Guardians of the Galaxy: Vrhunska zabava i stripovski spektakl

Guardians-of-the-Galaxy1Piše: Sead Vegara

Kada znate da je film koji namjeravate gledati pobrao same hvalospjeve onda sebi postavljate visoka očekivanja. Guardians of the Galaxy je stigao u kina sa velikim očekivanjima, svakako opravdao svoje kvalitete i zaslužno (za sada) nosi epitet najboljeg filma iz Marvelovog studija. Riječ je o celuloidnoj adaptaciji opskurnog Marvelovog stripa, a od svih umjetničkih formi struktura stripa je najprilagodljivija „specifičnostima filmske poetike“. Strip je kao i film danas umjetnička forma namijenjena (prvenstveno) zabavi i kao takav Marvelov strip „Čuvari galaksije“ pretočen u istoimeni film je savršen. Vrhunska zabava i istinski stripovski spektakl. A tzv. „stripovski filmovi“, koji trebaju predstavljati adaptaciju stripa (u rijetkim slučajevima i doslovni transfer stripa na veliko platno kakav je slučaj sa „Sin Cityjem“ Franka Millera) mogu otići u toliku krajnost da postanu upravo suprotno od onoga što im je trebala biti namjera, a to je zabava. Savršen primjer za to je film Hulk Anga Leeja, nastao po također Marvelovom, popularnom, stripu, kojeg je samo takav umjetnički nastrojen i dosljedan reditelj kakav je Lee učinio pravom grčkom tragedijom o odnosu oca i sina. Ko je još poželio gledati Hulka, čovjeka koji se kada se naljuti pretvara u ogromno zeleno „čudovište“, kroz prizmu grčke tragedije?!

Čuvari galaksije; reditelj: James Gunn; uloge: Chris Pratt, Zoe Saldana, Bradley Cooper, Vin Diesel; 2014.

IMDb rejting: 8.8/10

Rotten Tomatoes rejting: 92%

Reditelj filma Guardians of the Galaxy, James Gunn, je očigledno dosta dobro dotjerao detalje i recept Jossa Whedona (odgovaran za scenarij i režiju Marvelovih Avengersa) samo što mu se mora priznati da je stvorio, naravno sa armijom ljudi iza sebe, koliko odličan toliko i bolji film od Whedonovog. Dok su Avengersi zaista zabavni (na jedno gledanje, eventualno dva) Gunnov film se čini nekako „pitkijim“ i možda ne jednostavnijim, ali zasigurno simpatičnijim. (Mada ni Avengersi s obzirom da kombinuju četiri Marvelova super junaka: Hulk, Iron-Man, Thor, Captain America, nisu tako „jednostavni“.) Kako da ne volite film u kojem je soundtrack sastavljen od „Awesome Mix vol.1 & vol.2“ muzičkih hitova iz perioda kada se snimala i komponovala odlična muzika: sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog stoljeća?

Guardians-of-the-Galaxy2Sada na red dolazi onaj dio recenzije u kojem biste trebali saznati nešto o zapletu filma. Ostat ću škrt na riječima kada je taj dio u pitanju i reći/napisati vam da ako zaista volite dobru zabavu, stripovsku sf zafrkanciju, svakako pogledate film Guardians of the Galaxy. Jer ne samo da ćete uživati u fan-tas-tič-no uprizorenim akcionim sekvencama borbe/vožnje letjelicama već i odličnim scenarističkim dosjetkama, komičnim replikama, dijalozima i one-linersima. Ali, da ne bude da nisam naveo nikakav, pa makar i djelić zapleta, otkrivam vam samo detalj da se petero naizgled nespojivih likova, svaki sa svojom vlastitom agendom, udružuje u urnebesnoj svemirskoj avanturi i pokušaju da onemoguće zilkovce da unište jednu planetu.

Sav taj čarobni svijet izmaštan u glavama strip scenarista i dočaran od strane ilustratora je do unazad 14 godina bio filmski nezamisliv. Sa napretkom tehnologije počele su i ekranizacije stripova i upotreba CGI-a je u rukama dobrog i pametnog reditelja rezultirala kvalitetnim stripovskim filmom, a samo u rijetkim slučajevima –spektaklom. Marvel je prije nego što je osnovao vlastiti filmski studio prodao prava na svoje stripove „X-Men“ i „Spider-Man“ filmskom studiju 20th Century Fox, odnosno Sonyju, a sa „Iron Manom“ je počeo polako pripremati teren za ono što je uistinu bio pravi stripovski spektakl – The Avengers. Dok u dalekoj Americi preferiraju i forsiraju samo super junake, a za alterantivni strip nemaju puno interesa, stripofile u Bosni i Hercegovini na strip asociraju nekadašnja italijanska izdanja Sergia Boenelia, „Lunov Magnus Strip“ i „Zlatna serija“ sa junacima poput „Kapetana Marka“, „Velikog Bleka“, „Zagora“, „Texa Vilera“, „Mister No-a“, „Dilana Doga“, „Martija Misterije“... i naravno, neizostavnog, i po mnogima, najboljeg stripa –„Alana Forda“.

Dva mogula, DC Comics i Marvel, sa svojim ograncima (od kojih svaki ima svoje ogranke), predstavljaju temelj američke strip scene i „zlatnu koku“ holivudske tvornice snova. Ta fascinacija stripom posmatra se poput ultimativnog trenda koji kao virus nagriza holivudsko celuloidno tkivo. Virus koji svake godine odnese milijarde. Ali, milijarde dolara na kino blagajnama širom svijeta. Marvelov potez da od svog malo poznatog stripa Guardians of the Galaxy napravi potencijalnu franšizu će zasigurno uspjeti, zbog svih stvari koje sam naveo i već ustanovljenog Marvelovog stripovsko-filmskog univerzuma u kojem će, kako vrijeme bude odmicalo i ekranizirali se stripovi, postati tolika gužva, ali će se naći mjesta i za neke još opskurnije Marvelove stripove.

Prethodna
I Love You Phillip Morris: Carrey i McGregor u ljubavnom zagrljaju
Sljedeća
Y Tu Mamá También: Sex’n’drugs’n’rock’n’roll