Šef Warner Bros. Discoveryja o budućnosti HBO Maxa i DC Filmsa

Šef Warner Bros. Discoveryja o budućnosti HBO Maxa i DC Filmsa

Nakon nekoliko sedmica punjenja stupaca članaka u štampanim i digitalnim medijima na posredan način, šef nedavno združenog Warner Bros. Discoveryja, David Zaslav, konačno se osvrnuo na postupke rukovodstva kompanije na čijim je čelu izravno.

Zaslav je jučer imao podrobno obraćanje tokom konferencije za ulagače i partnere kompanije, na kojem se, između ostaloga, dotakao DC Filmsa i HBO Maxa, odnosno budućnosti ova dva bitna ogranka kompanije. No, u slučaju potonjeg, važnost HBO Maxa je donekle umanjena.

Za razliku od prošlog rukovodstva, sa Tobyjem Emmerichom na čelu, Zaslav i njegov tim ne drže da je streaming servis biser u kruni kompanije. Kao prvo, Zaslav je iznio nešto statistike o gledanosti programa, pri čemu je otkrio da određene stavke na ponudi HBO Maxa ne privlače pažnju gledatelja, odnosno pretplatnike, zbog čega kompanija gubi na mogućem prihodu držeći isti isključivo dostupnim putem HBO Maxa. U tom pogledu, nešto od ovog sadržaja će biti licencirano partnerima, ili na drugi način postati dostupno van HBO Maxa.

Držeći se još HBO Maxa, ali na posredan način, Zaslav je naglasio da Warner Bros. ostaje pri teatralnoj distribuciji svojih filmova, navevši da film koji stigne u kino-dvorane ostvari i do pet puta veći prihod od onog koji je dostupan na streaming servisima. Ovo će sigurno olakšati san kreativnim parnterima Warner Brosa, koji su tokom Emmerichove uprave glasno govorili protiv istovremenog plasiranja filmova u kinima i na HBO Maxu.

O DC Filmsu Zaslav je govorio u izravnoj usporedbi sa konkurencijom - Marvel Studiosom i MCU-om. Zaslav je ponovio svoje nade da će DC-jev filmski univerzum, sada pod kreativnom upravom Jamesa Gunna, imati priliku da "izjednači" rezultat sa Marvelovim. Sudeći po obraćanju, DC i Warner Bros. najozbiljnije shvaćaju novi Superman film, kao prvi korak u novom pravcu DC Filmsa, no o istom nije iznio neke konkretne pojedinosti.

Prehodna
Disney odustaje od novog filma "Pirati s Kariba" sa Margot Robbie
Sljedeća
Film “Balada“ Aide Begić od čevrtka 17. novembra u kinima