Moja TV Flix videoteka: Moje ljeto u Provansi

Moja TV Flix videoteka: Moje ljeto u Provansi

Avis de mistral; režija: Rose Bosch; uloge: Jean Reno, Anna Galiena, Chloé Jouannet, Hugo Dessioux, Lukas Pelissier, Tom Leeb, Aure Atika; 2014.

Ponekad jednostavno trebamo malo odmora od turobne svakodnevnice i one utjehe kakvu možemo dobiti samo od pokretnih slika, a upravo jedan takav naslov je francuska romantična drama Avis de mistral (Moje ljeto u Provansi, 2014), koju možete pogledati u Moja TV Flix videoteci.

Rediteljici Rose Bosch bio je to tek treći igrani film koji je režirala, nakon ostvarenja Animal (2005) i The Round Up (2010), a na filmskoj sceni njena zvijezda je zablistala ne baš tako davne 1992. godine kada je napisala scenarij za film Ridleya Scotta, 1492: The Conquest of Paradise. Dokazavši se kao scenaristica, Bosch je devedesete i početak 2000-tih provela pišući scenarije za razne filmove, a priliku da režira je dobila 2005, da bi se ostvarila kao rediteljica tek sa svojim trećim filmom Moje ljeto u Provansi.

Riječ je o nadasve prelijepoj priči prema kojoj niko ne može ostati ravnodušan, te Bosch znalački kreirani scenarij vodi sigurnom i staloženom rediteljskom rukom ne bojeći se dati dragim i simpatičnim likovima prostora za razvoj. Tome svakako pridodajući vrsne francuske glumce poput Jeana Renoa i Annae Galienae, koji su uz mlade snage Chloé Jouannet i Hugoa Dessiouxa, svoje performanse učinili toliko uvjerljivim da ne možete nikoga drugog zamisliti u njihovim ulogama.

Priča je to o porodici, porodičnim tajnama, djetinjstvu, pubertetu, prvim ljubavima i ljetnim praznicima daleko od vreve Pariza u idiličnoj Provansi. Sestra i brat, tinejdžeri Léa (Jouannet) i Adrien (Dessioux), sa malim nijemim bratom Téom (Lukas Pelissier), dolaze sa bakom Irène (Galiena) kod djeda Paula (Reno) u Provansu, djeda kojeg nikada nisu upoznali. Razlozi zbog kojih unuci nikad nisu upoznali svog djeda ostaju (po)malo skriveni i scenaristica/rediteljica Rose Bosch tu igra na sigurno nedopuštajući si upadanje u kliše objašnjenja, lošeg oca i (pre)dobre kćeri, iako se pomalo i da naslutiti zbog čega su se razdvojili.

Bosch je “skicirala lik“ djeda, kojeg je francuski glumački bard Jean Reno učinio svojim, karakterno ga sjenčivši katkad kao strogog, katkad kao blagog paora koji će se promijeniti nabolje, samo radi svojih unuka. Anna Galiena savršeno je odglumila baku koja je spona između unuka i djeda, te glas razuma kada to njenoj unuci Léai bude trebalo. Léa će se “zaljubiti do ušiju“ u lokalnog momka Tiagoa (Tom Leeb), odabir koji neće biti po mjeri njenog djeda, samo da bi se mlada dama odlučila na bijeg od kuće. Njen brat Adrien, s druge strane, neće imati problema sa svojim ljetnim romansama, ali će ostati uskraćen za zagrljaj (i poljubac) od najbolje poslastičarke u gradu, prelijepe Magali (Aure Atika). Mali Téo će se najviše obradovati djedu i svojski mu pomagati oko branja voća i povrća, te postati njegov mezimac.

Moje ljeto u Provansi tako će postati film koji će vam trebati prepisati videotekar-apotekar za opuštanje i ugodno provedene sate za televizorom (ili monitorom kompjutera).

“Moje ljeto u Provansi“ možete pogledati u Moja TV Flix videoteci

Prehodna
Moja TV Flix videoteka: Gradonačelnik Sunset Stripa
Sljedeća
Moja TV Flix videoteka: Moji junaci su uvijek bili kauboji