TOP 10 lista najboljih filmova

TOP 10 lista najboljih filmova

Piše: Sead Vegara

''Drugi ljudi imaju mišljenja, ja imam liste.'', riječi su Roba Fleminga, glavnog junaka romana ''High Fidelity'' britanskog pisca Nicka Hornbyja, djela koje je Hornbyju poput njegovog prvog, autobiografskog romana ''Fever Pitch'' (Stadionska groznica) donijelo kultnu slavu. ''High Fidelity'' je za temu imao život 35-godišnjaka koji, nakon što ga ostavi dugogodišnja djevojka, počinje da preispituje sve svoje dotadašnje ljubavne veze, tj. prekide sa djevojkama, one koje su imale veliki utjecaj na njega i formiranje njegove ličnosti. Rob drži polupropalu prodavnicu ploča u kojoj rade dvojica ''muzičkih morona'' –stidljivi Dick i nepodnošljivi Barry, od kojih je potonji zaslužan za Robovu rečenicu sa početka teksta jer se tokom cijelog svog radnog vijeka u prodavnici Championchip Vinyl izražava kroz top liste najboljih pet filmova, uvodnih numera sa muzičkih albuma, top pet epizoda Kafića uzdravlje, i sličnih gluposti. Roman ima veoma živopisne likove koje je Hornby brilijantno modelirao i rekonstruisao da vas gotovo podsjete na mnoge različite stvarne prijatelje i međuljudske veze.

Ono zbog čega sam naveo ''High Fidelity'' i Robovu rečenicu jeste razlog zbog kojeg ću vam u nastavku obrazložiti ličnu, u ovom slučaju, top 10 listu najboljih filmova. Lista možda neće biti nekome po volji, ali tuđe mišljenje je ipak samo tuđe mišljenje. Pa tako i ovo moje. Istina, tu se neće naći nijedan Bergmanov, Felinijev ili film Tarkovskog jer autor teksta uz veliko poštovanje prema pomenutim filmskim autorima ipak preferira američke sineaste i njihov način pravljenja filmova u kojem su izraženi kako oni dijelovi koji su prvenstveno tu da bi zabavili publiku tako i oni koji služe u više artističke svrhe.

1. Casablanca reditelj: Michael Curtiz; uloge: Humphrey Bogart, Ingrid Bergman; 1942.

Priča Casablance, kako ona o nastanku tako i ona koju film tematizira, svojom slojevitošću i narativnim tokom predstavlja nešto što se u današnje doba rijetko viđa. Takve priče se nažalost više ne snimaju. Braća Epstein, scenaristi filma su učinili Casablancu dramaturškim remek djelom. Evropom bjesni II svjetski rat. Mnogi dolaze u Casablancu sa namjerom da odatle pronađu način da pobjegnu iz ratom napaćene Evrope. Rick (Humphrey Bogart) vodi lokal u koji će ušetati njegova neprežaljena ljubav Ilsa (Ingrid Bergman), ali sa drugim muškarcem pod rukom. Ma koliko puta gledali ovu ljubavnu priču prožetu intrigom, suspensom i duhovitošću gotovo ćete uvijek na kraju filma povjerovati da će Ingrid ostati sa Bogyjem jer, priznaćete, čovjek je to zaslužio.

2. City Lights Svjetla velegrada; reditelj: Charlie Chaplin; uloge: Charlie Chaplin; 1931.

Istinski klasične pokretne slike, u koje spada i Chaplinovo remek djelo City Lights, su obavezno filmsko štivo za svakoga ko sebe smatra istinskim filmofilom. Charlie Chaplin, jedan od najvećih i najvažnijih filmskih reditelja u historiji filma, u svojoj filmografiji ima toliko ostvarenja koja su svojom ljepotom, inventivnošću i smjelošću sigurno za primjer scenariste –  reditelja – glavnog glumca – kompozitora muzike, za sva vremena. Film City Lights je snimljen u doba kada je Hollywoodom zagospodario zvuk (1927. se smatra za početak zvučne revolucije). Ne želeći da se pomiri sa trendom Chaplin je snimio nijemi film u kojem je, doduše, koristio zvuk, ali samo u namjeri da ga ismijava. Njegovog vječnog Skitnicu, sa polucilindrom, prevelikim cipelama i štapom, slijepa prodavačica ljubičica zamijeni za bogataša, a on svim svojim snagama pokušava da joj pomogne da povrati vid. Kraj filma, je poput onog iz Casablance, nešto što trebate vidjeti i doživjeti, i nešto što ćete pamtiti.

