Pacific Rim: Ostvarenje dječačkih snova

pacific_rimPiše: Sead Vegara

Snimanje fima Pacific Rim za reditelja Guillerma del Tora je po svoj prilici bilo ispunjenje dječačkih snova: džinovski roboti se bore protiv ogromnih čudovišta! Sama pomisao na takvav koncept je iskreno govoreći baš upravo takva da ju je teško okarakterisati kao ozbiljnu. Daleko od toga da je film loš; upravo suprotno –predstavlja i postavlja akcione sekvence na zavidan nivo, dok priča ima jednostavnu postavku.

Iz procjepa u pacifičkom okeanu otvorio se portal prema drugom svijetu iz kojeg su došla čudovišta Kaijui i počela razarati Zemlju. Ljudi su stali u odbranu napravivši džinovske robote Jaegere, odbrambeni program koji je dobro djelovao nekoliko godina, a kojeg će vlada i političari ugasiti misleći da se mogu spasiti na drugi način. Ispostaviće se da je posljednja nada čovječanstva upravo u rukama komandira Stackera Pentecosta (Idris Elba) i nekolicine preostalih robota Jeagera kojima upravljaju piloti od kojih će se kao najbolji pokazati ratni veteran Raleigh Becket (Charlie Hunnam) i početnica Mako Mori (Rinko Kikuchi).

Del Toro je bez sumnje jedan od vizionarskih reditelja sa istančanim vizuelnim stilom što je dokazivao tokom svoje karijere (dva dijela ''stripovskog'' filma Hellboy, Oscarom nagrađeni Pan's Labyrinth), a u filmu Pacific Rim jednostavno ne možete da se nagledate famozno dizajniranih džinovskih robota i (još više) zastrašujućih ogromnih čudovišta. Akcione scene, bitke između robota Jaegera i čudovišta Kaijua su, još jednom moramo napomenuti, zaista koreografirane i snimljene sa takvom pažnjom da su CGI efekti upotrebljeni za njihovo uprizorenje na veoma zavidnom nivou. Tehnologija je za del Tora oduvijek bila elemenat kreativnosti, a ne izvor i snaga kreativnosti kakav je slučaj bio kod još jednog vizionara Georgea Lucasa, kreatora megapopularnih Star Warsa. (Ova tvrdnja se odnosi na novu Star Wars trilogiju.)

Od dvoje sasvim solidnih glavnih protagonista Hunnama i Kikuchijeve, između kojih postoji određena hemija, se mogao napraviti malo bolji i izraženiji međuodnos iako kao ovakvi prikazani u filmu nisu za potcijeniti. Kao definitivno najjači karakteru u cijelom filmu jeste lik Idrisa Elbe koji je kao komandir Pentecost najrazrađeniji i oblikovaniji lik sa izražajnom harizmom. Svakako da još iz glumačke ekipe treba spomenuti i dvojicu pilota, oca i sina (glumci Max Martini i Robert Kazinsky), od kojih sin izigrava prepotentnog heroja, ali i dvojicu naučnika (glumci Charlie Day i Burn Gorman) koji na jedan način unose i tu potrebnu komičnu notu u filmu svojim nadmetanjem. Kao del Torov stalni saradnik, neponovljivi Ron Perlman, je u svojoj maloj, ali zapaženoj roli izvanredan.

Reditelj del Toro je posudivši dosta toga od japanskih animea uspio u namjeri da snimi film kojim će predstaviti Istok i Zapad na način da ne vrijeđa nijednu ni drugu kulturu. Ostvarenje svojih dječačkih fantazija del Toro je učinio tako da bude jedinstveno i ispunjavajuće iskustvo. I koliko god se scenario filma (del Toro je koscenarista zajedno sa Travisom Beachamom) činio jednostavnim i bez ikavih dodatnih podradnji to uopšte ne smeta pri doživljaju takve priče kakva je ova u kojoj ćete zasigurno uživati jer Pacific Rim predstavlja prvi ljetni blockbuster sa srcem.

  Objavljeno na portalu novovrijeme.ba

Prethodna
Jack Reacher: Hladno i čisto
Sljedeća
Borgman: Bizarno i duhovito