SAG-AFTRA ratificirala novi ugovor sa studijima

SAG-AFTRA ratificirala novi ugovor sa studijima

Članovi sindikata glumaca (SAG-AFTRA) su sa jučerašnjim glasovanjem ratificirali novi okvirni ugovor sa holivudskim studijima i streaming servisima, čime je veliki štrajk u Hollywoodu i službeno okončan.

Međutim, ratifikacija ugovora nije prošla bez određenih trzavica. Tokom vikenda među službenim nalozima članova SAG-a na društvenim mrežama se vodila rasprava o elementa ugovora koji se bavi umjetnom inteligencijom i mjerama zaštite prava glumaca od iskorištavanja njihovog izgleda. To je dugo bila i glavna prepreka pri postizanju dogovora između SAG-a i udruženja koje okuplja holivudske studije (AMPTP).

Kako prenose novinari THR-a, 38,15% članstva je učestvovalo u glasovanju, od čega je 78,33% glasovalo za novi ugovor, dok je 21,67% glasovalo protiv prihvaćanja istoga.

SAG i AMPTP su u zasebnim saopćenjima za medije pozdravili usvajanje novog ugovora. Fran Drescher, predsjednica SAG-AFTRA-e, izjavila je da poslije usvajanja ugovora sindikat postaje snažniji nego ikada, kao i da ulazi u "zlatno doba". S druge strane, AMPTP je u svom saopćenju najavio oporavak u zabavnoj industriji, kao i otvaranja novih mogućnosti zaposlenja.

Prehodna
U kinima od 7. decembra novi hit-horor “Crni petak“
Sljedeća
"Priscilla" na Maxu nakon dogovora A24 i Warner Brosa