Na 5. AJB DOC-u prikazan film “Krhki snovi“

Na 5. AJB DOC-u prikazan film “Krhki snovi“

U sklopu programa AJB Prikazuje 5. AJB DOC-a prikazan je film ‘Krhki snovi’ autorice Haidy Kancler.

Publika 5. AJB DOC Film Festivala imala je priliku pogledati film Krhki snovi autorice Haidy Kancler, koji donosi priču o tri djevojke iz Bamyana, Afghanistan, koje dobijaju priliku otputovati u Evropu kako bi ostvarile svoje snove da postanu profesionalne skijašice, nakon čega je upriličena diskusija s publikom.

Zakia, Fatima i Fariba sanjale su da postanu profesionalne skijašice i predstavljaju Afganistan na Olimpijskim igrama. Kada njihova evropska trenerica skijanja Ana objavi kako mogu otići u Evropu da bi intenzivno trenirale i postale licencirane instruktorice skijanja, čini se kao da su na korak od ostvarenja sna. No, odmah po dolasku u Evropu suočavaju se s nepremostivim kulturnim preprekama i strogim standardima evropskog profesionalnog sporta.

Dok se bore s razočaranjem, alternative dovode djevojke u iskušenje, uključujući i ilegalni odlazak u Njemačku. Na taj način se prilika da ostvare svoje snove pretvara se u niz nepredvidljivih i emotivnih uspona i padova s visokim ulozima. 

Producent filma Boštjan Virc rekao je da je inicijalna ideja bila da tri djevojke iz Afganistana koje su imale nevjerovatno ljubav prema skijanju edukuju kako bi postale instruktorice skijanja.

“Željeli smo im pružiti priliku da po povratku u Afghanistan mogu podučavati druge. No, kako ste i sami vidjeli, priča je dobila neočekivani obrt koji je i nama teško pao”, rekao je Virc.

“Trebalo je, ne samo meni, nego cijeloj ekipi, da se emocije slože, da ne reagujemo impulsivno ili da ne prekinemo snimanje, jer smo ipak producenti dokumentarnih, ljudskih, stvarnih priča. Zbog toga smo odlučili nastaviti s produkcijom i napraviti možda čak bolju i autentičniju priču”, dodaje.

Odgovarajući na pitanje da li su takve inicijative stvarna pomoć ili u suštini predstavljaju kartu u jednom smjeru koje je postavila jedna od gledateljica, producentica Nataša Vugrinec je pojasnila da ekipa filma, kao ni njihova trenerica, nisu razmišljali u tom smjeru.

“U principu, te djevojčice nisu došle iz ratnih područja, već iz Bamyan regije koja je poprilično mirna. One su zaista imale veliku ljubav prema skijanju, a njihova trenerica Ana godinama je dolazila u ovu regiju i primjetila ih je kao sportski potencijal”, ističe Vugrinec.

Nakon pokušaja ilegalno odlaska u Njemačku, tada 21-godišnja Fatima deportovana je u Afganistan. Nedugo nakon toga, tada 25-godišnja Zakia pobjegla je vozom u Njemačku, a nakon što je obuka za ski instruktorice završena u Afganistan se vratila tada 16-godišnja Fariba. Nakon što su talibani preuzeli vlast u Afganistanu, Fatima i Fariba uspjele su pobjeći iz zemlje.

Prethodna
Dodjela nagrada obilježit će posljednji dan 5. AJB DOC-a
Sljedeća
Objavljen program 17. izdanja Pravo Ljudski Film Festivala