Pišem ti pismo/poruku

Pišem ti pismo/poruku

Piše: Sead Vegara

Dati staroj priči novo ruho je nešto što je uspjela Nora Ephron sa svojim filmom Imaš poruku uzevši ideju iz filma Ernsta Lubitscha Radnja na uglu o djevojci i momku koji se u stvarnosti ne podnose, a pišući pisma jedno drugom u konačnici će se zaljubiti. U originalnom filmu Radnja na uglu snimljenom 1940. James Stewart ne podnosi saradnicu Margaret Sullavan u prodavaonici, a istodobno razmjenjuju pisma. U remakeu iz 1998. Imaš poruku Nore Ephron Tom Hanks i Meg Ryan se takođe ne podnose na poslovnom planu; on je direktor velikog lanca knjižara, ona vodi malu dječiju knjižaru, a s obzirom da je početak novog milenija korespondencija se više praktično i ne odvija putem pisama nego preko interneta i e-maila kako se i njih dvoje dopisuju ne znajući prave identitete. Ono što vrijedi spomenuti jeste i činjenica da je tema obrađivana još jednom i to u filmu In the Good Old Summertime iz 1949. koji je režirao Robert Z. Leonard.

Najstariji holivudski trik sastoji se u tome da staroj priči daš novo ruho

Samo uspješni filmovi se ponovo snimaju. Nikad nisam shvatio zašto. Ne znam nijedan slučaj da je nova verzija isto onoliko dobra kao prvobitni film. Nema te formule koja bi nekome omogućila da ponovo stvori onu jedinstvenu privlačnost koja je doprinijela da neki film bude uspješan. Trebalo bi da bude obrnuto. Baš neuspjelim filmovima, onim zasnovanim na dobrom materijalu, koji su iz razloga nastalih utjecajem vremena, mjesta ili okolnosti, jednostavno nisu dobro prošli prvi put, trebalo bi pružiti i drugu šansu.

                                                                                                           John Huston („Otvorena knjiga“)

The Shop Around the Corner Radnja na uglu, r. Ernst Lubitsch, gl. James Stewart, Margaret Sullavan, Frank Morgan, Joseph Schildkraut, Fellix Bressart, William Tracy, 1940.

The-Shop-Around-the-Corner_2Film Ernsta Lubitscha Radnja na uglu predstavlja celuloidnu adaptaciju drame ''Parfimerija'' Miklósa Lászlóa. Scenarista filma Samson Raphaelson, Lubitschov saradnik još iz rediteljeve rane holivudske faze, je uspio da prenese svježinu dijaloga iz drame u scenarij i napisao je ujedno duhovite i vickaste replike. Lubitsch je imao jedinstven pristup filmu kao umjetničkoj formi. Snimao je uglavnom komedije u kojima bi tretirao ozbiljne teme, ali sa elegancijom, cinizmom, sofisticiranim humorom i dosjetkama tako da su svi njegovi filmovi imali tu posebnu notu koju će kasnije prozvati ''Lubitschovim dodirom''. Nakon uspjeha filma Ninotchka sa Gretom Garbo, Lubitsch će snimiti Radnju na uglu. Na samom početku filma daje nam se na znanje da je to priča o maloj radnji u vlasništvu gospodina Matuscheka (Frank Morgan koji će ostati upamćen po ulozi iz filma Čarobnjak iz Oza) i njegovim uposlenicima u jednoj budimpeštanskoj trgovačkoj četvrti.

Posmatrajući sve karaktere koje susrećemo u toj radnji –uposlenike, od revnosnog Alfreda Kralika (tada još ''mlad kao rosa'' James Stewart), mlade djevojke Klare Novak (Margaret Sullavan) koja u potrazi za poslom igrom slučaja dobija zaposljenje u radnji, Pirovitcha (Fellix Bressart) koji jednostavno bježi od konflikta i iznošenja svog mišljenja (bar kada su u pitanju stvari oko kojih bi pomogao gospodinu Matuscheku), povučenih Flore (Sara Haden) i Ilone (Inez Courtney) te buržuja Vadasa (Joseph Schildkraut) kojeg u radnji niko ne podnosi prvenstveno zbog njegovog hvalisanja, velike pričalice i potrčka Pepija (William Tracy), i naravno samog gospodina Matuscheka, stvoren je jedan mali univerzum u kojem se odvijaju situacije koje su po mnogo čemu slične i u svim ostalim radnjama širom svijeta. Kako tada tako i danas. Imate šefa koji je diktator, uposlenike od kojih je svako na svoju ruku, neko mu se potčinjava, a neko mu se suprotstavlja (kakav je slučaj sa Stewartovim likom Alfreda Kralika).