3. Gone With the Wind Prohujalo s vihorom, reditelj: Victor Fleming; uloge: Clark Gable, Vivien Leigh; 1939.

Epska dramska saga Gone With the Wind sa početaka holivudske proizvodnje blockbustera je nešto što svojom ljepotom, grandioznošću i za to vrijeme (1939.) filmskim izražajem zaintrigiralo publiku. Nastao kao celuloidna adaptacija romana Margaret Mitchell film je potpuno i na očigled svih sa premijernim prikazivanjem izbio u prvi plan svjetskih događanja tako da su mu pored Hitlerovog ulaska Beč pridavali najveću pažnju. Najljepši dio filma je svakako početak u kojem je sve bezbrižno i u najljepšim bojama. Uživate u ugođaju raskošnog bala, južnjače lijene atmosfere, lijepog ophođenja, prelijepoj Vivien Leigh i, iskreno rečeno, muževnom Clarku Gableu. Ono što će uslijediti kasnije jeste nepredvidiva i ponekad okrutna sudbina koja će se poigrati sa glavnim junacima.

4. The Good, the Bad and the Ugly Dobar, loš, zao; reditelj: Sergio Leone; uloge: Clint Eastwood, Eli Wallach, Lee Van Cleef; 1966.

Spaghetti western je žanr kojim su italijanski reditelji u istrošeni kremen američkog westerna ugravirali svoj pečat i time revitalizirali kompletan žanr. Najbolji od najboljih, reditelj Sergio Leone, u svojoj filmografiji broji tek šest filmova. Poznata ''dolarska trilogija'', iz koje je i najbolji film The Good, the Bad and the Ugly, je proslavila Clinta Eastwooda. Trojica likova revolveraša, svaki sa svojim mušicama –Blondie (Eastwood), Tuco (Eli Wallach) i Angel Eyes (Lee Van Cleef) se suočavaju na putu potrage za zakopanim blagom u okrilju američkog Građanskog rata. Neponovljivo. Mesmerizujuće. Jednostavno ge-ni-jal-no.

5. The Godfather Kum; reditelj: Francis Ford Coppola; uloge: Marlon Brando, Al Pacino, James Cann; 1972.

Priča o nastanku Kuma je nadasve zanimljiva. Roman Maria Puzza je dugo bio u opticaju u Hollywoodu, ali niko od reditelja nije htio da snimi hvalospjev mafiji. Sve do trenutka kada se projekta prihvatio Veliki Francis Ford Coppola. Njegovim zalaganjem i požrtvovanošću Al Pacino je dobio ulogu, nagovorio je čelnike studija, uz silno negodovanje, da angažuju filmsku ikonu Marlona Branda (dobio je Oscara za taj performans kojeg je odbio primiti), James Cann je odigrao ulogu života... Coppola je napokon objasnio o čemu se tu zapravo radi, od samog početka, od Italije do Amerike i nazad. To više nije bila slika mafijaša kakvim su prikazivani u gangsterskim filmovima filmskog studija Warner Bros. tridesetih godina prošlog stoljeća. Riječ je bila o obitelji. ''Kum je zbir svih mudrosti. Odgovor na sva pitanja. Šta ponijeti na odmor. Leave the gun. Take the canolli.'' Svakako, Kum 2 ima posebno mjesto u panteonu nastavaka koji su bolji od originala.

6. One Flew Over the Cuckoo's Nest Let iznad kukavičijeg gnijezda; reditelj: Miloš Forman, gl. Jack Nicholson, Louis Fletcher; 1975.

Nikad ludost nije bila tako smiješna kao u filmu Let iznad kukavičjeg gnijezda češkog reditelja Miloša Formana. Nastao kao celuloidna adaptacija istoimene knjige Kena Keseyja, koju je autor napisao pod utjecajem LSD-a jedne noći dok je radio kao čuvar u ludnici, film je sniman na autentičnim lokacijama –pravoj psihijatrijskoj klinici. Rad sa glumcima, znalački skrojen scenario Boa Goldmana i Lawrencea Haubena, Formanova fluidna režija, su sve elemnti koji su bili presudni u nastanku filma i ono što je prevagnulo na dodjeli Oscara kada je film odnio pet glavnih Oscara: režija, glumac (Jack Nicholson kao neobuzdano dopadljivi i nepredvidljivi McMurphy), glumica (Loius Fletcher kao frigidna sestra Ratched), za scenario i za najbolji film. Neponovljivo. Mesmerizujuće. Jednostavno ge-ni-jal-no.

7. Some Like It Hot Neki to vole vruće; reditelj: Billy Wilder, gl. Jack Lemon, Tony Curtis, Marilyn Monroe; 1959.

Neizmjerna je genijalnost i neponovljiva komičnost filma Neki to vole vruće u kojem je predstavljena presmiješna priča muzikanta koji igrom slučaja budu svjedoci gangsterskog ubistva i moraju da bježe pred mafijašima pod krinkom ženskih muzičara. Jack Lemon, Tony Curtis i neodoljiva plavuša Merilyn Monroe su u režiji Billyja Wildera ostali upamćeni kao nenadmašna komičarska trojka.

