Najbolja ostvarenja nordijske kinematografije

Najbolja ostvarenja nordijske kinematografije

Priredio: Braco Kartal

15. Nokas (Nokas; Norveška; 2010.)

Nokas je norveški kriminalistički film u režiji Erika Skjoldbjærga. Govori o najvećoj norveškoj pljački koja se 2004. godine dogodila u Stavangeru. Skjoldbjærg je za ovaj film na norveškom Međunarodnom filmskom festivalu osvojio nagradu za najboljeg režisera, dok je Christopher Grøndahl osvojio nagradu za najbolji scenarij. U glavnim ulogama se pojavljuju Marit Synnøve Berg, Frode WintherMorten Larsen.
 
 
 
 

14. Nakon vjenčanja (Efter bruiluppet; Danska; 2006.)

Danska drama u režiji Susanne Bier u kojoj se u glavnim ulogama pojavljuju Mads Mikkelsen i Sidse Babett Knudsen. Film je doživio ogroman uspjeh, kako kod kritike, tako i kod publike, a bio je nominovan za Oscara za najbolji film na stranom jeziku. Govori o osnivaču jednog sirotišta u Indiji koji je otišao na poslovni put u Kopengahen gdje je otkrio dugo skrivanu porodičnu tajnu.
 
 
 

13. Black´s Game (Svartur á leik; Island; 2012.)

Gangsterski triler islandskog pisca/režisera Oskara Thora Axelssona. Izvorni materijal za sam film bio je istoimeni roman Stefána Mania Sigþórssona, a počinje sa rečenicom "Na temelju nekog s*anja koje se zaista dogodilo". Prati uspon mladića iz provincije u svijetu organizovanog kriminala koji ga dovodi do ulica Reykjavika i likova koji su mnogo veće face od njega. Obiluje scenama ekstremnog nasilja i seksa, a u glavnim ulogama se pojavljuju Thorvaldur David Kristjansson, Johannes Haukur Johannesson, Damon Younger i Maria B. Bjarnardottir.
 
 
 

12. Čistka (Puhdistus; Finska; 2012.)

Finska kriminalistička drama u režiji Anttia Jokinena koja se temelji na istoimenom romanu Sofi Oksanen. Bio je izabran za finskog predstavnika za Oscara u kategoriji najboljeg filma na stranom jeziku, ali nije ušao na konačnu listu. U sklopu "Jussi" nagrade koju dodjeljuje finska filmska industrija imao je osam nominacija, uključujući i one u kategoriji za  najbolji film, najbolju režiju i kostimografiju. Laura Birn je za ulogu u ovom filmu osvojila nagradu za najbolju glumicu, a Liisi Tandefelt za najbolju sporednu glumicu. Osim ovoga, Laura Birn je bila nominovana za Satelite Award u kategoriji najbolja glumica.
 
 
 

11. Druga šansa (En chance til; Danska; 2015.)

Triler u režiji Susanne Bier. U glavnim ulogama se pojavljuju Nikolaj Coster-Waldau, Ulrich Thomsen, Maria Bonnevie, Nikolaj Lie Kaas i Lykke May Andersen. Film govori o tome na šta su sve ljudi spremni kada im lična tragedija zamagli um do te mjere da ne uočavaju razliku između pravde i nepravde. Dirljiva drama o ljudima koji se odjednom nađu u nezamislivim situacijama.
 
 
 
 
 

10. Oslo, 31. august (Norveška; 2011.)

Drama u režiji Joachima Triera koja se djelimično temelji na noveli "Will O' the Wisp" Pierrea Drieu La Rochella. Osvajač dvije nagrade na Međunarodnom filmskom festivalu u Štokholmu i jedan od tri filma koji je ušao u izbor za norveškog predstavnika na 84. dodjeli Oscara u kategoriji za najbolji film na stranom jeziku. Film prati 24 sata u životu momka koji, nakon što se oporavljala u klinici za odvikavanje od droge, odlazi na razgovor za posao u centar Osla. Nakon razgovora luta ulicama grada na kojima se suočava sa ljudima iz svoje prošlosti. U glavnim ulogama se pojavljuju Anders Danielsen Lie, Hans Olav Brenner i Ingrid Olava.
 
 

 

09. A Somewhat Gentle Man (En ganske snill man; Norveška; 2010.)

 

Kriminalistička komedija u režiji Hansa Pettera Molanda. Film je bio nominovan za Zlatnog medvjeda na 60. Međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu. Priča o Urliku koji nakon dvanaest godina boravka u zatvoru mora da se suoči sa bivšom ženom, ljubavnicama, sinom i svojim bivšim prijateljima kriminalcima. U glavnim ulogama se pojavljuju Stellan Skarsgård, Bjørn Floberg i Jorunn Kjellsby.
 
 
 

08. Stogodišnjak koji je izašao kroz prozor i nestao (Švedska; 2013.)

Komedija Felixa Herngrena bazirana na istoimenoj noveli Jonasa Jonassona. Prikazan u preko 40. zemalja sa zaradom od 50. miliona dolara. Treći najuspješniji švedski film u kojem se u glavnim ulogama pojavljuju Robert Gustafsson, Iwar Wiklander i  David Wiberg. Priča o stogodišnjaku koji na svoj rođendan odlazi u nepoznatom pravcu.
 
 
 
 

07. Otmica (Kapringen; Danska; 2012.)

Triler za čiji scenario i režiju je zaslužan Tobias Lindholm. U glavnim ulogama se pojavljuju Pilou Asbæk, Søren Malling i Dar Salim. Danski teretni brod zauzimaju somalijski gusari koji zahtijevaju da pregovaraju sa vlastima u Kopenhagenu...
 
