Moja TV Flix videoteka: Prije ponoći

Moja TV Flix videoteka: Prije ponoći

Before Midnight; režija: Richard Linklater; uloge: Julie Delpy, Ethan Hawke; 2013.

Jednu od najinspirativnijih filmskih ljubavnih priča, ljubavne drame Before Sunrise (Prije svitanja, 1995) i Before Sunset (Prije sumraka, 2004) reditelj Richard Linklater zaokružio je sa trećim dijelom koji nosi naziv Before Midnight (Prije ponoći, 2013). Dok je prvi film u biti bio klasična ljubavna priča u kojoj momak upoznaje djevojku, drugi je opet bio posebna priča o životu, a treći i finalni nastavak predstavlja priču o umijeću življenja.

Dok smo u prva dva dijela, svojevrsna poglavlja u životima Francuskinje Celine (Julie Delpy) i Amerikanca Jesseja (Ethan Hawke) prisustvovali filmskim pričama koje u potpunosti leže na ramenima dvoje protagonista, u smislu da su (uvijek) u kadru (samo) njih dvoje, završni dio trilogije već ima širi dijapazon glumaca. Zaključno poglavlje Prije ponoći također je kao i prva dva sugestivno režirano, vrlo zanimljivo i donekle angažirano dijaloško ostvarenje koje se ipak u određenoj mjeri razlikuje od prethodnika. Naime, drama nije fokusirana samo na likove koje oni tumače već je razvedenija i slojevitija, u tom smislu je i glumačka postava znatno veća, a i manje je improvizacije u odnosu na prethodne dijelove trilogije.

Nakon osamnaest godina od upoznavanja u Prije svitanja, Jesse i Celine sada su nevjenčani supružnici i roditelji blizanki Elle i Nine na odmoru u Grčkoj. I opet je njihova međusobna konverzacija ta koja vodi priču, ali ovoga puta autentičnu priču o umijeću življenja. Svakako, predivni detalji su razgovor i ručak sa njihovim grčkim prijateljima, scene u kojoj dolazi do izražaja sva ljepota ponovne scenarističke saradnje reditelja i dvoje glavnih glumaca. Vjerovatno i najduhovitiji od svih, Prije ponoći nudi naizgled namjeran uvid u sada već ozbiljnu vezu para u njihovim četrdesetim sa detaljima u kojima se gotovo svi parovi mogu pronaći. Scenarističke dosjetke i način na koji glumci iznose replike i zadane situacije naći će vas zasmijane većim dijelom filma, dok će biti i onih ozbiljnih, prijelomnih situacija za koje ćete pomisliti da vode u nepovrat.

Likove Jesseja i Celine osmislili su reditelj Linklater i scenaristica Kim Krizan, te su priču vodili lijepim i brižnim scenarističkim perom u prva dva dijela ispisujući ih u razmaku od devet godina, dok je završno poglavlje u svakom pogledu djelo proizašlo iz sada već uigranog glumačkog dua, kao i samog reditelja. Nema sumnje da ćete, ako se odlučite na gledanje ovog zaista prelijepog i nadasve unikatnog filmskog ostvarenja, jedinstvenog u svakom mogućem aspektu, provesti 109 minuta čiste sreće i zadovoljstva.

“Before Midnight“ možete pogledati u Moja TV Flix videoteci

Prehodna
Renner u akciji u teaseru za 3. sezonu "Mayor of Kingstown"
Sljedeća
Špijunske igre u novoj HBO seriji "The Sympathizer"