Šef Netflixa o korištenju AI-a pri pisanju scenarija

Šef Netflixa o korištenju AI-a pri pisanju scenarija

Ted Sarandos vidi umjetnu inteligenciju kao alat scenarista, a ne kao zamjenu za njih.

Šef Netflixa je u intervjuu za američki dnevni list The New York Times govorio o svom pogledu na korištenje umjetne inteligencije u stvaranju sadržaja, pri čemu je izrazio da ne smatra da će AI promijeniti ulogu kreativnih profesionalaca u zabavnoj industriji. Upitan o toj mogućnosti, Sarandos je rekao:

Imam više vjere u ljude. Zaista imam. Ne vjerujem da će jedan AI program moći napisati bolji scenario od sjajnog pisca, ili da će moći zamijeniti sjajnu izvedbu, ili da nećemo moći vidjeti razliku. AI vam neće ukrasti posao, ali neko ko koristi AI možda hoće.

Sarandos je dalje opisao AI kao alatku koja će piscima, režiserima i montažerima omogućiti da obavljaju svoj posao bolje i učinkovitije, te da na platno predoče stvari koje su dosad bile nemoguće. Ipak, korištenje umjetne inteligencije ostaje tabu tema u zabavnoj industriji, ili barem među njenim kreativnim članovima. Korištenje generativnog AI-a bila tačka spoticanja u pregovorima između studija i dva vodeća holivudska sindikata tokom štrajka prošle godine. U tim pregovorima, WGA, sindikat scenarista, uspio je postaviti određena ograničenja na korištenje AI-a, dok su se glumci ponajviše brinuli za (zlo)upotrebu njihovih sličnosti i glasova od strane studija.

Sa ili bez ograničenja, mogućnosti koje se nude sa korištenjem AI-a odveć su primamljive da bi se studiji odrekli njegovog korištenja, bez obzira na trenutne pritiske iz određenih segmenata zabavne industrije.

Prethodna
Na velika platna u BiH stiže sportski anime “Haikyu“
Sljedeća
Dani Vijeća Evrope: U fokusu filmovi nagrađivanih autorica