Y Tu Mamá También: Sex’n’drugs’n’rock’n’roll

y-tu-mama-tambien-01-02-gPiše: Marinela Domančić

I tvoja mama također na prvi pogled je mladalačka road komedija zapaprena seksom (u količini i eksplicitnosti koje se preporučuju samo zreloj publici) i halucinogenim sredstvima, glasnom muzikom, žučnim svađama i vulgarnim rječnikom što nije neuobičajeno za novi meksički talas. No ovaj se film ne smije ovlaš promatrati. Ispod zabavne površine krije se žestoka kritika aktuelnog meksičkog društva, staleških kontrasta i perfidnih političkih igara. Ono čemu se gledatelj smije zapravo ima mnogo dublje značenje jer dva tinejdžera, uz pomoć desetak godina starije, nesretno udate žene, tragaju za vlastitim identitetom i mjestom prijateljstva, ljubavi i seksa u svojim mladim životima. 

I tvoja mama također; reditelj: Alfonso Cuarón; uloge: Gael García Bernal, Diego Luna, Maribel Verdú, Emilio Echevarría; 2001.

IMDb rejting: 7.7/10

Rotten Tomatoes rejting: 91%

Nosioci glavnih rola su prvoklasni glumci, nevjerojatno prirodni Gael García Bernal (nakon uloge Octavia u Amores Perros i nagrade Meksičke akademije tom su beskrajno talentiranom momku širom otvorena vrata filmskog svijeta) i Diego Luna koji tumače najbolje prijatelje Julia i Tenocha. Inteligentnom slagalicom, prezimena likova su nespojiva – Julio, radničko dijete iz niže srednje klase ima prezime meksičkog revolucionara (Zapata) i sestra mu je revolucionarno nastrojena, a prebogati Tenoch iz pozerske obitelji skorojevića i zgubidana nosi prezime jednog od najmoćnijih i najznačajnijih beskrupuloznih političkih lidera (Iturbide). Njih se dvojica otisnu na putovanje ka zamišljenoj plaži skupa sa Luisom, suprugom Tenocheovog rođaka, koja će odigrati ključnu ulogu u njihovom spoznavanju samih sebe i, pred svoju izvjesnu skoru smrt, biti jedinim svjedokom propasti neodrživog dječačkog prijateljstva.

Ovo je film koji vapi da se gleda više puta i da se otkriva sloj po sloj.

Prehodna
Guardians of the Galaxy: Vrhunska zabava i stripovski spektakl
Sljedeća
Wreck-It Ralph: Neodoljiv narativ i iskrena emocija