Zaokret u WB-u: "Dune" i "Matrix 4" stižu na ponudu HBO Maxa

Zaokret u WB-u: "Dune" i "Matrix 4" stižu na ponudu HBO Maxa

Warner Bros. je jučer iznenadio, ili čak zaprepastio, svijet filma sa najavom da će studio i distributer svoj cijeli filmski program za 2021. – uključujući vrlo iščekivane naslove poput Dune Denisa Villeneuvea i Matrix 4priključiti ponudi svog streaming servisa HBO Maxa, bez poštovanja takozvanoga „teatralnog prozora“ u kojem su filmovi isključivo dostupni u kino-dvoranama.

Drugim riječima: Dune, Matrix 4, Gunnov Suicide Squad i još desetak velikih naslova će se istog dana naći u kino-dvoranama i na HBO Maxu. Izvršni direktor Warner Brosa, Toby Emmerich je najavio da će novi režim važiti dok traju vanredne prilike u svijetu, te da je odluka, dugoročno gledano, povoljna za kino-dvorane.

Govoreći za THR, Emmerich je rekao sljedeće:

Odluka nam dopušta da osiguramo globalni i nacionalni izlazak naslova na ono što očekujemo da će biti šareno tržište tokom boljeg dijela 2021. Mislimo da će ljudi ići u kina, tamo gdje su otvorena, naročito ako su u pitanju veliki naslovi.

Najava Warner Brosa je naišla na ništa manje šaren odgovor od stanja tržišta koje Emmerich najavljuje. No, odluka ipak nije stigla iz vedra neba – Warner Bros. je prošle sedmice najavio da će Wonder Woman 1984 na tržište izaći po mješovitom modelu distribucije, igrajući u kinima gdje je to moguće, usporedno sa izlaskom na HBO Maxu, što gledateljima dopušta da biraju između dvije opcije.

Ovo je gotovo sigurno bio probni balon za ovu odluku. Daleko važnije od prividne iznenadnosti odluke jeste ono što se može iščitati između redova iste. Warner Bros. očito nema dovoljno povjerenja da će se filmska industrija vratiti u nešto nalik na normalno stanje, po Emmerichovim riječima, „tokom boljeg dijela 2021“. Štaviše, Warner Bros. je voljniji staviti žetone na stranu HBO Maxa, svog još uvijek mladog streaming servisa sa relativno malom bazom pretplatnika koji ostaje nedostupan izvan područja Sjeverne Amerike, nego na stranu kino-dvorana i teatralnog igranja na „šarenom“ tržištu.

Budući da HBO Max nije dostupan u Evropi i drugim područjima svijeta, WB-ovi filmovi će vjerovatno igrati u tim zemljama. Međutim, teško je očekivati da će i to tržište dugo odolijevati povoljnosti gledanja filmova u svom dobu, naročito ako se restriktivne mjere produže na Starom kontinentu i u 2021.

Službena izjava Udruženja vlasnika kino-dvorana (National Theater Owners Association) se još uvijek očekuje, u kojoj će se vlasnici lanaca kino-dvorana oglasiti o svojim pogledima na WB-ovu odluku. No, predsjednik AMC-a, najvećeg lanca kino-dvorana, Adam Aaron je već izrazio svoje nezadovoljstvo ovom odlukom.

Prethodna
Aubrey Plaza se pridružuje postavi Ritchiejevog novog trilera
Sljedeća
Jason Statham u užem krugu za glavnu ulogu u "Small Dark Look"