SF triler "Dolazak" od četvrtka na kino-repertoaru

SF triler "Dolazak" od četvrtka na kino-repertoaru

Arrival1-300x200.jpgU posljednje vrijeme rijetko se događa da se van sezone Oscara pojavi film kojeg istovremeno hvali i publika i kritika. Jedan od takvih je Dolazak – novo ostvarenje hvaljenog redatelja Denisa Villeneuvea koji je pažnju na sebe skrenuo još 2010. godine filmom Naša majka (nominiran za prestižnu nagradu Oscar u kategoriji najboljeg stranog filma). Villeneuve je od tada snimio nekoliko filmova od kojih se svakako moraju izdvojiti napeti triler Zarobljenice iz 2013. te fantastični Sicario koji je prošle godine pokupio čak tri nominacije za Oscara.

Od četvrtka 24. novembra, i u bh. kina stiže ovaj sjajni naučno-fantastični triler u kojem je Villeneuve okupio impresivnu glumačku ekipu predvođenu Amy Adams, Jeremyem Rennerom i Forestom Whitakerom. Film se premijerno prikazao na filmskom festivalu u Veneciji gdje se našao u utrci za glavnu nagradu (Zlatni lav), a tamošnju je kritiku i publiku doslovno podignuo na noge nakon projekcije uz salve pljeska i odobravanja.

Mješavina vrhunskih specijalnih efekata i inteligentne, duboke priče očito se pokazala uspješnom, jer prosječna ocjena na popularnoj internetskoj stranici imdb.com što se publike tiče odnosno preko 90% pozitivnih kritika na web stranici rottentomatoes.com što se filmske kritike tiče, čini Dolazak jednim od najhvaljenijih filmova godine.

Radnja ovog inteligentnog naučno-fantastičnog misterioznog trilera fokusirana je na dolazak vanzemaljaca i naš prvi kontakt s njima. Sveukupno dvanaest letjelica jajastog oblika sletjelo je na različitim lokacijama širom svijeta. Američka vojska uskoro regrutuje doktoricu Louise Banks (Adams), najbolju prevoditeljicu u svijetu, čiji je zadatak uz pomoć fizičara Iana Donnellya (Renner) otkriti jesu li naši posjetitelji došli u miru ili predstavljaju prijetnju kompletnom čovječanstvu...

Film Dolazak počeo se prikazivati u američkim kinima proteklog vikenda i u prva je tri dana zaradio preko 24 miliona dolara čime je već povratio polovicu budžeta uloženog u njegovo snimanje. Uz veliki broj pozitivnih kritika koje ga prate i dobrih ocjena publike nije niti čudo što se Dolazak smatra jednim od ozbiljnijih kandidata za predstojeću sezonu filmskih nagrada, u prvom redu Zlatnih globusa i Oscara.

Prehodna
Chad Stahelski režira reboot filma "Highlander"
Sljedeća
Angela Bassett novo ime ostvarenja “Black Panther”