The Dark Knight Trilogy: Kako je Batman postao “Batman“

The Dark Knight Trilogy: Kako je Batman postao “Batman“

Piše: Sead Vegara

Gledajući sada na ne baš tako davnu 2005. godinu i film Christophera Nolana Batman Begins (Batman: Početak) gdje je reditelj pokazao da se od stripa kakav je “Batman“ zaista može napraviti, možda bi malo čudno zazvučalo ako bismo upotrijebili riječ „realističan film“ (što u biti i jeste; Batman može biti stvaran; čovjek je nindža + milijarder + što ima sve te silne gadgete) i na 2012. u kojoj je izašao treći, završni dio The Dark Knight Rises (Vitez tame: Povratak) može se reći da je skrojena i upriličena veoma snažna i imaginativna priča. Nolan je zajedno sa svojim bratom, koscenaristom Jonathanom i saradnikom na priči Davidom S. Goyerom (koscenaristom prvog filma) odlučio da istraži i prikaže „ludilo“ koje bi natjeralo bilo koga da odjene plašt i suočava se sa smrću svako veče i šta bi ustvari trebalo da mu pomogne da prebrodi svoje traume.

Ne postoji savršenstvo – filmsko. Ali zato postoje savršeno i do perfekcije smišljeni filmovi. Nije se rodio taj koji je snimio savršen film u svim detaljima. Ima dobru kameru, odličan scenarij, fe-no-me-nal-nu glumu, produkcioni dizajn je bravurozan, ali (uvijek to smiješno „ali“) režija je tanka. Postoje zato savršene filmske trilogije.

IMDb rejting: 8.2; 9.0; 8.4/10

Rotten Tomatoes rejting: 84%, 94%, 87%

Batman Begins / The Dark Knight / The Dark Knight Rises; režija: Christopher Nolan; uloge: Christian Bale, Gary Oldman, Michael Caine, Morgan Freeman, Liam Neeson, Katie Holmes, Chilian Murphy, Tom Wilkinson / Heath Ledger, Eric Roberts, Aaron Echhart, Maggie Gyllenhaal / Tom Hardy, Anne Hathaway, Joseph Gordon-Levitt, Marion Cottilard; 2005, 2008, 2012.

U prvom filmu Bruce Wayne (Christian Bale) je pokušavao naći način da se izbori sa svojim demonima i postane Batman –maskirani osvetnik. Mali Bruce će postati siroče, nakon što mu majka i otac budu ubijeni pred očima, a kao odrastao, Bruce će pobjeći iz Gothama lutajući svijetom u potrazi za samim sobom i načinom da se suprotstavi sveopećem zlu i kriminalu. Proćiće trening Lige sjena pod vodstvom Ra's Al Ghula (Ken Watanabe) i tajanstvenog Ducarda (Liam Neeson), postati nindža, te odbiti voditi pohod na njegov rodni Gotham, koji je prerastao u leglo kriminala i korumpiranosti. Sve je završilo uništenjem Ra'sovog hrama i njegovom smrću. Po povratku u Gotham, Bruce će uz svog vjernog batlera Alfreda (Michael Caine) lagano početi da sakuplja informacije o policiji, lošim i jedinim nekorumpiranim policajcem Jimom Gordonom (Gary Oldman), kriminalcima predvođenim Carmieneom Falconeom (Tom Wilkinson), i javiti se svojoj najboljoj prijateljici, tužiteljici Rachel Dawes (Katie Holmes). Istovremeno će uz pomoć Luciusa Foxa (Morgan Freeman) raditi na Bat-odijelu, kao i ostalim prepoznatljivim gadgetima. A Batman će se u svom punom sjaju pojaviti tačno na trećini filma i u stilu aliena, srediti jednog po jednog negativca. Do kraja filma ćemo svjedočiti Nolanovoj i Goyerovoj majstoriji, koji su radeći na priči i scenariju unijeli snagu u franšizu vizualizirajući priču sa toliko dubine i suštinske ozbiljnosti ikad prije viđene u filmovima nastalim po stripu.

