“Amanet“ dobija svoj nastavak pod nazivom “Testament“

“Amanet“ dobija svoj nastavak pod nazivom “Testament“

Prvi kadrovi novog filma u režiji Mirze Begovića, svojevrsnog nastavka Amaneta, pod nazivom Testament bi trebali biti snimljeni u oktobru na nekoj od poznatih bh. lokacija, dok bi više od 70 posto filma trebalo biti snimljeno u aprilu i junu naredne godine.

Film će producirati AmfiTeatar i Hudhud produkcija Sarajevo, a osim Mirze Begovića kao scenariste i reditelja, u produkcijskom timu je i Nevres Softić, producent i direktor fotografije, Ajdin Hasanić, izvršni producent, Zlatko Sofović kao menadžer produkcije i mnogi drugi.

Kada je riječ o glumačkoj postavi u filmu će igrati Zlatan Školjić, Nusmir Muharemović, Adem Smailhodžić, Irfan Kasumović, Iva Filipović, Faketa Salihbegović Avdagić, Mugdim Avdagić, kao i većina glumačke postave Amaneta. Također, u odnosu na Amanet u filmu će se pojaviti i neka nova lica poznata bosanskohercegovačkoj publici.

Produkcija filma Testament, za razliku od Amaneta koji je snimljen sa ličnim sredstvima, podržana je od Fondacije za kinematografiju Sarajevo, a kino-distribuciju za BiH će raditi UNA Film.

Radnja filma Testament je smještena u predratne devedesete godine u BiH gdje upoznajemo život u jednom selu i sve probleme s kojima se stanovnici tog sela svakodnevno sukobljavaju. Nakon što Asad, glavni lik, sazna da poslije umrlog oca nije naslijedio imovinu, primoran je i sam upoznati rad i život u industrijskoj Zenici s početka devedesetih godina.

Očekujući da će uporedo studirati i raditi, vrlo brzo saznaje da je izgubio pravo na školovanje, ali i da život radnika zeničke Željezare je sve osim obične radničke svakodnevnice. Na fenomen željezarske plate, kafane, kocke, trgovine i proizvodnje ilegalnih mlinova, ni sam ne ostaje imun, što se uveliko reflektuje na njegov porodični život, ali i život u selu Podstijena.

Prethodna
Film "Ekskurzija" Une Gunjak kandidat BiH za Oscara
Sljedeća
"Priscilla" i "The Killer" ispraćeni aplauzom u Veneciji