, 1936-1949". Nominiran na 77. dodjeli Oscara u kategoriji najboljeg filma na stranom jeziku i osvajač BBC Four nagrade.
 
 
 

 

04. Run Lola Run (1998.)

Triler kojeg je režirao Tom Tykwer. U glavnim ulogama se pojavljuju Franka Potente kao Lola i Moritz Bleibtreu kao Manni. Lola mora da pronađe 10.000 maraka u roku od dvadeset minuta kako bi svom dečku spasila život... Film je osvojio nagradu publike na Sundance Film festivalu 1999. godine.
 
 
 
 
 

03. Who Am I - No System Is Safe (2014.)

Triler u režiji Barana bo Odara. U glavnim ulogama se pojavljuju Tom Schilling, Elyas M'Barek, Hannah Herzsprung, Wotan Wilke Möhring, Antoine Monot Jr., Trine Dyrholm Stephan Kampwirth. Film prati skupinu hakera iz Berlina koji pokušavaju steći slavu na hakerskoj underground sceni.
 
 
 

 

02. Good Bye Lenin! (2003.)

Komedija u režiji Wolfganga Beckera. U glavnim ulogama se pojavljuju Daniel Brühl, Katrin Saß, Chulpan Khamatova i Maria Simon. Radnja filma smještena je u 1990. godinu i prati mladića koji ne smije šokirati majku jer se nedavno probudila iz kome. Ono što bi je moglo ubiti je saznanje da Istočna Njemačka više ne postoji...
 
 
 

 

01. Mi: Djeca s kolodvora ZOO (1981.)

Christiane (N. Brunckhorst) je trinaestogodišnja djevojka koja živi s majkom i sestrom u berlinskoj četvrti Gropiusstadt. To je kvart u kojem uglavnom žive ljudi s ozbiljnim socijalnim problemima, a ni Christianina porodična priča nije sretna jer ih je nedavno napustio otac nasilnik. Nemajući moralnu podršku porodice počinje se družiti s mladima iz škole koji izlaze u obližnju popularnu diskoteku... Ekranizacija istoimene knjige koja je po objavljivanju 1979. godine dostigla kultni status kojeg ima još i danas. Radi se o hronici maloljetnice iz Berlina koja je s nepunih četrnaest godina postala ovisnica o heroinu, a zatim se odala prostituciji. Ispričavši svoj slučaj dvojici novinara, objavljen je roman istinitog prikaza berlinskog narkomanskog miljea. Zastrašujuća priča utemeljena na stvarnim događajima i jedan od najboljih filmova koji tematizira problem narkomanije. Režirao ga je Uli Edel, a soundtrack potpisuje David Bowie, koji se i sam nakratko pojavljuje u filmu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Prethodna
Najbolja ostvarenja nordijske kinematografije
Sljedeća
Moderni crno-bijeli filmovi koje trebate pogledati