“Zbornica“ sa pet Zlatnih arena apsolutni pobjednik 69. Pule

“Zbornica“ sa pet Zlatnih arena apsolutni pobjednik 69. Pule

Piše: Marko Njegić

Čak pet nagrada na 69. izdanju Pulskog festivala otišlo je u ruke Zbornici redateljice Sonje Tarokić i producentice Ankice Jurić Tilić, uključujući veliku Zlatnu arenu za najbolji film. Zbornica je, kao apsolutni pobjednik ovogodišnje Pule, osvojila i Zlatnu arenu za režiju, glavnu mušku i sporednu žensku ulogu (Stojan Matavulj, Nives Ivanković) te montažu.

Zlatne arene za glavnu žensku i sporednu mušku ulogu pripale su Lani Barić (Glava velike ribe) i Ljubi Zečeviću (Nosila je rubac črleni), a za najbolji scenarij su nagrađeni Andrija Mardešić i David Kapac za Strica koji su "izbrusili" na splitskoj scenarističkoj radionici "Split Script" pod mentorstvom Razvana Radulescua. Stric je slavio i u kategoriji kostimografije.

Dvije Zlatne arene primio je film Punim plućima redatelja Radislava Jovanova, za fotografiju i oblikovanje zvuka, dok je priznanje za masku dobio Illyricvm Simona Bogojevića Naratha. Najbolja debitantica, nagrađena Brezom, jest Nina Violić (Baci se na pod), a nagradu publike s najvećom ocjenom od 4.57 osvojio je film Nosila je rubac črleni Gorana Dukića.

U Međunarodnom programu Zlatnu arenu za najbolji hrvatski doprinos u manjinskoj koprodukciji dodijeljen je splitskoj glumici Snježani Sinovčić Šiškov za Ljeto kada sam naučila letjeti Radivoja Andrića koji je tu bio i najbolje ocijenjen film od strane publike s iznimno visokom ocjenom od 4.87.

Najboljom manjinskom koprodukcijom proglašeni su Dani suše Emina Alpera, ujedno i najbolji film Međunarodnog programa, dok je posebno priznanje dodijeljeno Viziji Leptira Maksima Nakonečnog. Dani suše su proglašeni najboljim u Međunarodnom programu i od strane ocjenjivačkog suda kritike, a u hrvatskom je nagrada dodijeljena Zbornici.

Objavljeno na portalu Slobodna Dalmacija

Prethodna
28. SFF: U konkurenciji za nagrade Srce Sarajeva 51 film
Sljedeća
Box office: "Nope" prestigao "Thor: Love and Thunder"