Wish: CGI animirani film za poželjeti

Piše: Sead Vegara

Sa najboljom mogućom nakanom filmski i animacijski studio Walt Disney u svom 62. po redu ostvarenju koje nosi naziv Wish (Želja, 2023) uspio je u stvaranju, prema dojmu potpisnika ovih redova, veoma zanimljivom i dražesnom animiranom filmu. Istina, Wish nije u rangu jednog Frozena (Sniježno kraljevstvo, 2013), koji je imao hit pjesme i predivnu kompjutersku animaciju, te naravno lijepu i poučnu priču, ali Wish uspijeva da dobaci do dovoljno dobre priče, isto tako prekrasne animacije i karaktera koji su vrlo lijepo razvijeni.

Želja; režija: Chris Buck & Fawn Veerasunthorn; glasovi: Ariana DeBose, Chris Pine, Alen Tudyk, Victor Garber; 2023.

IMDb rejting: 5.9/10

Rotten Tomatoes rejting: 48%

Par pjesama u filmu su zvučne i lako pjevljive, dok vas ostatak baš i neće zateći očarane. U svakom slučaju, to baš i nije neki nedostatak. Reditelji, oskarovac Chris Buck (Frozen) i Fawn Veerasunthorn, taj, nazovimo “nedostatak“, lako ispravljaju, podižući kvalitet animacije na nevjerovatnu razinu. Također, odaju počast nekadašnjim ostvarenjima iz Disneyjevog studija, sa uvodom u kojem kombinuju 2D ručnu animaciju i pripovijedanje sklono klasicima iz “Mišije kuće“.

U pitanju je po ko zna koji put bajka u kojoj imamo dobrog/lošeg kralja čarobnjaka Magnifica (glas Chrisa Pinea), glavnu junakinju, lijepu i odvažnu djevojku Ashu (glas Ariane DeBose), njenog odanog ljubimca jarca Valentina, koji će posredstvom magije dobiti glas (Alan Tudyk), Ashinih sedam prijatelja čiji su karakteri skrojeni prema patuljcima iz prvog dugmetražnog animiranog filma Snow White and the Seven Dwarfs (Snjeguljica i sedam patuljaka, 1937), pravednu kraljicu Amayju (glas Angelique Cabral), te Ashinu majku Sakinu (glas Natashe Rothwell) i starog djeda Sabina (glas Victora Garbera). Svi oni sa ostalim građanima čine stanovništvo bajkovitog grada Rosasa na čijem čelu je kralj čarobnjak Magnifico, kojem su svi punoljetni pučani povjerili svoju najveću i najintimniju želju, želju srca svog, a on sve njihove želje čuva i odabire jednom godišnje jednu od njih koja će biti ispunjena na festivalu u tu čast.

Asha sa nepunih 18 na samom početku dolazi na “razgovor za posao“ kod kralja/čarobnjaka kako bi probala postati njegova glavna naučnica. Sve izgleda da ide u dobrom smjeru. Asha spomene svog djeda Sabina koji na taj dan slavi svoj 100. rođendan i zamoli kralja da odabere njegovu želju i da mu je ispuni, ali Magnifico tada pokazuje svoje pravo lice. Lice čarobnjaka koji kontroliše kraljevstvo krijući želje svojih podanika u magličastim sferama svoje radne sobe, sa općenito nečasnim namjerama ne želeći uopšte ispunjavti želju ikome osim taj jedan put godišnje. Kada Asha sazna da djedova želja nikad neće biti ispunjena i otkrije prave namjere Magnifica, ona zaželi svoju želju sretnoj zvijezdi, te nakon što se magijom i njena želja ispuni, tako kreće borba sa kraljem/čarobnjakom, koji je sada ovladao crnom magijom, za željama svih žitelja Rosasa.

Scenaristčki trio Jennifer Lee, Allison Moore i Chris Buck vješto kombinuju narativ čiji je cilj istovremeno, biti podsjetnik na prošle slavne priče, slavljenje sadašnjosti, sa srčanim pogledom u budućnost.  

Objavljeno u bh. nezavisnom dnevniku Oslobođenje

Prehodna
Sly: Nikad ne trebamo vidjeti junake kako umiru
Sljedeća
Freelance: Zaobići u širokom luku