“Korset” nagrađen na SFF-u i revija Oscar u Meeting Pointu

“Korset” nagrađen na SFF-u i revija Oscar u Meeting Pointu

Na repertoar kina Meeting Point u Sarajevu dolazi film Korset austrijske rediteljice Marie Kreutzer, fascinantan portret buntovne carice Sisi, nagrađen na 28. Sarajevo Film Festivalu. Vicky Krieps u naslovnoj ulozi je osvojila Srce Sarajeva za najbolju glumicu na Sarajevo Film Festivalu.

Uz Srce Sarajeva, maestralna glumačka izvedba priskrbila joj je još nekoliko prestižnih priznanja – od nagrade u kanskom programu Izvjestan pogled nakon premijernog prikazivanja filma, do nagrade Europske filmske akademije.

Kripes glumi imperatoricu Elizabetu Austrijsku, slavljenu zbog svoje ljepote i uspostavljanja modnih trendova. Ali “Sisi” 1877. slavi četrdeseti rođendan i da bi održala imidž prisiljena je da sve više steže korzet. Dok je Elizabetina uloga, protivno njenoj volji, svedena na nivo dekoracije, zbog njene gladi za znanjem i strasti prema životu, sve manje joj odgovara život u Beču. Elizabeta putuje u Englesku i Bavariju, gdje posjećuje bivše ljubavnike i stare prijatelje u potrazi za uzbuđenjem i svrhom njenog mladog života. Svjesna da je čeka budućnost puna strogo ceremonijalnih obaveza, Elizabeta se pobuni protiv vlastitog prenaglašenog javnog imidža i smišlja plan kako da zaštiti vlastitu zaostavštinu.

Film u kinu Meeting Point gledajte 23, 25. i 27. februara u 17 sati, a 24, 26. i 28. februara u 20 sati.

Do kraja mjeseca na repertoaru kina Meeting Point je i revija filmova nominiranih za Oscare: u terminima u 17 sati i u 20 sati na programu su filmovi Sve u isto vrijeme (Everything Everywhere All at Once), u režiji Dana Kwana i Daniela Scheinerta, koji ima 11 nominacija za Oscare; Duhovi otoka (The Banshees of Inisherin) Martina McDonagha s devet nominacija; Kit (The Whale) Darrena Aronofskog koji ima tri nominacije, koliko ima i film Trougao tuge (Triangle of Sadness) Rubena Östlunda.

Vizualni spektakl Sve u isto vrijeme (Everything Everywhere All at Once) sa čak 11 nominacija za Oscara, prati sredovječnu kinesku imigrantkinju koja je uvučena u nezamislivu avanturu u kojoj sama pokušava spasiti svijet.

Film u kinu Meeting Point gledajte 22. februara u 17 sati, 23. i 27. februara u 20 sati.

Duhovi otoka (The Banshees of Inisherin), u kojima glume Colin Farrell, Brendan Gleeson, Kerry Condon, Barry Keoghan sa devet nominacija za Oscara u kinu Meeting Point je 22. i 25. februara u 17 sati, 21. februara u 20 sati.

Trougao tuge (Triangle of Sadness) Rubena Östlunda niz osvojenih nagrada nastavlja sa tri nominacije za Oscara: za najbolji film, za originalni scenarij i režiju. Ruben Östlund je dobitnik Počasnog Srca Sarajeva 28. Sarajevo Film Festivala (2022.), a Trougao tuge je otvorio prošlogodišnji Sarajevo Film Festival. U kinu Meeting Point film gledajte 21. februara u 20 sati, a 24. i 28. februara u 17 sati.

Kit (The Whale) Darrena Aronofskog za Oscara je nominovan u kategorijama najbolje muške uloge - Brendan Fraser, sporedne ženske uloge - Hong Chau i za šminku i frizuru.

U kinu Meeting Point je na programu 26. februara u 17 sati.

Prethodna
Peter Bradshaw u Guardianu o filmu “Kiss the Future“
Sljedeća
Arhivski filmovi na online platformi kina Meeting Point