Moja TV Flix videoteka: Francuskinje

Moja TV Flix videoteka: Francuskinje

Sous les jupes des filles; režija: Audrey Dana; uloge: Isabelle Adjani, Leatetia Casta, Audrey Dana, Julie Ferrier; 2014.

Film Sous les jupes des filles (Francuskinje, 2014) priča priču o 11 žena koje žive u Parizu od kojih svaka od njih ima vlastite probleme: karijera, ljubavni život, briga o djeci..., a koji možete pogledati u Moja TV Flix videoteci.

Najveću i najjaču glumačku postavu, tj. kada su u pitanju francuske glumice, čine Vanessa Paradis, Isabelle Adjani, Laetitia Casta, Sylvie Testud, Geraldine Nakache, Julie Ferrier, Marina Hands, Alice Taglioni, Alice Belaidi, Melanie Doutey i scenaristica / rediteljica / glumica Audrey Dana u filmu Francuskinje. Pored Audrey Dane scenarij potpisuju Murielle Magellan i Raphaelle Valbrune.

Riječ je o filmu koje su napravile žene za žene, i za muškarce koji vole žene. Sve pomenute glumice utjelovljuju veličanstvene različite osobine Francuskinja, dok posebnu ulogu ima sama lokacija na kojoj se odvija radnja filma, grad svjetla Pariz. Sami film u periodu od 28 dana tematizira grupu različitih žena, njih 11 Parižanki, koje prolaze kroz teške (i smiješne) periode u svojim životima. Centralna priča jeste ona 28-godišnjakinje Ysis (Nakache), koja živi u (ne)sretnom braku i ima četvero male djece. Scenaristice i rediteljica znalački postavljaju priču o fantazijama, i to ne samo seksualnim već uglavnom fantaziranju o životu općenito, a to je onaj specijalni dodatak koji filmu daje potrebnu srčanost i razigranost.

Francuskinje je ponekad oštra, nekad tužna, ali zato uvijek iskrena i ugodna komedija. Svi stereotipi su prisutni: domaćica, poslovna žena, djevojka, supruga, lezbijka..., i svi su na svoj način prikazani u jedinstvenom svjetlu. Ono što će vam se svidjeti kod ovog filma, koliko god se učinilo da ismijava žene, činjenica je da ćete se smijati na svaku imalo smiješnu situaciju u koju svoje junakinje postavi rediteljica; smijaćete se sa njima, a ne njima. A što se tiče muškog dijela publike, moguće je da će pomniji promatrači primijetiti, pored mnogo smijeha, i način na koji bi mogli dobiti uvid u žensku psihu, što će im opet pomoći da bolje razumiju ljepši spol.

Možda i jedini problem filma Francuskinje jeste detalj da imamo 11 diva od kojih se svaka bori za svoj momenat slave u filmu kojem trajanje od skoro dva sata baš i nije dovoljno za ispravnu i dovoljnu karakterizaciju svake od njih. U svakom slučaju, kada prihvatite sve male minuse, mnogo više pluseva, zaista biste mogli uživati u filmu Sous les jupes des filles scenaristice i rediteljice Audrey Dane.

“Francuskinje“ možete pogledati u Moja TV Flix videoteci

Prehodna
Velika pljačka u traileru za Netflixovu seriju "Berlín"
Sljedeća
Uvod u rat zmajeva u 2. sezoni "House of The Dragon"