Najočekivaniji filmovi u 2014. godini, vol.2

Najočekivaniji filmovi u 2014. godini, vol.2

Rio_2Piše: Sead Vegara

Blockbustera, spektakularnih i kvalitetnih filmova, historijsko-akcionih, fantastičnih, drama, komedija, trilera, nastavaka nastavaka, filmova ''nedefinisanog žanra'', remakeova, književnih i stripovskih adaptacija, CGI animiranih filmova u 2014. godini sigurno neće manjkati. Nastavljamo sa listom:

April

Rio 2 Reditelj Carlos Sandanha je u 2011. ispričao priču o posljednje dvije plave papige, Blue (glas Jesseja Eisenberga) i Jewel (glas Anne Hathaway), koje će u nastavku Rio 2 otići u Amazon na upoznavanje sa rodbinom Jewel, neodobravajućim ocem Eduardom (glas Andyja Garcije)¸ a kakadu Nigel (glas Jemainea Clementa) je i dalje glavni negativac.

Calvary Samo reditelj John Michael McDonagh može snimiti film o sveštenku kojem na ispovijesti priznaju da će ga lišiti života u roku od sedam dana. Sveštenika naravno glumi Brendan Gleeson, a ponovna saradnja između Gleesona i McDonaghe (prva je bila veoma uspješna na od publike i kritike hvaljenom filmu The Guard) če po svoj prilici rezultirati kvalitetnim filmskim ostvarenjem. Premijeru će imati na ovogodišnjem Sundanceu.

 

The Amazing Spider-Man 2 Nekima nije bilo po volji što su se u Sonyju odlučili na reboot Spider-Mana, ali kako je holivudska mašinerija u stalnoj potrazi za novim načinima cijeđenja novca od publike tako je na red došao i popularni Marvelov super junak kojem je nakon dvije uspješne ekranizacije i treće ne baš toliko uspješne trebalo ubrizgati svježu krv. Sama Raimija je u rediteljskoj stolici naslijedio Marc Webb; Andrew Garfield je uskočio u cipele Petera Parkera a.k.a. Spider-Man i film uopšte nije izgledao loše. Nastavak The Amazing Spider-Man 2 donosi nove negativce: Electro (Jamie Foxx) i Rhino (Paul Giamatti), a sve je opet povezano sa Oscorpom, firmom za koju je radio Peterov otac.

 

Sabotage Sa svojm nezaustavljivom energijom Arnold Schwarzenegger će u najboljem mogućem maniru akcijske zvijezde u filmu Sabotage reditelja Davida Ayera po ko zna koji put opravdati svoju ulogu „posljednjeg akcionog junaka“. Reditelj Ayer se sa filmom Training Day dokazao kao vrstan scenarista, a režirajući film End of Watch i kao reditelj na kojeg se može i treba računati.   Schwarzenegger u filmu Sabotage rukovodi timom specijalaca koji se nakon izvršene misije nađe na meti narko karetla. U filmu glume još Sam Worthington, Terrence Howard i Olivia Wiliams.

 

Transcendence Da li je učenik (direktor fotografije Wally Pfister) nadmašio učitelja (reditelj Christopher Nolan) vidjet ćemo nako premijere filma Transcendence u kojem svijest naučnika (Johnny Depp) iz umirućeg tijela prebace u kompjuter. Zvuči zanimljivo, ali opet ništa novo. Samo ostaje da se vidi kako se Pfister snašao u ulozi reditelja te kako je orkestrirao glumačkim ansamblom kojeg čine Morgan Freeman, Rebeca Hall, Paul Bettany...

 

Maj

Godzilla U ponovnom iščitavanju japanske filmske kulture, novom remakeu filma Godzilla reditelj Gareth Edwards je okupio impresivnu glumačku ekipu: Aaron Taylor-Johnson, Bryan Cranston, Elizabeth Olsen, David Strathairn, Sally Hawkins i Ken Watanabe, a da li je uspio pomaći „ljestvicu očekivanja“ publike gladne za blockbusterima u kojim ogromna čudovišta teroriziraju ljude svjedočit ćemo 16. maja.

 

X-Men: Days of Future Past Još jedan siguran blockbuster koji ćemo sa sigurnošću gledati u kinima kada i ostatak svijeta jeste najnoviji film iz X-Men franšize X-Men: Days of Future Past. Režije se opet prihvatio Bryan Singer, tvorac prava dva dijela koji je savršeno prikazao svijet mutanata sa specijalnim moćima rukovodeći tolikim brojem likova da je jednostavno fantastično kako je svako od njih došao do izražaja. U najnovijem filmu Logana a.k.a. Wolverinea (Hugh Jackman) profesor Xavier (Patrick Stewart) i Magneto (Ian McKellen) šalju u prošlost da pokuša nagovoriti njihove mlađe verzije da sarađuju jer im u budućnosti prije opasnost od totalnog uništenja.

 

Edge of Tomorrow Najnoviji projekat Douga Limana je sf akcioni triler Edge of Tomorrow u kojem Tom Cruise zajedno sa Emily Blunt proživljavajući jedan te isti dan kao vojnik pokušava da otkrije način kako da pobjedi u bici protiv aliena koji su napali Zemlju. Koncept ponavljejućeg dan je najbolje prikazan u klasiku žanra komedije Groundhog Day, a kako je to uspjelo Limanu da to predstavi u sf skcionom maniru vidjet ćemo 30. maja.

 

Maleficent Drugi film koji je također najvaljen za 30. maj jeste igrana verzija Uspavane ljepotice pod nazivom Maleficent u kojoj je priča ispričana iz ugla zle vile. Angelina Jolie je u naslovnoj ulozi. Kostimi i scenografija izgledaju čarobno, a reditelj Robert Stromberg rukovodi glumačkom ekipom u kojoj se nalaze još Elle Fanning, Sharlto Copley, Miranda Richardson, Juno Temple i Imelda Staunton.

 

Juni

A Million Ways To Day In the West Seth MacFarlane je sa Tedom napravio odličan posao snimivši komediju koja se dokazala kod publike i kritike, a njegovo najnovije ostvarenje je western komedija A Million Ways To Day In the West u kojoj MacFarlane na njemu svojstven način priča priču o fameru koji nakon što izgubi djevojku odluči da se dokaže kao revolveraš. Pored njega u filmu glume i Amanda Seyfried, Liam Neeson i Charlize Therone.

 
Prehodna
Najočekivaniji filmovi u 2014. godini, vol.1
Sljedeća
Najočekivaniji filmovi u 2014. godini, vol.3