Kralik se povjerava Pirovitchu da je u korespondenciji sa mladom damom preko oglasa iz novina kada u radnju dolazi gospođica Novak u potrazi za poslom. Sprva je Kralik kao najduže zaposleni uvjerava da za nju nema mjesta u radnji, ali nakon što se pokaže u zaista komičnoj sceni prodaje kutije za cigare, koja svira poznatu cigansku melodiju ''Oči čorne'' jednoj gospođi, pod krinkom da je to kutija za slatkiše, gospodin Matuschek je zaposli. Novak i Kralik se ne podnose na poslu, a način na koji Lubitsch uspijeva da do određenog trenutka drži publiku u tajnosti od saznanja sa kim se Kralik dopisuje i činjenice kada postane očito da je to gospođica Novak odaje jednostavnu rediteljevu majstoriju. Lubitsch je lijepo orkestrirao velikim ansamblom glavnih i sporednih likova od kojih je svaki duboko razvijen sa svim svojim malim finesama, delikatnošću i gracioznošću. U pitanju je jedna mala, simpatična i šarmantna priča koja ne pretenduje da bude ništa veliko.

 

You've Got Mail Imaš poruku, r. Nora Ephron, gl. Meg Ryan, Tom Hanks, Jane Stapletone, Greg Kinnear, Parker Posey, 1998.

Uzimajući samo premisu originalnog filma Radnja na uglu rediteljica Nora Ephron je u svom šarmantnom i dopadljivom filmskom ostvarenju Imaš poruku u potpunosti izgradila priču i karaktere uspjevši da ostane dosljedna sama sebi. Njen drugi film po redu Sleepless in Seattle u kojem su također glumili Tom Hanks i Meg Ryan je bio inspirisan filmom An Affair to Remember sa Careyem Grantom i Deborahom Kerr. Na neki način, carica romantičnih komedija u svoje vrijeme, Ephronova je i u ovom slučaju učinila priču svojom postavljajući radnju u savremeni milje dodajući na sitaucijama i zapletu tek toliko da se osjeti (kao što je slučaj sa ''Lubitschovim dodirom'') njen sopstveni izražaj. U scenariju kojeg je napisala zajedno sa svojom sestrom Delijom Ephron, rediteljica je iznijansirala likove i situacije kojima je postavila lagani tempo za odvijanje radnje.

You ve Got MailMeg Ryan kao Kathleen Kelly, vlasnice male dječije knjižare čiji je naziv ''Shop Around the Corner'' direktan omaž Lubitschovom filmu i Tom Hanks kao Joe Fox, nasljednik lanca super knjižara ''Fox & Sons Books'', su kao glavni protagonisti odličan pandan Sullavanovoj i Stewartu iz orignalnog filma. Hemija koja postoji između njih dvoje je nešto što se rijetko viđa na filmu. Svakako tome pridodajući i ostale živopisne likove njihovih partnera, Joeove djevojke Patricije Eden (Parker Posey) –najbolji mogući opis je Joeova replika: ''Patricia makes caffee nervous'' i Kathleeninog momka Franka Navaskyja (Greg Kinnear) –elokventnog novinarskog piskarala. Ništa manje nisu zanimljivi i uposlenici u Kathleeninoj knjižari: Birdie (Jane Stapletone) koja je u godinama i pomalo luckasta, zabrinuta Christina (Heather Burns) i pozitivno/negativni George (Steve Zahn). Glumačka raspodjela je savršeno urađena na način koji odslikava vremena u kojima se pazilo na takve stvari.

Također, ono što je odlično u filmu jeste uvođenje kulturalnih referenci (takav je slučaj bio i sa originalnim filmom) na literaturu, posebno ''Pride and Prejudice'' Jane Austen, te Coppolin film The Godfather (''Zbir svih mudrosti'').

Joe i Kathleen se poznaju preko Interneta samo pomoću nadimaka ''NY152'' i ''Shopgirl''. U svakodnevnici se ne podnose. Joe će ugroziti Kathleenin posao i ona će se obratiti za pomoć svom internet prijatelju. Kako su se dogovorili da neće otkrivati privatne detalje iz svojih života ovdje se dešava preokret u smislu zapleta jer Joe igrom slučaja saznaje Kathleenin pravi identitet, ali je i dalje drži u mraku. U toj zaista fan-tas-tič-noj sceni u kafiću (jedna od scena iz originalnog filma) Joe će samo sjediti i trpjeti uvrede od žene koju voli. On zna da će prije ili kasnije istina izaći na vidjelo, samo je pitanje kako sve to ''uštimati''. Režirana u laganom, ali dopadljivom maniru sa osjećajem za takt romantična komedija Imaš poruku je ostvarenje koje će vas osvojiti svojom iskrenošću i dovitljivošću. Opet, gledajući ove filmove i posmatrajući situacije koje se odvijaju na ekranu pred vama ćete biti iznimno raspoloženi i nasmijani, ali i pomalo tužni jer se u Hollywoodu više ne snimaju takvi filmovi.

Objavljeno u bh. nezavisnom dnevniku Oslobođenje
Prethodna
Najbolja ostvarenja italijanske kinematografije
Sljedeća
Indiana Jones: Avantura u tri čina