WARM Festival: Priče iz Gaze i Ukrajine

WARM Festival: Priče iz Gaze i Ukrajine

Izložbe, svjetske premijere najnovijih filmova o Gazi i Ukrajini, debate o ovim užarenim konfliktima sa svjetski priznatim umjetnicima i stručnjacima, iskustva tamošnjih novinara - sve ovo donosi WARM Festival koji je otvoren u ponedjeljak, 8. jula, u Sarajevu, po jubilarni deseti put.

Radi se o jednom od najznačajnijih međunarodnih festivala o savremenim sukobima. Ovogodišnji fokus je na Gazi i Ukrajini. Uz festival počela je i WARM akademija koja je okupila sudionike iz cijele Europe, ali i Gaze.

Neki od važnih sudionika ovogodišnjeg Festivala su: novinar i pisac Ed Vulliamy, poznat po izvještavanju o ratovima u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, otkrivanju koncentracionih logora 1992. godine, te poznati novinari i književnici Amira Hass i David Rieffa, ali i brojni drugi.

“Imat ćemo jako dobre debate. Mora se pričati. Ako pogledate imena vidjet ćete da su to značajna imena, koja u Sarajevo dolaze jer ne mogu na drugim mjestima pričati o nekim stvarima. Jako nam je drago da je Festival WARM bio i ostaje platforma na kojoj se može govoriti o tim stvarima”, naglasio je Damir Šagolj, direktor Festivala.

O WARM Fondaciji:

WARM je međunarodna fondacija koja se bavi savremenim svjetskim sukobima. WARM je posvećen promicanju novih talenata i obrazovanju. WARM-ova dugoročna misija je razviti sarajevski WARM centar kao međunarodno središte gdje se novinari, historičari, istraživači i umjetnici mogu okupiti kako bi dijelili i razmjenjivali ideje. Arhiva i dokumenti o savremenim sukobima bit će dostupni svima.

WARM je nastao 6. aprila 2012, na 20 godišnjicu obilježavanja opsade, pod nazivom “Sarajevo 2012”. Prvi WARM Festival otvoren je 28. juna 2014, na dan stote godišnjice Prvog svjetskog rata.

WARM Members Community je međunarodna mreža novinara, umjetnika, historičara, istraživača, aktivista…

WARM organizira WARM Festival i WARM akademiju svake godine u mjesecu julu u Sarajevu.

Više o WARM-u možete pronaći ovdje.

Prethodna
Papamichael i Kenović laureati nagrada “Aleksandar Lifka”
Sljedeća
Filmofil@Cineplexx: “Fly Me to the Moon”