The Beautiful Game: Igraj srcem i osvojićeš publiku

Piše: Sead Vegara

Pravi pravcati prvoklasni film za dobro raspoloženje (a feel good movie) jeste upravo ostvarenje u ponudi streaming diva Netflixa, koje nosi naziv The Beautiful Game (Predivna igra, 2024). U režiji Theae Sharrock, The Beautiful Game donosi iznimno inspirativnu priču zasnovanu na istinitim događajima, ali opet prometnutu kroz “pametnu filmsku optiku“, dramaturški skrojen da bude upravo to što jeste i na što cilja: film uz koji ćete se opustiti i zabaviti, te dva sata i koji minut više, koliko je njegovo trajenje, zaboraviti na muke i brige svakodnevnice.

Predivna igra; režija: Thea Sharrock; uloge: Bill Nighy, Michael Ward, Daniel Attwell, Tom Vaughan-Lawlor, Callum Scott Howells, Kit Young, Christina Rodlo; 2024.

IMDb rejting: 6.3/10

Rotten Tomatoes rejting: 67%

Riječ je o filmu čija priča prati Svjetsko prvenstvo u fudbalu za beskućnike iz perspektive tima Engleske, probrane šestorke uz vodstvo trenera Mala (Bill Nighy), i prvenstveno pogleda nadarenog Vinnyja (Michael Ward). Na samom početku se srećemo sa Vinnyjem na fudbalskom igralištu kako revnosno komentariše utakmicu okupljene mlađarije koja ganja loptu, samo da bi, nakon što uleti u teren i preuzme loptu pokazao rijetko viđen talenat, te zapao za oko profesionalnom treneru i nekadašnjoj fudbalskoj legendi Malu, koji će ga “pročitati“ i ponuditi mu mjesto u Timu beskućnika spremnih za Svjetsko prvenstvo u Rimu. Ponosan kakav jeste, ali svejedno u jednu ruku beskućnik koji spava u svojim kolima, Vinny će isprva odbiti ponudu. Ali, da bi porastao u očima svoje kćerkice, reći će joj da ne može doći na njen recital jer mora otići u Rim.

I u kompletnoj kasnijoj kompoziciji priče polako i sigurno se otkrivaju i psihološki sjenče likovi svakoga od beskućnika-igrača: nekadašnjeg ovisnika o heroinu Nathana (Callum Scott Howells) trenutačno u remisiji, borbenog Cala (Kit Young), koji ima kćerkicu i viđa je pod supervizijom, smotanog Jasona (Sheyi Cole) koji će se zaljubiti i trapavo izjaviti svoju ljubav Rositi (Christina Rodlo), članici američkog tima, pravednog Aldara (Robin Nazari) čiji će moralni kompas proraditi kada budu u najtežoj situaciji, te golmana Kevina (Tom Vaughan-Lawlor), koji je možda i jedini lik koji nema neku pozadinsku priču.

Naravno, kada dođu u Rim i počnu sa takmičenjem, mnogo stvari će se desiti, nenadanih i nevjerovatnih, te će kao tim i prava ekipa, sa timskim duhom, početi tek dosta kasnije da djeluju. Ne samo da su ostali timovi “skicirani“ simpatično, svojom pojavom djeluju upravo onako kako biste ih zamislili. Originalno Svjetsko prvenstvo beskućnika u fudbalu uspostavljeno je ne baš tako davne 2001. godine.

Frank Cotrrell Boyce, odgovoran za scenarij filma Michaela Winterbottoma, Welcome to Sarajevo (Dobrodošli u Sarajevo, 1997), mnogo vremena proveo je sa stvarnim učesnicima Prvenstva, intevjuušući ih i kombinujući njihove priče u scenarij ostvarenja The Beautiful Game. Jasno se vidi i primijeti energija i autentičnost likova, te naposljetku režija Theae Sharrock, koja je jasnom i odlučnom rediteljskom rukom vodila glumce i od njih dobila najbolje moguće performanse. Naposljetku, nekadašnji engleski fudbalski as Gary Lineker još davno je izrekao čuvenu maksimu: “Fudbal je divna igra u kojoj učestvuju 22 igrača i u kojoj uvijek pobjeđuju Nijemci“. U ovome filmu ipak ne pobjeđuju Nijemci, ali zato Englezi igraju srcem i osvajaju publiku.

Objavljeno u bh. nezavisnom dnevniku Oslobođenje

Prethodna
Civil War: Jedan od boljih filmova u 2024.
Sljedeća
The Fall Guy: Neopjevani heroji filmske industrije