The Staircase: Kriv ili nije kriv, pitanje je sad

The Staircase: Kriv ili nije kriv, pitanje je sad

Piše: Marko Njegić

Za mnoge serije na sva zvona se ističe da se "najviše očekuju" ili da se "o njima najviše priča". Nerijetko je na snazi pretjerana reklama, ali ne i u slučaju HBO Maxove serije Stubište ili The Staircase, raspoređene na osam jednosatnih epizoda.

Stubište je stvarno jedna od najočekivanijih serija prve polovice 2022. i o njoj se uistinu govori. To ne iznenađuje. Posrijedi je istaknuti serijski primjerak tzv. prestižne televizije, iz domene misteriozne trilerske drame, koji kao kreator i redatelj potpisuje "vrući" filmaš Antonio Campos (The Devil All the Time). U glavnoj ulozi nastupa oskarovac Colin Firth (Kraljev govor), kojeg u kinu upravo gledamo u Operaciji Mincemeat, a njegova izvedba je krajnje suprotna "firthovskim" likovima iz serije Ponos i predrasude i filmova iz serijala Dnevnik Bridget Jones. Ostatak glumačke ekipe predvodi, pak, izvrsna Toni Collette (Šesto čulo, Naslijeđeno zlo, Nož u leđa), nedavno viđena u filmu Ulica noćnih mora, kojoj serije nisu strane (Nevjerojatno, Slagalica). A u ekipi se nalaze i Juliette Binoche, Michael Stuhlbarg, Dane DeHaan, Rosemarie DeWitt, Patrick Schwarzenegger, Sophie Turner, Odessa Young, Parker Posey...

K tome, The Staircase pripada vječno intrigantnom žanru "true crime" drame i utemeljen je na istinitoj priči o slučaju pisca Michaela Petersona (Firth) i "sumnjivoj smrti" njegove supruge Kathleen (Collette), o kojoj je Jean-Xavier de Lestrade 2004. već snimio dokumentarnu seriju Suspicions. Šokantnom smrću Kathleen (puno krvi po zidovima) na dnu stubišta obiteljske kuće serija se i otvara. "Pala je niz stepenice... ne diše... požurite", suprug Michael obavještava 911 i tvrdi da je njezin pad nesreća. Međutim, pomnijom analizom policije i mrtvozornika smrt ne izgleda kao nesreća, već ubojstvo. Iako Michael govori da je "nevin" i da "ne bi nikad naudio" Kathleen, na njezinu tijelu pronađeno je 35 ogrebotina i modrica, te sedam porezotina na glavi, a na njegovu računalu otkrivene su "gay porn" fotografije zbog kojih je, moguće, nastao sukob među supružnicima s fatalnim ishodom.

"Moguće" je ključna riječ u seriji koja započinje citatom o istini iz Evanđelja po Ivanu. Isus kaže Ponciju Pilatu "Ja sam zato rođen i zato dođoh na svijet, da svjedočim istinu. Tko je god od istine, sluša moj glas." "Što je to istina?", pita Pilat. Slično pitanje u seriji postavlja i Campos dok kroz nekoliko vremenskih linija rasute kronologije, iz različitih kutova, sagledava što se dogodilo kobne večeri. Uranjajući u likove i situacije, Campos sveobuhvatno prikazuje događaje koji su prethodili pogibiji nesretne Kathleen (odnosi unutar velike obitelji, Michaelove tajne) i one koji se odvijaju nakon njezine smrti (obiteljska tragedija, suđenje), sve kako bi misterij čitavo vrijeme ostao misteriozan, a istina neuhvatljiv pojam.

Campos dodaje i ekstra meta-sloj u drami o "stvarnom zločinu", uvodeći u priču lik De Lestradea i francusku dokumentarističku ekipu kako priprema dokumentarac o Michaelu. Prikladno za seriju sa stavom da proglas "kriv" ili "nije kriv" ovisi o dvjema stranama na sudu koje se "natječu da ispričaju bolju priču".

Objavljeno na portalu Slobodna Dalmacija

Prethodna
"Stranger Things" i "Peaky Blinders" najgledaniji na Netflixu
Sljedeća
George R.R. Martin otkrio detalje o nastavku "Game of Thrones"