“Smrt djevojčice sa žigicama“ stiže u bh. kina

“Smrt djevojčice sa žigicama“ stiže u bh. kina

Nakon svjetske premijere filma Smrt djevojčice sa žigicama na Pula Film Festivalu, međunarodne premijere u okviru Open Air programa 29. Sarajevo Film Festivala, te otvorenja Rab Film Festivala gdje je rasprodao čak pet projekcija, uvjerljivo osvojene nagrade publike, krimić Gorana Kulenovića dolazi na redovni repertoar bh. kina.

Prošle sedmice, film je počeo sa premjernim prikazivanjem u hrvatskim kinima gdje ga je pogledalo preko 5000 ljudi, uz hvalospjeve tamošnje filmske kritike.

Otok Rab, 1992. Na lokalnoj plaži pronađeno je unakaženo tijelo prostitutke Marillene. Istragu vodi lokalni policajac Mungos u saradnji sa svojim dobrim prijateljem Ferom, s kojim dijeli tragičnu tajnu iz djetinjstva. Na otoku na kojem svako svakog zna, niko nije nevin i svi su potencijalni krivci. Ko se krije iza ovog okrutnog zločina?

Reditelj filma je kultni hrvatski autor Goran Kulenović, tvorac prema mnogima najboljih hrvatskih serija ikada (Bitange i princeze, Crno-bijeli svijet), te filma Pjevajte nešto ljubavno, najgledanijeg hrvatskog filma u kinima 2007. godine. Kulenović je jedan od rijetkih hrvatskih autora kome su svi radovi brzo postali cijenjeni i obožavani od kritike i publike. Ulogu Fere, povratnika na Rab, glumi odlični Ozren Grabarić, a Mungosa utjelovljuje Goran Navojec, jedan od najvećih hrvatskih glumaca današnjice.

Film Smrt djevojčice sa žigicama nastao je prema istoimenom romanu Zorana Ferića, koji uz reditelja Kulenovića potpisuje i scenarij.

Ovo je prvi dugometražni igrani film s potpisom produkcijske kuće Livada produkcija. Koproducenti filma su Dušan Kovačević iz Natenane produkcije i Mirsad Purivatra iz Produkcije 2006.

Prethodna
Netflix preuzima noir triler "Hit Man"
Sljedeća
"TMNT: Mutant Mayhem" stiže na Paramount+