Tri hrvatska filma na ovogodišnjem Berlinaleu

Tri hrvatska filma na ovogodišnjem Berlinaleu

Sedamdeset i treće izdanje Međunarodnog filmskog festivala u Berlinu počelo je 16. i traje do 26. februara, te uključuje više od 400 filmskih naslova iz cijeloga svijeta.

Hrvatsku će kinematografiju na ovogodišnjem festivalskom izdanju predstavljati animirani film Eeva, dugometražni hibridni dokumentarac Između revolucija i dugometražni igrani film Bazen beskraja.

Osim hrvatske produkcije, na Berlinaleu će se predstaviti i hrvatske glumačke snage. Leon Lučev nosi jednu od glavnih uloga u filmu Disco Boy, dugometražnom prvijencu talijanskog reditelja Giacoma Abbruzzesea. Film se prikazuje u sklopu glavnog Takmičarskog programa. Uz to, mlada hrvatska glumica Nika Petrović ostvarila je ulogu u filmu Morska iskra (Sea Sparkle) belgijskog reditelja Domiena Huyghea, koji otvara sekciju namijenjenu mladima – Generation. Morska iskra je nastala u belgijsko-nizozemskoj koprodukciji, a pridruženi producent je Siniša Juričić (Nukleus Film).

Animirani film Eeva bit će prikazan u konkurenciji kratkometražnih filmova – Berlinale Shorts. Ovo je prvi put od proglašenja nezavisnosti Republike Hrvatske da se njen animirani film takmiči u ovom programu koji svake godine predstavlja do 25 naslova s međunarodnom i svjetskom premijerom.

Dugometražni hibridni dokumentarac Između revolucija rumunskog reditelja Vlada Petrija nastaje u koprodukciji s hrvatskim Restartom, a svjetsku će premijeru imati u sklopu programa Forum. Film je napravljen od arhivskih snimaka koje prikazuju živote i sudbine dvije žene, bivše fakultetske kolegice i prijateljice koje obje žive u patrijarhalnim društvima – Maria je iz Rumunije, a Zahra iz Irana. 

Dugometražni igrani film Bazen beskraja reditelja Brandona Cronenberga koji nastaje kao kanadsko-mađarsko-hrvatska koprodukcija (hrvatska producentica je Anita Juka, 4Film) nakon svjetske premijere na Sundanceu u januaru, u Berlinu će imati evropsku premijeru. Ovaj naučnofantastični horor uvršten je u program Berlinale Special, posvećen raznovrsnim ostvarenjima koji “uzdižu film kao umjetničku formu“. Film se dijelom snimao u Šibeniku, a na setu je bilo angažirano više od 75 hrvatskih filmskih radnika.

Prehodna
Više od 100 filmova na ovogodišnjem ZagrebDoxu
Sljedeća
Box office: "Ant-Man and The Wasp: Quantumania" na vrhu