Wakanda Forever: Chadwicku Bosemanu s ljubavlju

Piše: Sead Vegara

Veliku ljubav i poštovanje ekipa filma Black Panther: Wakanda Forever (Black Panther: Wakanda zauvijek, 2022) izrazila je i odala svom glavnom junaku, prerano preminulom Chadwicku Bosemanu. Toliko utkana u tkivo nastavka, ljubav prema Bosemanovom liku T'Challe a.k.a. Black Panther, isijava iz svakog kadra uvoda u film u kojem se njegova porodica, kraljica majka Ramonda (Angela Bassett) i sestra princeza Shuri (Letitia Wright), te ostatak kraljevstva, opraštaju od svoga kralja i zaštitnika.

Black Panther: Wakanda zauvijek; režija: Ryan Coogler; uloge: Letitia Wright, Tenoch Huerta, Lupita Nyong'o, Angela Bassett; 2022.

IMDb rejting: 7.4/10

Rotten Tomatoes rejting: 84%

Emotivno i srceparajuće je gledati sahranu T'Challe, s obzirom da je sam glumac Boseman preminuo od posljedica raka, dok je smrt njegovog lika u filmu ostala pod velom tajne. Mada, Shuri će u jednom momentu u filmu reći da je njen brat krio svoje zdravstveno stanje od nje i ostalih, kao i sam Boseman od svojih najbližih. Svojim trajanjem, od epskih dva sata i 41 minut, Wakanda Forever najavljuje povratak Marvela na staze stare slave, ujedno završivši njihov Phase 4 i pripremivši teren za ono što bi po svemu sudeći trebalo biti mnogo ozbiljnije “stripovsko pripovijedanje“.

Još od Spider-Man: No Way Home (Spider-Man: Put bez povratka, 2021) Marvel se bori da nadmaši i nadvisi ovo ostvarenje. Konačno, to je i uspio. Jer, Black Panther: Wakanda Forever ne samo da nudi vrhunsku stripovsko-filmsku zabavu, već u svoj svojoj srži ima prijeko potrebne sastojke, zanimljiv i kvalitetan narativ, itekako uvjerljive glumačke performanse, te naposljetku veličanstvene vizuale i CGI efekte koji su tu da služe priči, a ne da budu sami sebi svrha.

Kada smo već kod kompjuterske animacije (CGI) i vizualnih efekata, ono što je napravio Warner Bros. sa DC-jevim Aquamanom (2018), sa scenama u podvodnom carstvu Atlantide, Marvel je i više nego nadmašio, očitavši im lekciju iz uprizoravnja vodenog svijeta i njegovih stanovnika, sa carstvom Talokana skrivnim duboko u plavetnilu Atlanskog oceana. Reditelj Ryan Coogler, zajedno sa Joeom Robertom Coleom potpisuje scenarij emotivnog naboja u tolikoj mjeri da ćete se naći u situacijama gdje ćete pomalo i zasuziti, a pomalo i nasmijati se. Sve u savršenom omjeru tako da će ublažiti (pre)dugo trajanje, bez da pomislite: „Koliko li će još trajati ovaj film?“

Svojom pojavom, Angela Bassett kao kraljica Ramonda, i naravno, Letitia Wright kao princeza Shuri, plijene pažnju kad god su u kadru, dok je ostatak glumačke ekipe, sačinjen od pretežno žena (Lupita Nyong'o, Dominique Thorne, Florence Kasumba, Michaela Coel...), uz dodatak dva muškaraca, kralja Talokana – Namora (Tenoch Huerta) i agenta CIA Rossa (Martin Freeman), toliko uvjerljiv u svojoj igri pred kamerama, da je prosto uživanje promatrati ih na velikom platnu.

Priča filma je koncentrisana oko pokušaja iskorištavanja rude vibranijuma van Wakande, tj. ostatka svijeta, stranih sila, među kojima će se otkriti i podvodno kraljevstvo Talokana, koji će pokušati da ostanu skriveni od radoznalih očiju. Svakako, savjet svima onima koji namjeravaju gledati Wakanda Forever. Obnovite gradivo i pogledajte Black Panther prije nego krenete u kino.

Objavljeno u bh. nezavisnom dnevniku Oslobođenje
Prethodna
Amanet: “Ovo malo duše“ za nove generacije
Sljedeća
On The Line: Na vrućoj liniji sa Melom Gibsonom