Subversive Film Festival u nedjelju otvara pobjednik Berlinalea

Subversive Film Festival u nedjelju otvara pobjednik Berlinalea

Takmičarski i popratni program 16. Subversive Film Festivala održat će se od 14. do 21. maja u zagrebačkom kinu Tuškanac, Dokukinu KIC i MSU-u, te donosi pedeset filmskih naslova.

Filmovi će se takmičiti za nagrade Wild Dreamer "Dragan Rubeša" za najbolji dokumentarni i igrani film, a u nedjelju, 14. maja u kinu Tuškanac 16. SFF otvara ovogodišnji dobitnik Zlatnog medvjeda Na Adamantu: Nitko nije savršen cijenjenog francuskog dokumentarista Nicolasa Philiberta.

Igrana konkurencija donosi nove filmove Cristiana Mungiua, Aleksandra Sokurova, Hong Sang-sooa i Lava Diaza. Jedan od najcjenjenijih predstavnika rumunjskog novog vala Cristian Mungiu donosi izvrsnu naturalističku dramu R.M.N. Stanje nacije koja postaje košmarna alegorija netolerancije. Veliki Aleksandr Sokurov okušao se po prvi put u žanru animiranog filma ali na svoj specifičan način. Njegova fantastično-eksperimentalna Bajka prati razgovore Adolfa Hitlera, Benita Mussolinija, Josifa Staljina i Winstona Churchilla u čistilištu, koristeći arhivske snimke i deepfake tehnologiju, a prikazuje i Isusa i Napoleona. U Trokatnici korejski sineast Hong Sang-soo isporučio je još jednu naizgled jednostavnu no zapravo kompleksnu slagalicu međuljudskih odnosa, dok se novi film filipinskog maga Lava Diaza, Nakon plime, monumentalna gangsterska saga o uspješnom policajcu koji se hrva s utvarama iz prošlosti, prikazuje izvan konkurencije, a tu je i nonšalantna komedija Ničiji junak – koju je ugledni francuski časopis Cahiers du Cinéma uvrstio u top 10 filmova 2022. – i u kojem queer autor Alain Guiraudie u svojem prepoznatljivom stilu obrađuje teme nemoguće ljubavi, društvene paranoje i neočekivane solidarnosti. O ostatku igrane selekcije čitajte ovdje.

U ovogodišnjoj dokumentarnoj konkurenciji 16. SFF-a izdvaja se najbolji dokumentarac ovogodišnjeg Berlinalea El Eco autorice Tatiane Huezo koji donosi sjetan portret ruralne obitelji i odrastanja u istoimenom selu na sjeveru Meksika. Ističu se i ovogodišnji pobjednici CHP:DOX-a Majčevina Alexandera Mihalkovicha i Hanne Badziake, te Sedam zima u Teheranu Steffi Niededrzoll. Pobjednik sekcije Burning Lights na netom održanom festivalu Visions du Réel Knits Island vodi na virtualni otok na kojem se, usred bespuća interneta, razne gejmerske zajednice i pojedinci bore za opstanak.

Subversiveu u goste dolaze srpski filmaši Luka Papić i Srđa Vučo koji će predstaviti dva zajednička filma. Začudni komad o autsajderu u potrazi za psom Bez prošle je godine osvojio Visions du reel i Beldocs, te impresionirao regionalne i međunarodne kritičare svojom originalnošću. Prizvan i pozvan je politička komedija s tragičnim posljedicama o četiri bivša predsjednička kandidata koji se prisjećaju svog učešća na prvim višestranačkim izborima u Srbiji 1990. godine, a svjetsku premijeru imala je krajem prošle godine na najvećem svjetskom festivalu dokumentarnog filma u Amsterdamu (IDFA). O ostatku dokumentarne selekcije čitajte ovdje.

Cilj retrospektive "Sve što ste htjeli znati o Crnom filmu (ali vas je bilo strah pitati)" u selekciji kustosa Grega de Cuira Jr. ispraviti je povijesnu nepravdu i pozicionirati Crni film unutar službenih kanona filmske povijesti koja je i dalje dominantno i nepokolebljivo bjelačke puti. Žanrovski raznovrsna retrospektiva vodi na različita geografska područja i u različita vremenska razdoblja, a zastupljena su ključna djela filmaša afričkog porijekla iz SAD-a, Francuske, Velike Britanije, Senegala, Angole i Mauritanije.

Ovogodišnji Hommage posvećen je nagrađivanom britanskom avangardnom filmašu Johnu Smithu koji više od 50 godina stvara zaigrane eksperimentalne filmove svih oblika i formata. Smith će u Zagrebu održati i masterclass o ograničenjima i slučaju kao filmskim strategijama, dok će Peter Grabher, član ovogodišnjeg žirija 16. SFF-a, povjesničar, filmolog i profesor baziran u Beču, održat predavanje pod naslovom "Mikropolitike filmskog eseja: OVDJE I DRUGDJE" Jean-Luca Godarda i Anne-Marie Miéville uz projekciju istoimenog filma.

U suradnji s MSU Zagreb i kustosicom Leilom Topić u MSU Black Boxu od 16. maja do 25. juna održat će se novo izdanje programa Kinematografija otpora uz predstavljanje multimedijalnog projekta "Crvene šume" slovenske umjetnice Nike Autor, nastao u suradnji s kolektivom Newsreel Front, a koji promišlja postavljanje žilet-žice po šumama uz granice Europske unije.

Potpuni raspored projekcija pronađite ovdje.

Prehodna
Dokumentarac Ivane Todorović na festivalu Doc Edge
Sljedeća
Monica Bellucci u pregovorima za ulogu u "Beetlejuice 2"