Skok cijene pretplate na Netflixu i drugim streaming servisima

Skok cijene pretplate na Netflixu i drugim streaming servisima

Na pomolu je novo poskupljenje u svijetu streaminga. 

Nekoliko streaming servisa uskoro će promijeniti cijene osnovnih i drugih pretplatnih paketa. Disney+ je najavio da će nakon ljetne ponude doći do poskupljenja osnovnog paketa bez reklama na $14, dok će Warner Bros. Discovery povećati naplatu za Discovery+ na $8,99 dolara, odnosno za 30 posto više u odnosu na staru cijenu od $6,99.

Konkurentima u dizanju cijena bi se trebao priključiti uskoro i Netflix. Kako prenose novinari Varietyja, Netflix razmatra povećanje cijene osnovnog paketa bez reklama nakon što se štrajk glumaca okonča. Trenutna cijena osnovnog paketa bez reklama iznosi 15 dolara, dok bi nova cijena mogla iznositi 19 dolara ukoliko Netflix bude slijedio primjer Disneyja i Warner Bros. Dicoveryja sa dodatkom od 30 posto na trenutnu cijenu.

Očito, cijene koje rastu jesu one vezane za osnovne pakete bez reklama. S druge strane, ekvivalentni paketi sa oglasima nisu doživjeli velike promjene u cijeni, niti bi trebali dožvjeti velike promjene. Nova strategija streaming servisa jeste uvođenje oglašavanja na svoje platforme sa ciljem otvaranja novog pritoka novaca pored pretplata. Same po sebi, pretplate nisu dovoljne kako bi učinile ove platforme zaista unosnim, tako da je uvođenje oglašavanja jedan od načina da se preokrene negativni trend u kojem se većina streaming servisa nalazi.

Prehodna
“Dumb Money“ od četvrtka 5. oktobra u kinima
Sljedeća
Universal preuzima distribuciju biografskog filma "Michael"