TOP 4 filma u ponudi Moja TV Flix: “Asterix u Britaniji”

TOP 4 filma u ponudi Moja TV Flix: “Asterix u Britaniji”

Asterix: God Save Britannia (Asterix u Britaniji), 2012. godina, 110 minuta, avantura/komedija

Strip “Asterix“, izašao iz crtačko-scenarističke radionice Alberta Uderzoa i Renéa Goscinnija, još od kraja pedesetih godina prošlog stoljeća nasmijava kako mlađu tako i stariju čitalačku publiku. Ono što je bio logičan korak jeste snimanje animiranih filmova prema popularnom stripu, te je tako uslijedila masovna produkcija animiranih filmova klasičnom 2D animacijom. Dobra strana tih animiranih adaptacija jeste da su se držali originalnog koncepta – ono što je u jednoj strip epizodi, to bi se našlo i u crtanom. Krajem devedesetih i početkom novog milenija, matična zemlja junaka iz stripa, Asterixa i Obelixa – Francuska, odlučila se na veliki korak i snimanje igrane adaptacije. Prvi u nizu od nekoliko igranih filmova Asterix protiv Cezara, iako uspješan na box officeu, baš i nije oduševio kritiku. Osnovna zamjerka je bila ta što su iskoristili i uparili radnju više stripova u jednu, ali publika nije marila već uživala. Sa svakim drugim pokušajem igrane adaptacije, ekranizacije drugih stripova iz serijala, poput Asterix i Cleopatra, Asterix i Olimpijske igre, te naposljetku Asterix u Britaniji (Asterix: God Save Britannia) iz 2012. godine francuske filmadžije su pogodile “tačno u centar“. Držali su se originalnog strip predloška, dodajući na radnji taman toliko da začine zaplet. Tako su za Asterix u Britaniji iskoristili dva strip predloška, istoimeni i “Asterix i Normani“, stvarajući nadasve zanimljivo i humoristično djelo u kojem može uživati kompletna porodica. Poznati Gérard Depardieu ponovno tumači Asterixovog najboljeg prijatelja Obelixa.

Nulti teorem (The Zero Theorem), 2013. godina, 107 minuta, komedija/drama/fantazija

Film The Zero Theorem (Nulti teorem) Terryja Gilliama premijeru je imao na Cannes Film Festivalu 2013, te je pobrao hvalospijeve, kako kritike, tako i publike. Kritika kaže da je to ambiciozno i promišljno SF djelo, vrijedno divljenja, dok je publika naviknuta na specifični rediteljski izražaj nekadašnjeg Montipajtonovca jednako uživala. Glavnu ulogu nosi austrijski glumac i dvostruki oskarovac Christoph Waltz, otkriće velikog Quentina Tarantina. Waltz je dobitnik Oscara za uloge u Tarantinovim filmovima Inglorious Basterds, (2009) i Django Unchained (2012). U filmu The Zero Theorem glumi Qohena koji je dobio zadatak da riješi “nultu teoremu“ kojom će dokazati da je ljudsko postojanje beznačajno. Zadatak ga odvede na put u futurističku zečiju rupu gdje se bori sa birokracijom i sistemom u kojem se pomiješaju zbilja i fantazija. U onome što se čini kao tipični giliamovski film, distopijsko društvo, čudni likovi (pored Waltza tu su još Tilda Swinton, Matt Damon, David Thewlis i Ben Winshaw) zasigurno će uživati rediteljevi poklonici, te će ih Nulti teorem, za koji je Gilliam pored režije potpisan i kao pisac dodatnog dijaloga uz scenaristu Pata Rushina, podsjetiti na sada već rediteljev kultni klasik Brazil iz 1985. godine.

Krvna osveta (Blood Father), 2016. godina, 88 minuta, akcija/kriminalistički/drama

Mel Gibson od 2014. godine i jadnog i bijednog trećeg dijela The Expendables 3 (Plaćenici 3) nije glumio u filmu. Doduše, bio je i zauzet novim rediteljskim projektom Hacksaw Ridge (Greben spašenih, 2016), a sa “glumačke klupe“ ga je prozvao Francuz Jean-François Richet da glumi u filmu Blood Father (Krvna osveta, 2016). Riječ je o adaptaciji istoimenog romana autora Petera Craiga, koji je svoj književni predložak, zajedno sa Andreom Berloff, derivirao u scenarij za film. Ako cijenite Gibsona kao glumca biće vam drago da ga posmatrate u filmu čija radnja, iako ne predstavlja nikakvu novotariju u pripovijedanju, ipak izgleda novo i svježe. Gibson glumi Johna Linka, bivšeg robijaša i bivšeg ovisnika o alkoholu i drogama, koji vodi “jadan“ život ispunjen sastancima anonimnih alkoholičara i tetoviranjem raznog svijeta u svojoj prikolici. Nestala kćerka Lydia (Erin Moriarty) javlja mu se nakon godina izbivanja iz njegovog života tražeći pomoć. Lydiju proganjaju plaćene ubice iz meksičkog narko kartela, a tata John će uraditi sve da zaštiti svoju kćerku. Pored Gibsona i Moriarty u filmu glume još Diego Luna, William H. Macy i Elisabeth Röhm.

Visina (Altitude), 2010. godina, 90 minuta, horor/misterija/SF

Kanadski SF/horor film pod nazivom Altitude (Visina, 2010) dolazi iz radionice strip scenariste i ilustratora – reditelja Kaarea Andrewsa, a glavne uloge imaju Jessica Lowndes, Julianna Guill i Ryan Donowho. Priča filma Altitude prati posadu malog aviona, sa pilotom početnikom koji zbog tajanstvenog kvara izgubi kontrolu nad letjelicom. Dok pokušava da uspostavi kontrolu nad avionom pilot, i posada, se nađu u strašnoj borbi za život sa nadnaravnom silom u vidu nebeskog čudovišta. Samo nebesko čudovište inspirisano je djelima SF pisca H.P. Lovecrafta. Film je nastao 2010. godine i to na način da je reditelj Andrews u pokušaju da snimi dugometražni film prvobitno napravio„“lažni trailer“ (pothvat koji je prvi isprobao reditelj Robert Rodriguez za svoj film Machete također iz 2010. i uspio u svakom pogledu). Nakon tog trailera Andrews je uspio obezbijediti finansije u iznosu od 3,5 mililona dolara, te nastavio i dovršio dalje snimanje. Andrews ne samo da je filmu podario interesantnu strukturu već i nevjerovatno odmjeren ritam, te neočekivan kraj sa zapletom kojim omogućuje snimanje potencijalnog nastavka ovog nadasve originalno promišljenog filma.

Prehodna
"The Zone of Interest" uskoro na streaming servisu Max
Sljedeća
"Star Wars: The Acolyte" stiže na Disney+ ovog ljeta