Ticket to Paradise: Osvježavajuća i autentična romantična priča

Piše: Sead Vegara

Razvedeni bračni par se ujedinjuje i putuje na Bali kako bi spriječili svoju kćerku da ne napravi istu grešku koju su oni napravili prije 25 godina, glasi logline filma Ticket to Paradise (Karta za raj, 2022). Dvoje bivših supružnika portretiraju Julia Roberts i George Clooney, dok su se u ulogama mladenaca našli Kaitlyn Dever i Maxime Bouttier, nove mlade nade Hollywooda. Iz napisanog možete zaključiti da se radi o romantičnoj komediji sa zanimljivom premisom, dovoljno dobro razrađenoj i kvalitetno sprovedenoj u djelo.

Karta za raj; režija: Ol Parker; uloge: Julia Roberts, George Clooney, Kaitlyn Dever, Billie Lourd, Maxime Bouttier; 2022.

IMDb rejting: 6.4/10

Rotten Tomatoes rejting: 69%

Sami početak je obećavajući sa Clooneyjem i Robertsovom u konstantnim presmiješnim prepucavanjima i naduravanjima oko propalog braka i oko toga ko je bolji roditelj. Tako, dok u poluopuštenom razgovoru između Clooneyjevog Davida sa prijateljem i Robertsove Georgie sa prijateljicom saznajemo sve o tome kako je započela/okončala njihova veza i brak, upoznajemo se sa kćerkom Lily (Dever) koja svježa sa završenih studija sa najboljom prijateljicom Wren (Billie Lourd) odlazi na Bali na odmor gdje će i upoznati zgodnog lokalca Gedea (Bouttier). Biće to ljubav na prvi pogled, te će ekspresno pasti i zaruke. Zabrinuti roditelji će odmah uskočiti u avion i doputovati na Bali “potpisavši primirje“ i napravivši pakt da na bilo koji mogući način sabotiraju vjenčanje, jer zaboga ne žele da ona napravi grešku i odustane od karijere pravnice, i tako u neku ruku preslika njihov brak.

Uslijedit će mnoštvo lijepih, komičnih scena prošaranih bravuroznim glumačkim performansama Robertsove i Clooneyja koji poput dvoje starih uhodanih jazzera nabacuju jedno drugome “glumačke solaže“ stvarajući pri tome dosad milion puta viđenu (romantičnu) priču, ali itekako autentičnu i osvježavajuću. Naprosto je između Clooneyja i Robertsove osjetljiva itekakva hemija, toliko “zarazna“ da je prešla i na mladi dvojac koji uspijeva da im parira, iako su u prvom planu ipak dvoje oskarovaca. Možda i jedini slabi momenat u cijelom filmu jeste lik Paula (Lucas Bravo), smotanog pilota Francuza, i njegov odnos sa Georgie, koji je iskorišten samo da bi odnos između glavnih aktera dobio na značaju. To i zadnja trećina filma u kojem komične situacije bivaju zamijenjene sa onima slatkasto-romantičnim, što opet i ne smeta toliko.

Reditelj filma, Ol Parker (Mama Mia! Here We Go Again, 2018) u svom četvrtom i veoma uspješnom pokušaju iza kamere, zajedno sa scenaristom debitantom Danielom Pipskijem potpisuje scenarij, dovoljno lepršav i humorističan. Parkerov je to osmi scenarij, dok se od prijašnjih posebno izdavjaju The Best Exotic Marigold Hotel (2011), drugi dio mjuzikla Mama Mia! i A Boy Called Christmas (2021). Režirajući romantičnu komediju Ticket to Paradise, Ol Parker uspio je do određene mjere opravdati naslov filma ostvaljajući vam prostor da se tokom cijelog trajanja divite ljepotama Balija, raja na Zemlji.

Objavljeno u bh. nezavisnom dnevniku Oslobođenje
Prehodna
Fall: Film koji trebate pogledati na velikom platnu
Sljedeća
The Good House: Lijepo i simpatično filmsko ostvarenje