SAG-AFTRA reagira na dogovor između scenarista i studija

SAG-AFTRA reagira na dogovor između scenarista i studija

Glavna vijest u svijetu zabave tokom vikenda je bez sumnje bilo postizanje okvirnog dogovora između scenarističkog sindikata (WGA) i studija. Danas, pak, stižu reakcije ostatka industrije.

SAG-AFTRA, sindikat koji okuplja holivudske glumce i medijske ličnosti, reagirao je na veliki pomak u pregovorima između WGA i studija. Glumački sindikat je pozdravio postizanje dogovora u službenom saopćenju za javnost, no uz važnu napomenu:

SAG-AFTRA čestita WGA-u na okvirnom dogovoru koji je postignut sa AMPTP-om nakon 146 dana pokazivanja nevjerovatne snage, istrajnosti  i solidarnosti na crtama štrajka. Premda se radujemo pregledanju dogovora, ostajemo predani postizanju potrebnih uslova za naše članove. Otkako je WGA stupio u štrajk, članovi SAG-AFTRA-e su stajali uz scenariste na protestima. Mi ostajemo na štrajku po našem televizijskom i filmskom ugovoru i nastavljamo urgirati da se šefovi studija i streaming servisa zajedno sa AMPTP-om vrate za pregovarački stol i stvore pošteni dogovor koji naši članovi zaslužuju i zahtijevaju.

SAG je u štrajk stupio dva mjeseca nakon WGA-a, no izuzev par službenih saopćenja, ozbiljnih uvertira za nastavak pregovora u proteklih nekoliko sedmica nije bilo. Kako se čini, AMPTP je svu svoju pažnju usmjerio prema rješavanju odnosa sa scenaristima, što je SAG ostavio da čeka svoj red za pregovaranje. Ako je suditi po današnjem saopćenju, SAG pored nastavka pregovora sa studijima želi i isti pristup, odnosno format pregovora sa AMPTP-om, koji uključuje šefove studija i streaming servisa.

AMPTP se još nije oglasio o zahtijevima glumaca. S time na umu, štrajk glumaca se nastavlja.

Prehodna
Kraj štrajka na pomolu: WGA prihvaća ponudu studija
Sljedeća
Martin Scorsese o spašavanju filmu poslije superheroja