Šef Netflixa otkrio pojedinosti iza propalih pregovora

Šef Netflixa otkrio pojedinosti iza propalih pregovora

Ted Sarandos, šef Netflixa, jučer je otkrio detalje oko propale runde pregovora između studija (AMPTP) i glumaca (SAG-AFTRA) u štrajku.

Govoreći za Bloomberg, Sarandos je izajvio da je do zastoja u pregovorima došlo nakon što je SAG zatražio postotak od svake pretplate na streaming servise. Za Sarandosa to je bio korak predaleko, a isto vjerovatno vrijedi i za njegove premce iz AMPTP-a.

U pregovorima sa SAG-om su izravno učestvovali šefovi četiri najkrupnija igrača u svijetu zabave. Pored Sarandosa ispred Netflixa, sastanku su prisustvovali šef Disneyja Bob Iger, šefica NBCUniversala Donna Langley, te David Zaslav, šef Warner Brosa. Netflix je dakako najistaknutiji streaming servis, ali i ostali članovi četvorke upravljaju streaming servisima, čije bi ionako tanke marže zarade dodatno bile smanjene ukoliko bi taj novac morali dijeliti sa SAG-om.

Ponuda AMPTP-a po pitanju nadoknada za pojavljivanje u streamovanom sadržaju bila je preslika aranžmana koji je postignut sa scenaristima, a koji predviđa povećanje iznosa za uspješne filmove i serije. Po dogovoru sa WGA, serija koja u 20 dana prikupi poglede 20 posto pretplatničke baze streaming servisa smatrat će se uspješnom, a scenaristi će dobiti povećanu naknadu za svoj rad na toj seriji. Međutim, Duncan Crabtree-Ireland, glavni pregovarač SAG-a, opisao je ovaj model nekompatibilnim sa radom i potrebama glumaca.

Pregovori između AMPTP-a i SAG-a su trenutno prekinuti. Nijedna strana nije formalno ponudila datum za nastavak pregovora.

Prethodna
“Bosanski lonac“ Pave Marinkovića od 12. oktobra u kinima
Sljedeća
Završeno snimanje filma “Nakon ljeta“ Danisa Tanovića