Počeo 4. Viva Film Festival

Počeo 4. Viva Film Festival

U Art kinu Kriterion sinoć je otvoren 4. Međunarodni Viva Film Festival, festival ekološkog, religijskog, turističkog i omladinskog filma, koji će trajati do 16. septembra.

Moto i ovogodišnjeg festivala je: „Jedan festival- svi gradovi“.

Ove godine kao i prethodnih godina, osim centralne manifestacije u Sarajevu, projekcije će biti upriličene još u  11 bh. gradova: Vitezu, Orašju, Ljubuškom, Bihaću, Prijedoru, Goraždu,  Mostaru, Vitezu, Varešu, Kaknju, Puračiću i Kreševu.

Na Festival je ove godine prijavljen rekordan broj filmova, a od njih 1550 iz 110 zemalja svijeta, u zvaničnu selekciju je ušlo 119 filmova; po 33 filma iz kategorija ekologija, religija i turizam, te 20 omladinskih filmova, koje su tokom prethodne godine napravili mladi filmejkeri iz Bosne i Hercegovine, na radionicama Viva škole filma „Od ideje do realizacije dokumentarnog filma“.

Prilikom ceremonije otvaranja, Valenit Inzko, Visoki predstavnik u BiH i Počasni predsjednik Savjeta Festivala, napravio je osvrt na Viva film festival, tokom 4 godine postojanja. Naglasio je da ga posebno raduje međusaradnja mladih u našoj državi, kroz festivalske aktivnosti.

Četrvti Viva Film Festival u punoj sali Art kina Kriterion otvorio je Mustafa Mustafić i film Saraj'vo, a prije toga je uslijedilo je obraćanje art direktora Festivala Ratka Orozovića, te rezime prošlogidišnjeg festivala.

U pozdravnom govoru, Orozović je naglasio da je Festival, prevedemo li ga u životni vijek djeteta stasao i prohodao, te da će biti sve čvršći i veći.

Tokom jučerašnjeg dana, u Art kinu Kriterion, te u 11 festivalskih centara trajale su projekcije filmova iz kategorije ekološki film. Danas su na rasporedu projekcije filmova iz kategorije turistički film.

Ulaz na sve projekcije je besplatan.

Prehodna
Odessa Young i Logan Lerman nova imena filma "Shirley"
Sljedeća
4. Viva Film Festival: Visoko postaje novi festivalski centar