No Hard Feelings: Konačno kvalitetna komedija

No_hard_feelings1687253660.jpg Piše: Sead Vegara

Ljeto je obično period u godini kada filmski studiji forsiraju kino-ponudu sa filmovima laganijih tema. Ubaci se tek pokoja akcija, CGI animirani film, a obavezno se tu nađu i oni standardni, klasični primjerci žanra “morskih filmova“, koji tretiraju napade velikih bijelih psina. Komedije su ipak te koje gospodare kinima. A na redovnom kino-repertoaru konačno se pojavila i jedna kvalitetna komedija. Riječ je o ostvarenju No Hard Feelings (Cura za sve, 2023), reditelja Genea Stupnitskog, koji dijeli zasluge za scenarij sa scenaristom Johnom Phillipsom (Dirty Grandpa, 2016).

Cura za sve; režija: Gene Stupnitsky; uloge: Jennifer Lawrence, Andrew Barth Feldman, Laura Benanti, Matthew Broderick; 2023.

IMDb rejting: 6.8/10

Rotten Tomatoes rejting: 66%

No_Hard_Feelings_poster1687872781.jpg Iako komedija sa ne u cjelosti romantičnim štihom, ipak se izdvaja od većine, filmova koji imaju obraza sebe stavljati u kategoriju komedije, čak i one romantične. Zaista je lijep osjećaj pobjeći od vreline grada u rashlađenu kino-salu i to još na projekciju filma uz koji ćete se itekako zabaviti, nasmijati i prosto uživati. Zabavu, smijeh i uživanje garantuje glavna glumica, čedna Jennifer Lawrence, koja ne samo da dominira filmom već u savršenoj kombinaciji sa glavnim glumcem, mlađahnim Andrewom Barthom Feldmanom, čini fantastični duo i srce samog filma.

Lik koji je Lawrence oživjela u filmu No Hard Feelings jeste onaj djevojke Maddie. Nakon što ostane bez automobila – jednog od dva izvora finansiranja (kao Uber vozačica i šankerica u baru na plaži), odluči da se javi na oglas bračnog para (Matthew Broderick i Laura Benanti), koji traže djevojku za svog povučenog-sramežljivog 19-godišnjeg sina Percyja (Barth Feldman). Mladac nema prijatelja, gotovo da i ne izlazi iz svoje sobe. Maddie će prema dogovoru sa njegovim roditeljima, za koji on naravno ne zna, uz kompenzaciju sa polovnim Buickom, pokušati da ga izvuče iz njegove ljušture, samo što će ga u tom procesu zaista i upoznati, te razviti osjećaje za njega. Obalski gradić u kojem Maddie živi ljeti je pozornica na kojoj “nastupaju“ razmaženi bogataši, i to joj veoma smeta jer i sama krije priču o svojoj porodici, majci koja je umrla i ocu koji je nije volio, te se nada da će uspjeti sakupiti dovoljno novca kako bi otplatila dugove i sačuvala maminu kuću.

Da Lawrence ima nevjerovatan komični tajming, uvjerićete se na samom početku, a kako radnja filma bude odmicala, sve više i više, bićete iznenađeni njenim komičarskim umijećem. Feldman također ima šta za pokazati, te parira svojoj saradnici itekako ističući svoje glumačke kvalitete. Možda se u posljednjoj četvrtini filma i pomalo izgubi komični momentum, ali to vam neće pokvariti utisak, i neće smetati jer ste već zavoljeli likove, te ćete (sa nestrpljenjem) očekivati veliko finale.

Koliko god Lawrence i Feldman uvjerljivo izgledaju, još više i istančanije izgledaju sporedni glumci Natalie Morales i Scott MacArthur, kao Maddieini prijatelji, bračni par sa bebom na putu, koji će kada to najviše zatreba biti glas razuma. Minijatura Brodericka i Bananti znalački je izvedena, te još bolje upotpunjuje doživljaj. Reditelj Stupnitsky prije ovog ostvarenja režirao je uspješnu tinejdžersku komediji Good Boys (2019), a sa No Hard Feelings teatralno “maturirao“ i spreman je za “filmski fakultet“.        

Objavljeno u bh. nezavisnom dnevniku Oslobođenje

Prethodna
The Flash: Trčeći u prošlost “brzinom nostalgije“
Sljedeća
Spider-Man: Across the Spider-Verse - Maestralno