Šef Netflixa se oglasio o štrajku scenarista i glumaca

Šef Netflixa se oglasio o štrajku scenarista i glumaca

Netflix je među prvim igračima u zabavnoj industriji koji se našao pred bojkotom scenarista kada su članovi Američkog scenarističkog ceha (Writers Guild of America) odlučili izaći na ulice i protestvovati ispred ureda streaming servisa i studija. No, to nije narušilo želju jednog od vodećih streaming servisa da se štrajk okončna na međusobno povoljan način.

Naime, šef Netflixa, Ted Sarandos se dotakao štrajka, kao glavnog pitanja u zabavnoj industriji u ovom trenutku, za vrijeme redovnog predstavljanja finansijskog izvještaja ulagačima i partnerima kompanije. Sarandos se na štrajk osvrnuo diplomatskim rječnikom, sa naglaskom na svoja prijašnja iskustva sa sindikalnim pregovorima. Nakon toga, izjavio je sljedeće:

Trebate znati da niko unutar AMPTP-a, a siguran sam da to važi za sve u SAG-u i WGA-u, ne gleda na ovo kao na šalu. Mi smo vrlo predani postizanju, što je brže moguće, dogovora koji je povoljan i koji dopušta industriji, kao i svima unutar nje, da se kreće ka budućnosti.

AMPTP je udruženje koje okuplja studije, streaming servisa i TV mreže, sa kojima WGA pregovara gotovo tri mjeseca. Pregovori nisu urodili plodom, štaviše, pregovori se u ovom trenutku i ne odvijaju, ili barem ne aktivno.

Dvije strane su se ukopale u rovove, sa naknadama za streamovani sadržaj i kontrolom nad generativnom umjetnom inteligencijom na ničijoj zemlji između rovova. Pažnja medija je u skorije vrijeme preusmjerena na štrajk glumaca, čiji se zahtjevi podosta poklapaju sa WGA-ovim, tako da su zbivanja na crti WGA-AMPTP zapala u drugi plan, što pogoduje AMPTP-u.

Prethodna
Prve projekcije za "Oppenheimer" i "Barbie"
Sljedeća
Christopher Nolan o mogućnosti režiranja "James Bond" filma