Arhivski filmovi na online platformi kina Meeting Point

Arhivski filmovi na online platformi kina Meeting Point

Od idućeg mjeseca gledatelji u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Sloveniji imat će priliku besplatno online gledati filmove iz arhive Filmskog centra Sarajevo.

Riječ je o starim filmovima koji su digitalizirani i po prvi put na ovaj način dostupni javnosti. U programu pod nazivom "CineArchive" svakog mjeseca, od 1. marta, na online platformi kina Meeting Point - Ondemand.kinomeetingpoint.ba, besplatno će online biti dostupan novi film iz historije bh. kinematografije, a prvi film koji će biti dostupan je Sarajevo 1920.

"Filmovi o kojima je ovdje riječ zasigurno će privući pažnju filmskih profesionalaca i entuzijasta, ali i svih onih koje zanima historija i koji žele saznati nešto više o onome što je zabilježeno na filmskim trakama kao priča jednog vremena. Iza nekih od ovih kratkih filmova stoje važna redateljska imena za bh. kinematografiju, a o nekima, osim naslova koji je bio na kutiji i onoga što je zapisano na filmskoj traci, nemamo nikakvih podataka", izjavila je Asja Krsmanović, koordinatorica programa na Ondemand.kinomeetingpoint.ba.

Proces organizacije materijala trajao je skoro dvije godine u kojem su učestvovali konzervatori-restauratori angažirani u okviru Američkog projekta kojeg je FCS dobio 2020. godine, volonteri i MIPS laboratoriji s Univerziteta u Milanu. Američki projekt je pružio priliku mladima da se upoznaju s analognim filmom i njegovim problemima. Digitalizacija filmova je, zbog neadekvatnih uvjeta u kojima se čuvaju, bila otežana.

Pri popisivanju materijala je sastavljen i katalog dokumentarnih filmova. Nedostajalo je 150 dokumentarnih filmova u digitalnoj formi, pa je polazna tačka za digitalizaciju bila pronaći fizičke trake izgubljenih dokumentarnih filmova. Rezultat su digitalizirani dokumentarni filmovi kao što su Afro-kubanske igre, Kruh naš svagdanji daj nam danas, Svjetska premijera, Dalekovod, Bosna, Druže Tito i dr. Za većinu digitalnog materijala kojeg Filmski centar danas posjeduje, a čiji će dio od sada biti dostupan javnosti, zaslužni su zaposlenici prethodnih generacija koji su, s ograničenim sredstvima, pokušali da presnime s kamerom projektiranu traku i tako, uz lošiju kvalitetu, na neki način pokušaju spasiti memoriju filmskog grada.

 

Prehodna
“Korset” nagrađen na SFF-u i revija Oscar u Meeting Pointu
Sljedeća
"The Flash" premijerno na ovogodišnjem CinemaConu