8. Groundhog Day Beskrajni dan; reditelj: Harold Ramis; uloge: Bill Murray, Andy McDowell; 1993.

Komedija za sva vremena, Groundhog Day ne samo da posjeduje ono ''nešto'' što film čini otpornim na vrijeme već ga izdvaja iz kompletnog konteksta holivudskih filmova snimljnih prvenstveno radi zabave. Komedija, ali itekakva. Scenarista Danny Rubin (reditelj Ramis je također doprinio u radu na scenariju te je potpisan kao koscenarista) je ingeniozno osmislio priču, a scenario je skrojio kao izuzetno vješt i nepretenciozan pisac. Posmatrajući repeticijski narativ u filmu ne možete se oteti utisku da je to znalački i (o)smišljeno urađen komad o čovjeku, najvećem mogućem egocentriku na svijetu, koji će igrom neobjašnjene sudbine (što je upravo i najveća čar filma) proći (isti) put bezbroj puta mjenjajući sebe kao osobu. Beskrajni dan je film koji nikad neće zastarjeti svojom predivnom porukom i načinom na koji je ispričana priča o čovjeku koji je na početku totalni egoista (genijalni Bill Murray), a do završetka filma će se pretvoriti i najpoželjnijeg ljudskog stvora. Andy McDowell je dražesna kao TV producentica. Reditelj Harold Ramis je snimio film za sva vremena, za sve generacije i u kojemu se svi možemo pronaći.

9. Star Wars: New Hope  Ratovi zvijezda: Nova nada; reditelj: George Lucas; uloge: Mark Hamill, Harrison Ford, Carrie Fisher, Alec Guinnes,  James Earl Jones; 1977.

''Fenomen ovog filma već je milion puta razriješen, ali nije na odmet spomenuti da još uvijek uspijeva izvući dječaka iz svakog muškarca i muškarca iz svakog dječaka, dok curama uvijek preostaje odvažna princeza Leia'', bile su riječi jednog od kritičara nekadašnjeg filmskog magazina ''Hollywood''. Nekad sedamdesetih godina prošlog stoljeća mladi, tek svršeni reditelj, George Lucas će se svojski pripremiti za satanak sa čelnicima studija o potencijalnom snimanju naučno-fantastičnog filma proizašlog iz Georgeove fascinacije o Flashu Gordonu i avanturističkim SF serijalima koje je slušao na radiju kao dijete. Filmskim glavešinama će pokazati fantastične slike, uratke konceptualnog dizajnera Ralpha McQuairrea i obrazložiti im da će režirani film imati do sada neviđene efekte i da se nijedan film neće moći mjeriti sa izgledom njegovog filma. Dobio je zeleno svijetlo (u vidu "šuštavih želenih" novčanica), okupio ekipu mladih glumaca Mark Hamill, Harrison Ford, Carrie Fisher sa dodatkom provjerenog glumačkog barda Aleca Guinnesa i snimio film koji će fascinirati i pretvoriti milione ljudi širom svijeta u Star Wars geekove i time započeti rat među fanovima već ustanovljenog univerzuma Star Treka. Samom pojavom, zloglasni Darth Vader (glas Jamesa Earla Jonesa), u fantastičnom uvodu u film, je ušao u panteon najvećih filmskih negativaca, negativac nad negativcima, i krenuo u progon glavnih junaka ''Nekoć davno u dalekoj, dalekoj galksiji...''. Star Wars: The Empire Strikes Back, koji je uslijedio 1980., se također poput Kuma 2 smatra za nastavak bolji od originala.

10. As Good As It Gets Bolje ne može; reditelj: James L. Brooks; uloge: Jack Nicholson, Helen Hunt, Greg Kinnear, Cuba Gooding, Jr.; 1997.

James L. Brooks je sve svoje filmove napisao i režirao. Scenario za As Good As It Gets Brooks je napisao zajedno sa Markom Andrusom, autorom priče. Predivan scenario je nešto što ovom filmu daje prednost nad ostalima u istoj kategoriji, a to je romantična komedija (ne u smislu onoga što nam danas prodaju pod tom etiketom, već u smislu nečega što ima neograničen rok trajanja). Uz to i odlična podjela uloga. Oscarom nagrađeni Jack Nicholson i Helen Hunt, te Greg Kinnear i Cuba Gooding, Jr. su doprinijeli filmu savršenim glumačkim performansima. Nicholson je odradio fantastičan posao ulogom Melvina Udalla, opsesivno – kompulsivnog, rasističko nastrojenog namćora i uspješnog pisca ženskih romana koji će proći životni put mijenjajući sebe kao osobu i uz to pustiti nekoliko ljudi u svoj uredno – komplikovani život, konobaricu Carol (Helen Hunt) i komšiju slikara – homoseksualca Simona (Greg Kinnear). Zauvijek trebamo biti zahvalni Jamesu L. Brooksu što je svojim filmom, bar kada je autor ovog teksta u pitanju, stvorio neku vrstu ovisnosti i želje za gledanjem ponovo i iznova. Naposljetku, to je bezopasna potreba, lako zadovoljena, i istinu da kažem, malo je takvih na svijetu.

Ponavljam se. Lista možda neće biti nekome po volji, ali tuđe mišljenje je ipak samo tuđe mišljenje. Pa tako i ovo moje.

Objavljeno na portalu novinar.me

Prethodna
Se7en: Srednjovjekovni moralitet u paklu modernog doba
Sljedeća
Život i smrt samuraja