Sisu: Finski John Wick iz Drugog svjetskog rata

sisu1687252020.jpg Piše: Sead Vegara

Izgraditi kompletan narativ filma u kojem glavni protagonista tokom cijelog trajanja ne progovori niti jednu jedinu riječ zaista je nevjerovatan poduhvat. I ne samo to, već način na koji glumac Jorma Tomilla nosi na svojim plećima cijeli film, samo mimikom i govorom tijela se izražavajući, predstavlja majstorski odrađen posao. Finski reditelj Jalmari Helandar, koji ujedno potpisuje i scenarij ostvarenja Sisu (2022), mnogo toga duguje velikome i jedinstvenom Quentinu Tarantinu.

Sisu; režija: Jalmari Helander: uloge: Jorma Tomilla, Aksel Hennie, Jack Doolan; 2022.

IMDb rejting: 6.9/10

Rotten Tomatoes rejting: 94%

sisu_11687252092.jpg Inspirišući se Tarantinom, ne u smislu da je Helander kopirao, već više odavao počast svom uzoru, znajući da plagijatori kopiraju, a pravi umjetnici kradu jedni od drugih, Finac je podijelio film na sedam poglavlja. To, te naravno i izrazito grafičko, stripovsko nasilje, prepisano od Tarantina.

Radnju je Helander smjestio na sami kraj Drugog svjetskog rata, u opustošenu Finsku iz koje se povlače nacisti paleći i pustošeći sve iza sebe. Ono što četa nacista ne zna o čovjeku kojeg sretnu na putu u svom povlačenju, a što će otkriti tek kasnije, jeste da je on bivši vojnik, finska vojna legenda, koji je usmrtio preko 300 ruskih vojnika. Aatami (Tomilla) je u Laplandskoj niziji pronašao zlato, pokupio ga u bisage, te krenuo na put da unovči svoje otkriće. Četa nacista, tenk i kamion vojnika, neće biti dovoljna da se suprotstavi Aatamiju. Nacistički kapetan Bruno (Aksel Hennie), saznavši detalje o misterioznom strancu, ko je u biti Aatami, neće se pokolebati, već će žrtvovati sve svoje vojnike nakon što mu preotmu zlato.

Aatami će onda krenuti u osvetničku misiju u “John Wick“ stilu, a da je poveznica sa franšizom Keanua Reevesa opravdana govori i činjenica da finska ratna legenda također ima psa saputnika (koji baš i neće biti ubijen, ali dovoljno je da bi se napravila poveznica). Rad direktora fotografije Kjella Lagerroosa savršeno odgovara tonu koji su uspostavili Jalmari Helander, kao reditelj i Jormi Tomilla kao glumac, te prikazuje ratne strahote i razaranja na autentičan način.

Helander se kalio kao reditelj snimajući mnoštvo kratkih filmova, dok 2014. nije dobio priliku za dugometražni film i to baš u holivudskoj produkciji. Iako je imao samog sveprisutnog Samuela L. Jacksona i vrsnog glumačkog znalca Raya Stevensona, Helander se baš i nije proslavio sa ostvarnjem Big Game. Trebalo je proći punih osam godina da se finski reditelj oporavi od tog fijaska, te je Sisu itekako potvrdio da na njega još trebamo i možemo računati.    

Objavljeno u bh. nezavisnom dnevniku Oslobođenje

 

Prehodna
Hypnotic: Mozgalica bez mozga
Sljedeća
The Flash: Trčeći u prošlost “brzinom nostalgije“