Tom and Jerry: Podsjetnik na djetinjstvo i istinska zabava

Piše: Sead Vegara

Moglo bi se reći da su generacije današnjih klinaca i klinceza dobro „zakinute“ kada je u pitanju svijet animacije. Naravno, pri tome ne mislim na digitalne lutkare iz Pixara, koji svakim svojim novim CGI animiranim filmom pomjeraju granice, stvarajući istodobno za najmlađe, ali i one starije koji nisu zaboravili na dijete u sebi. Mislim na one crtiće koje smo mogli gledati svako veče prije Dnevnika, poput Duška Dugouška, Kojota i Pticu Trkačicu, Popaja, Toma i Jerryja. Današnji klinci odrastaju uz Spužvu Boba i slične gluposti. Stoga, pokušaj filmskog studija Warner Bros. i reditelja Tima Storyja (Barbershop, 2002) da nas vrate u djetinjstvo sa igrano-animiranim filmom Tom and Jerry, i istodobno da ga učine primamljivim za nove generacije, hvale je vrijedan.

Tom i Jerry; režija: Tim Story; uloge: Chloë Grace Moretz, Tom, Jerry, Michael Peña; 2021.

IMDb rejting: 5.2/10

Rotten Tomatoes rejting: 25%

Jednostavan u svojoj priči, perfektan u animaciji, Tom and Jerry nudi dovoljno onima koji su odrastali uz originalne kratke crtiće iz radionice Williama Hannae i Josepha Barbare u produkciji neponovljivog Freda Quimbyja, te svakako dovoljno novim generacijama mališana koje se tek upoznavaju sa dinamičnim dvojcem. Scenaristi Kevinu Costellou na raspolaganju je bio dobar materijal originalnih crtića, koji je iskoristio na zanimljiv i efikasan način. Ono čemu ste se smijali kao mali gledajući crtiće, smijaćete se ponovno videći i otkrivši to u filmu. I ne samo to, Story i Costellou su znalački napravili i par omaža, vizualni – originalnom Burtonovom Batmanu, te verbalni – Hillovim Warriorsima.

Ipak, da ne bi bilo zabune, titularni dvojac u svom dugometražnom igrano-animiranom debiju, sporedni su likovi oko čjih je nestašluka spretno razvijena priča. Priča o djevojci Kaylai (Chloë Grace Moretz) koja na prevaru dobija posao u elitnom njujorškom hotelu koji treba da ugosti veliko vjenčanje velelebnog para Preetae (Pallavi Sharda) i Bena (Colin Jost). Titularni dvojac dolazi u New York; Jerry će se skrasiti u hotelu, a Tom će biti angažovan za njegovu „deportaciju“. Svakako, i buldog Spike (glas Bobbyja Cannavalea) će se pojaviti, zajedno sa kvartetom uličnih mačaka, kao i Tomov ljubavni interes. Sve životinje u filmu su animirane i shodno kratkim crtanim originalima, imaju glasove, osim Toma i Jerryja, ali, kada to situacija nalaže, Tom će za klavirom zapjevati svojoj dragani.

Nemojte da vas zabrinu slabe ocjene na relevantnim filmski web portalima. Tom and Jerry prava pravcata prvoklasna je zabava sa kojom ćete evocirati uspomene na nekadašnje dane kada ste bili „mali ljudi“ kojima je sva briga bila biti dobar u školi, te provoditi što više vremena vjerujući kako ništa na svijetu nije toliko lijepo nego biti sretno dijete.

Prethodna
Raya and the Last Dragon: Bajka sa princezama, bez prinčeva
Sljedeća
I Care A Lot: Do sreće preko penzionerskih tuđih leđa