OFF Retrospektiva 2024: “Gori vatra“ i “Ljeto u zlatnoj dolini“

OFF Retrospektiva 2024: “Gori vatra“ i “Ljeto u zlatnoj dolini“

Ovogodišnji OFF Retrospektiva program Telemach Omladinskog Film Festivala Sarajevo donosi tri filma, od čega dva iz Bosne i Hercegovine i jedan iz Slovenije.

Filmovi koji će biti prikazani u programu su Ljeto u zlatnoj dolini, reditelja Srđana Vuletića, Gori vatra, reditelja Pjera Žalice i film Ne zaboravi disati Martina Turka.

Ljeto u zlatnoj dolini je bosanskohercegovačko-francusko-britanski igrani film iz 2003. koji je režirao Srđan Vuletić, a producirao Ademir Kenović. Muziku za film je radio Edo Maajka. Film govori o šesnaestogodišnjem Fikretu koji mora vratiti dug, pošto mu je otac umro. Nastojeći da sakupi novac, on i njegov prijatelj bivaju uvučeni u sarajevsku kriminalnu mrežu.

Glumačku postavu su činili: Haris Sijarić, Kemal Čebo, Svetozar Cvetković, Zana Marjanović, Emir Hadžihafizbegović, Aleksandar Seksan, Senad Bašić.

Gori vatra je bosanskohercegovačka drama snimljena 2003. godine u režiji Pjera Žalice. Ovo je bio njegov prvi dugometražni film za koji je napisao i scenarij. Radnja se dešava tokom kasnih 1990-ih u poslijeratnom bosanskohercegovačkom gradu Tešnju. Stanovnici grada su zauzeti pripremama oko predstojeće posjete američkog predsjednika Billa Clintona. Grad je preplavljen korupcijom zbog ratnih godina, ali oni rade zajedno na dočeku više od nekoliko dana i pretvaraju se da sve izgleda u redu izvana. Film je 2003. bio bosanskohercegovački kandidat u kategoriji za najbolji strani film na 76. dodjeli filmske nagrade Oscar, ali nije ušao u užu konkurenciju. Na Sarajevo Film Festivalu osvojio je nagradu u kategoriji Najbolji film.

Glumačku postavu su činili: Bogdan Diklić, Enis Bešlagić, Feđa Štukan, Ana Vilenica, Saša Petrović, Jasna Žalica, Emir Hadžihafizbegović, Aleksandar Seksan, Senad Bašić.

Ne zaboravi disati je slovenački film, reditelja Martina Turka. Film govori o petnaestogodišnem Klemenu koji živi u ruralnom gradiću s majkom i starijim bratom Peterom s kojim provodi svaki dan družeći se na teniskom terenu ili pored obližnje rijeke. Međutim, bratsku rutinu prekida Peterova iznenadna i strastvena veza s prekrasnom Sonjom, što u Klemenu izaziva vihor konfliktnih emocija.

Glumačku postavu su činili: Matija Valant, Tine Ugrin, Klara Kuk, Iva Krajnc Bagola, Nikola Đuričko, Ronja Matijevec Jerman, Jakob Cilenšek, Miha Rodman.

Raspored projekcija ovogodišnjeg 16. Telemach Omladinskog Film Festivala Sarajevo će biti objavljen do kraja mjeseca juna. Ovogodišnji Festival predstavit će najveći program do sada sa novim lokacijama. Sve ostale informacije možete pronaći ovdje.

Prethodna
Box office: "Inside Out 2" nastavlja dominaciju na blagajnama
Sljedeća
Otvoren poziv za prijavu: “Sajam istinitih priča“ 30. SFF-a