TOP 4 filma u ponudi Moja TV Flix: “Sister, Sister“

TOP 4 filma u ponudi Moja TV Flix: “Sister, Sister“

Sister, Sister (Obiteljska tajna), 1987. godina, 91 minuta, horor

Mnogi poznati reditelji su se na svojim počecima okušali u eksploatacijskom žanru, posebno hororu, npr. veliki James Cameron sa Piranah Part Two: The Spawning (1982). Tako je još jedan američki oskarovac Bill Condon (Najbolji originalni scenariji za film Gods and Monsters iz 1998) zaplovio kinematografskim vodama sada već davne 1987. godine sa svojim debitantskim ostvarenjem, svojevrsnim modernim gotičkim psihološkim hororom Sister, Sister (Obiteljska tajna). Condon pored režije također ima i zasluge za scenarij zajedno sa scenarističkim dvojcem Joelom Cohenom i Ginny Carrellaom. Radnja filma Sister, Sister prati dvije sestre, Lucy i Charlotte Bonnard, koje svoj dom u Luizijani pretvore u motel u kojem će sa posjetom misterioznog gosta početi otkrivati i odmotavati mračne obiteljske tajne. Uloge sestara Bonnard ostvarile su Jennifer Jason Leigh i Judith Ivey, Eric Stoltz je u ulozi misterioznog gosta, dok i sam reditelj Bill Condon ima epizodnu ulogu lokalnog sveštenika.

My Neighbor's Secret (Susjedova tajna), 2009 godina, 91 minuta, kriminalistički/misterija/triler

Stvar sa filmovima, američkim filmovima koji se snimaju prvenstveno za televiziju, takva je da mogu biti vrlo loši ili, kakav je slučaj sa ostvrenjem My Neighbor's Secret (Susjedova tajna, 2009), američko – kanadske rediteljice Leslie Hope, vrlo dobri. A ono što ga čini takvim, prije svega, jeste glumačka raspodjela u kojoj dominira zvijezda popularne serije sa kraja devedesetih godina prošlog stoljeća, Buffy the Vampire Slayer (1997 - 2003), Nicolas Brendon. Njemu svakako treba pridodati Chandru West i Vincenta Ventrescaua. Žena uspješnog arhitekte Brenta (Brendon) ubijena je u pokušaju pljačke, nakon čega se on doseljava u novi komšiluk u kojem su mu najbliži susjedi doktor Jason Hest (Ventresca) i njegova žena Casey (West), spisateljica popularnih krimi-romana. Doktor i njegova žena polako otkrivaju da njihov najnoviji komšija baš i nije onakav kakvim se predstavlja. Scenaristički rukopis Michaela J. Murrayja u svojoj srži posjeduje nekoliko veoma dobro postavljenih i iznenađujućih prokreta, koji uzdižu cijeli film iznad uobičajenog, prosječnog filmskog TV iskustva.

The Legend of Titanic (Legenda o Titaniku), 1999. godina, 84 minute, animirani

RMS Titanik je bio britanski prekookeanski brod koji je potonuo 15. aprila 1912. godine nakon što je udario u veliku santu leda na svom prvom putovanju iz Southamptona u New York City. Od otprilike 2.224 putnika i članova posade, približno je poginulo 1.500 duša, postajući tako najsmrtonosnijim brodolomom u cijeloj ljudskoj historiji. Titanik je prevozio neke od najbogatijih ljudi toga vremena, ali i emigrante iz Skandinavije i drugih dijelova Evrope koji su željeli započeti novi život u Americi i Kanadi. Nesreća je privukla veliku pažnju javnosti prouzrokovavši mnoge promjene u pomorskoj sigurnosnoj regulativi, ali također ostavivši i dubok trag u popularnoj kulturi. Kao najznačajniji, ali i najbolji primjer priče o Titaniku, vrijedi pomenuti film Titanic (1997) američkog reditelja Jamesa Camerona, nagrađen sa 11 Oscara. Svakako vrijedi spomenuti i animirani film The Legend of Titanic (Legenda o Titanicu, 1999), u režiji italijanskog reditelja Orlanda Corradija (koreditelj je bio Kim Jun Ok), a u internacionalnoj koprodukciji Sjeverne Koreje, Italije, Španije i Amerike. Ispričan u stilu animiranih filmova iz studija Disney, opet iz perspektive antropomorfnih životinja, u ovom slučaju miševa, crtani donosi priču o putovanju Titanika na kojem se pored brodskih miševa susrećemo i sa drugim, morskim životinjama poput ajkula, kitova i hobotnica. Skoro sat i po i više nego solidne animacije dovoljan je razlog za gledanje ovog crtanog filma.

The Secret of Anastasia (Tajna o Anastasiji), 1997. godina, 57 minuta, animirani

The Secret of Anastasia (Tajna o Anastasiji) američki je animirani film iz 1997. godine koji nije doživio premijeru u kinima već je objavljen direktno na videu. Iako je u svoje vrijeme bio žigosan kao jeftina kopija dvije animirane uspješnice, prvenstveno crtanog filma Anastasia (1997), filmskog studija 20th Century Fox i Disneyjevog Beauty and the Beast (Ljepotica i Zvijer, 1991), Tajna o Anastasiji nije za odbaciti. Od prvog crtanog preuzima naslovnu junakinju predstavljenu opet kao djevojku koja je izgubila pamćenje, koju će zamijeniti za izgubljenu rusku princezu, a od Disneyjvog animiranog klasika nagrađenog sa dva Oscara (Najbolja originalna muzika i Najbolja originalna pjesma), magični elemenat u priči koji se ogleda u antropomorfnim muzičkim predmetima, koji joj pomažu da povrati pamćenje. A u svakom slučaju, riječ je o animranom mjuziklu koji iako ne traje dugo, par minuta manje od sat vremena, može poslužiti kao zabava za najmlađe članove vaše porodice.

Prethodna
"Fallout" uvjerljivo vodi na Nielsenovoj listi gledanosti
Sljedeća
Carrie-Anne Moss glumi u 2. sezoni "FUBAR" na Netflixu