 
 

06. Kon-Tiki (koprodukcija Švedske, Norveške, Danske, Njemačke i Velike Britanije; 2012.)

Istorijska drama u režiji Joachima Rønninga i Espena Sandberga o Kon-Tiki ekspediciji koja kreće na plovidbu tokom 1947. godine. Priča o Thoru Heyerdalu kojeg glumi Pål Sverre Hagen. Najgledaniji film u Norveškoj tokom 2012. godine i njihov do sada najskuplji film. Prvi norveški film koji je bio nominovan i za Oscara i za Zlatni globus.
 
 
 
 

05. Čuvari izgubljenih slučajeva (Kvinden i buret; Danska; 2012.)

Kriminalistički triler rađen po romanu kojeg je napisao Jussi Adler-Olsen. U glavnim ulogama se pojavljuju Nikolaj Lie Kaas, Per Scheel Krüger i Troels Lyby. Glavni detektiv Karl Merk i njegov pomoćnik Asad bivaju uključeni u pet godina star slučaj nestanka političarke Merete Lindgard. Istražujući, otkrivaju jedan sasvim nepoznat svijet zlobe i zločina koji vreba ispod uglađenosti svakidašnjice Skandinavije... Zbog ogromnog uspjeha kod publike, napravljen je serijal filmova o ovim detektivima.
 
 
 
 
 

04. Kraljevska afera (En kongelig affære; Danska; 2012.)

Istorijska drama u režiji Nikolaja Arcela u kojoj se u glavnim ulogama pojavljuju Mads Mikkelsen, Alicia Vikander i Mikkel Følsgaard. Radnja filma smještena je u 18. vijek, na dvor duševno oboljelog danskog kralja Kristijana VII, a fokusira se na  romansu između njegove supruge Caroline Matildoe iz Velike Britanije i kraljevog psihijatra Johanna Friedricha Struenseea. Film je osvojio dva Srebrna medvjeda na 62. Berlinskom filmskom festivalu, a bio je nominovan za 85. Oscara za najbolji film na stranom jeziku. Također je bio nominovan za 70. Zlatni globus u kategoriji najboljeg filma na stranom jeziku.
 
 
 
 

03. Djevojka sa tetovažom zmaja (Män som hatar kvinnor; Švedska; 2009.) / Noćni čuvar (Nattevagten; Danska; 1994.)

Djevojka sa tetovažom zmaja je triler/drama bazirana na istoimenoj noveli švedskog novinara Stiega Larssona. Film je režirao Niels Arden Oplev, a u glavnim ulogama se pojavljuju Michael Nyqvist i Noomi Rapace. Film je poznat i pod nazivom Muškaraci koji mrze žene. Novinar angažuje četrdeset godina mlađu hakerku da mu pomogne u potrazi za njegovom nestalom ženom...
 
 
 
 
Noćni čuvar je triler u režiji Olea Bornedala. U glavnim ulogama se pojavljuju Nikolaj Coster-Waldau, Sofie Gråbøl, Kim Bodnia i Ulf Pilgaard. U vrijeme kada je snimljen postigao je ogroman uspjeh na području Danske. Kako bi finansirao svoj studij prava, Martin (Coster-Waldau) počinje raditi kao noćni čuvar u mrtvačnici. Kada pohrane tijela žrtava serijskog ubice prostitutki, počnu se događati strašne stvari. Zbog toga, ali i zbog čudne opklade sa kolegom studentom Jensom, policija počinje sumnjati da je on serijski ubica. Detektiv Wormer (Pilgaard) želi mu pomoći, no Martin postaje sve sumnjiviji...
 
 
 
 
Oba ova filma imaju svoje američke verzije. Djevojka sa tetovažom zmaja/Muškaraci koji mrze žene (The Girl With Dragon Tatoo) ima svoju američku verziju koja je snimljena 2011. godine, a američka verzija Noćnog čuvara (Nightwatch) je realizovana 1997. godine.
 

02. U Kini jedu pse (I Kina spiser de hunde; Danska; 1999.)

Akciona komedija u režiji Lassea Spang Olsena. U glavnim ulogama se pojavljuju Kim Bodnia, Dejan Čukić, Nikolaj Lie Kass i Tomas Willum Jensen. Olsen je za ulogu u ovom filmu dobio nagradu publike na Međunarodnom filmskom festivalu u Luksemburgu,  te nagradu žirija na festivalu u Montrealu. Jedan službenik, igrom slučaja, spriječava pljačku banke u kojoj radi, a u istom danu ga ostavlja devojka. Sve se dalje komplikuje kada glavnom junaku u stan dolazi žena pljačkaša banke koji je sada u zatvoru...
 
 
 
 

01. Pusher (Danska; 1996.)

Kriminalistička drama u režiji Nicolasa Windinga Refna. U glavnim ulogama se pojavljuju Kim Bodnia, Zlatko BurićLaura DrasbækSlavko Labović, Mads Mikkelsen, Vanja BajičićPeter Andersson. Prvi film u trilogiji koja govori o krminialnom podzemlju Kopenhagena. Film je doživio ogroman uspjeh u Danskoj i mnogim drugim evropskim zemljama. Doživio je i dva remakea: indijski iz 2010. kojeg je režirao Assad Raja i engleski u režiji Luisa Prietoa 2012.
 
 
Prethodna
Čovjek bez imena
Sljedeća
Najbolja ostvarenja njemačke kinematografije