Trijumf “Trougla tuge” na dodjeli Evropskih filmskih nagrada

Trijumf “Trougla tuge” na dodjeli Evropskih filmskih nagrada

Film Trougao tuge švedskog reditelja Rubena Östlunda, ovogodišnjeg dobitnika Počasnog Srca Sarajeva 28. Sarajevo Film Festivala, na 35. dodjeli Evropskih filmskih nagrada (EFA) održanoj u Reykjaviku, osvojio je nagrade za najbolji evropski film, najbolji scenarij, režiju: Ruben Östlund, te najboljeg evropskog glumca: Zlatko Burić.

Trougao tuge je otvorio ovogodišnji Sarajevo Film Festival, a jedan od koproducenata filma je i Obala Art Centar iz Sarajeva. Humorna drama Trougao tuge u kina širom Bosne i Hercegovine dolazi od 22. decembra. Ceremonija dodjele nagrada Evropske filmske akademije održana je u subotu u Reykjaviku.

Trougao tuge razuzdana je satira o klasnim ulogama i neukusu ekstremnog bogatstva, koja je reditelju Rubenu Östlundu donijela već drugu Zlatnu palmu u Cannesu.

Yaya (Charlbi Dean) i Carl (Harris Dickinson) modeli su i influenseri pozvani na krstarenje superjahtom koju će svojom pojavom promovisati na društvenim mrežama. Među ostalim uvaženim putnicima nalaze se i ruski bogataš Dimitry (Zlatko Burić) i njegova žena Vera (Sunnyi Melles), stariji britanski bračni par koji je bogatstvo zaradio na trgovini oružjem, šlagirana Njemica koja ponavlja jednu rečenicu, te kapetan Thomas (Woody Harrelson).

Prehodna
Poziv za prijave na Midpoint Series Launch 2023
Sljedeća
Box office: "Wakanda Forever" i peti vikend zaredom na vrhu