Sonic The Hedgehog 2: Oproštajna uloga Jima Carreyja

Piše: Sead Vegara

Stara holivudska izreka kaže: “Dobar si glumac koliko je dobar tvoj posljednji film!“ Ako ćemo suditi prema tome, čovjek gumenog lica, genijalni komičar i nadasve glumac, Jim Carrey, otišao je uz veliku pompu. Film u kojem je Carrey odigrao svoju zadnju ulogu u biti je pravo pravcato prvoklasno dječije ostvarenje, Sonic The Hedgehog 2 (Sonicov film 2, 2022). Carrey je nakon premijere najavio povlačenje iz svijeta glume, a uloga zlobnog Dr. Robotnika u sjećanje priziva (po)najbolje momente iz Carreyjevog bogatog glumačkog portfolija: The Mask (Maska, 1994), Ace Ventura: Pet Detective (1994), Liar Liar (Lažljivac, 1997), The Truman Show (1998)...

Sonicov film 2; režija: Jeff Fowler; uloge: James Mardsen, Jim Carrey, Ben Schwartz, Tika Sumpter; 2022.

IMDb rejting: 6.7/10

Rotten Tomatoes rejting: 68%

Možda nekome i neće biti po volji, rastanak sa takvim komičarem u dječijem filmu, ali Carreyju se zaista nema šta zamjeriti. Osjetna je glumčeva predanost karakteru i liku, te ga je jednostavno uživanje gledati kako “izvodi kerefeke“. Nastao kao adaptacija istoimene popularne SEGA-ine videoigre, originalni film Sonic The Hedgehog trebao se pojaviti u kinima krajem 2019, ali je nakon lošeg prijema oficijelnog trailera, prvenstveno samog izgleda naslovnog brzog ježa, premijera odgođena do pred početak pandemije u 2020, nakon što su čarobnajci CGI animacije popravili ono što se dalo popraviti.

Rezultat je bio presladak film namijenjen prvenstveno najmlađoj publici, dok su oni stariji koji još nisu zaboravili na dijete u sebi, te se sjećaju izvorne videoigre, također mogli uživati. Nastavak je bio neminovan, ne samo zbog ostavljenog otvorenog kraja, već prvenstveno ogromnog utržka na box officeu, što je, (pod)razumije(va) se, jedini presudni faktor. A sam film je i više nego dostojan nastavak, čak bi se dalo reći da je nadmašio original.

Prema (pra)starom pravilu nastav(a)ka, sve je na većem i višem nivou, ali sa mjerom. CGI animacija je na većem nivou, čak tri lika su u potpunosti kompjuterski animirana: Sonic (glas Bena Schwartza), Knuckles (glas Idrisa Elbe) i Tails (glas Colleen O'Shaughnessey), dok su akcione sekvence uprizorene na drastično višem nivou u odnosu na prvi film. Sve je tako lijepo i slatko da je prava milina gledati Sonica i ekipu kako prolaze razne situacije u filmu čiji scenarij potpisuje trio fantastikus: Pat Casey, Josh Miller (dvojac koji je zaslužan za scenarij prvog filma) i John Whittington.

Dr. Robotnik (Jim Carrey) se vratio sa čudnovatog planeta obraslog gljivama, zajedno sa moćnim saveznikom Knucklesom, te namjerava pronaći čudesni Zeleni smaragd, izvor najveće moći u svemiru. Sonicu se u borbi protiv Robotnika i Knucklesa pridružuje lisica sa dva repa Tails čiji im izumi uvelikome pomažu, ali će ih također i dovesti u (ne)zgodne situacije (plesni okršaj na ledom okovanom Sibiru...). Reditelj Jeff Fowler ponovno potpisuje režiju, i kao i u prvom filmu ostavlja otvoren kraj. Treći film je zagarantovan, samo ostaje nada u povratak Carreyja, koji je zaista nezamjenjiv.            

Objavljeno u bh. nezavisnom dnevniku Oslobođenje
Prehodna
Doctor Strange 2: Superjunaci su čudni, Doktor je (naj)čudniji
Sljedeća
The Unbearable Weight of Massive Talent: Biti Nicolas Cage