U drugom dijelu The Dark Knight (Vitez tame) Batman je morao da brine o eskalirajućem ludilu koje je proizašlo iz njegovih napora da se bori protiv kriminala (prvenstveno se misli na negativca Jokera kojeg je maestralno odglumio pokojni Heath Ledger). A u završnom dijelu trilogije The Dark Knight Rises mora da odluči šta je važnije –njegov život ili simbol koji je stvorio. Negativac Bane (Tom Hardy), iz trećeg dijela, sušta je suprotnost Jokeru. Dok je Joker „agent haosa“, kako je sam sebe nazvao, Bane predstavlja čisto zlo i time haos sam za sebe. Doljnji dio lica, usta i nos, mu je prekriven maskom –aparaturom pomoću koje diše i iz koje govori iritantnim glasom, a Hardyjeva glumačka ekspresija dolazi do izražaja najviše preko njegovih očiju koje u pojedinim trenutcima zablistaju takvim zlom i užasom da vam se jednostavno sledi krv u žilama. I jedan i drugi negativac su „veći od života“, te ih Nolan obojicu uvodi u film(ovima) na samom početku, na najbolji mogući način. Jokera u savršeno izvedenoj pljački banke i mafijaškog novca, a Banea u otmici aviona; tu scenu „trebate vidjeti“! Ledger je za svoj performans Jokera posthumno nagrađen Oscarom, a kao glumac se toliko unio u lik da je izgubio pojam realnosti. Cijela njegova igra je nadasve maestralna i upečatljiva, autentična i originalna da sasvim u drugi plan stavlja lik Batmana i tvori ono što bi se jednostavno moglo definisati kao „Joker: The Movie“. Ledger ne da krade scene nego sjaji iskričavom ludošću sa ekrana čak i kada ga nema u kadru. A kada je(ste) u kadru pomno slušate svaku riječ koju izgovara, jer ne možete da ga se naslušate... luđačko smijuljenje, tikovi, glas britak poput britve, geste... Glumačka majstorija.

Pronalazeći neke motive iz stripova o maskiranom osvetniku, Nolan je za završni film odlučio da ukomponuje i prave svjetske probleme u Batmanov Gotham. Terorizam, ekonomski kolaps, ideje o samoodrživoj energiji i konflikti koji završavaju tjelesnim kažnjavanjem, politika, bogati, siromašni... sve to je smisleno upakovano u završnom dijelu trilogije o Batmanu. Nakon što je prije osam godina preuzeo krivnju za smrt gothamskog javnog tužitelja Harvyja Denta (Aaron Ekhart), poprilično jeftino potrošen Harvey Two-Face, doduše sve u skladu sa centralnom pričom, Batman je nestao tragom bez glasa, a Bruce Wayne se povukao u svoju obnovljenu kuću i živi samotnjački život uz svog vijernog batlera Alfreda. Na svjetlo dana će ga izvući spretna kradljivica Selina Kyle (Anne Hathaway) nakon što mu ukrade majčinu ogrlicu, a komesar Gordon bude ozlijeđen u policijskoj akciji i smješten u bolnicu. Gordon je prvi vidio šta se to sprema u gothamskoj kanalizaciji –Banea i njegovu vojsku plaćenika i jedni koji mu vjeruje jeste mladi policajac John Blake (Joseph Gordon-Levitt). Batman će se morati vratiti da se suprotstavi Baneu, koji je također bio član Lige sjena, a Gotham će biti poprište stravičnih događanja. Selina Kyle a.k.a. Catwoman u interpretaciji Anne Hathaway je ozbiljna i maestralna kreacija scenarista i posebno glumice. Dodatak glumačkoj ekipi su i Joseph Gordon-Levitt kao mladi policajac John Blake koji gaji određeno divljenje prema Batmanu i Marion Cotillard kao Miranda Tate (oboje uz Hardyja glumili u Nolanovom Inceptionu) poslovna žena koja pomaže Wayneu oko tvrtke.

Ostavši doslijedan sebi što se tiče filmske estetike i naracije, Christopher Nolan je zaokružio priču o Vitezu tame na takav način ostavljajući prostora narednim naraštajima da istražuju mitologiju Batmana.

Objavljeno u bh. nezavisnom dnevniku Oslobođenje

Prethodna
Pogled u prošlost: "Soldados de Salamina"
Sljedeća
Good Will Hunting: Mala škola života velikog Robina Williamsa