SAG i AMPTP nastavljaju sa novom rundom pregovora

SAG i AMPTP nastavljaju sa novom rundom pregovora

Pregovori između glumaca i studija nastavljaju privlačiti medijsku pozornost nakon početka nove runde pregovora.

Zadnji sastanak između predstavnika sindikata glumaca (SAG-AFTRA) i udruženja studija (AMPTP) nije urodio dogovorom, ali dvije strane su najavile da će se razgovori nastaviti sutra, 6. oktobra, te sljedeće sedmice ukoliko dogovor ne bude postignut do petka.

Pregovori se vode iza zatvorenih vrata, a u javnost nisu izašle službene informacije o statusu neriješenih pitanja između dvije strane. No, čitajući između redova nedavnog zasebnog saopćenja SAG-AFTRA-e, u kojem se sindikat očitovao o nedavnoj odluci jedne američke savezne agencije po pitanju generativne umjetne inteligencije, čini se da je ovo zadnja tačka prijepora između SAG-a i AMPTP-a.

Kako prenose novinari THR-a, glavni pregovarač SAG-a, Duncan Crabtree-Ireland, govorio je o zaštiti sličnosti glumaca, njihovog izgleda i glasa nakon zadnje pregovaračke sesije:

Ukoliko pojedinac odluči povrijediti prava studija i kompanija u zabavnoj industriji koristeći umjetnu inteligenciju te odluči dijeliti to bez plaćanja za licencu, taj pojedinac bi se suočio sa velikim finansijskim i pravnim posljedicama. Zašto onda isto ne važi i u suprotnome? Zar ne bi pojedinci čije se intelektualno vlasništvo koristi za treniranje AI algoritama trebali biti barem podjednako zaštićeni?

Zajedno sa naknadama za streamovani sadržaj, korištenje umjetne inteligencije je predstavljalo jednu od spornih tačaka između studija i dva velika sindikata u zabavnoj industriji. U pregovorima sa WGA, sindikatom scenarista, studiji su pristali na kompromis sa scenaristima koji funkcionalno uvodi zaštitu od konkurencije sa umjetnom inteligencijom. Međutim, u slučaju glumaca pitanje se dotiče zaštite lika i izgleda jednog glumca, što daje dodatnu dimenziju cijelom problemu.

Postoji realna mogućnost da dvije strane neće postići puni dogovor oko ovog pitanja. Umjetna inteligencija i pitanje autorstva tek sada postaju predmet pravnih ustanova u SAD-u, tako da dogovor ne bi trebao prejudicirati ishod tumačenja sudova po tom pitanju. Daleko je vjerovatnije da će biti postignut kompromis koji će služiti kao privremeno rješenje. Kao što je slučaj i sa dogovorom koji je postignut sa WGA-om, okvirni dogovor između SAG-a i AMPTP-a trajat će tri godine, tako da će sindikati i studiji ponovo pregovarati o naknadama i korištenju umjetne inteligencije 2026. No, do tada bi pravni presedani o autorstvu i intelektualnom vlasništvu sadržaja koje stvara umjetna inteligencija trebali biti jasniji.

Prehodna
Universal preuzima distribuciju biografskog filma "Michael"
Sljedeća
Box office: "The Exorcist: Believer" istjerao konkurenciju