18. Pravo Ljudski Film Festival od 11. do 16. oktobra

18. Pravo Ljudski Film Festival od 11. do 16. oktobra

Osamnaesto izdanje Pravo Ljudski Film Festivala bit će održano od 11. do 16. oktobra u Sarajevu u kinu Meeting Point.

Ovogodišnje izdanje, kao i uvijek do sad, donosi mnoštvo kreativnih dokumentarnih filmova koji propituju aktuelne kulturne i društveno-političke teme. Festival produbljuje kontinuirani fokus na kinematografiju koja propituje antropocentrične narative, rad i uvjete u radu u današnje vrijeme sa posebnim fokusom na skrbnički rad i društvenu reprodukciju kroz neplaćeni ženski kućanski i reproduktivni rad.

Ono što povezuje sve programske sekcije ovogodišnjeg Festivala jeste društvena i politička NEVIDLJIVOST na raskrižju između rada i politike. Festivalsko izdanje kroz svoj vrlo različit i naizgled eklektičan filmski program, insistira i kruži oko problematike nevidljivosti ženskog i/ili „tuđeg“ rada – od nevidljivog i neplaćenog ženskog kućanskog rada i ženskog rada društvene reprodukcije, do brisanja umjetnica iz “kanona” umjetnosti i kinematografije.

Ovogodišlji Pravo Ljudski Film Festival otvorit će se kino-koncertom filma Kućni filmovi, rediteljiice Vukice Đilas sa pratećom muzikom uživo LP Dua - Sonje Lončar i Andrije Pavlović.

Kućni filmovi kompilira više od 20 godina strastveno snimanih “slika iz života” zabilježenih kamerom Super 8. Vukica Đilas je na projektu radila gotovo nevidljivo i anonimno, jer nitko nije znao za film prije nego što je izašao desetljeće nakon njezine prerane smrti. Nakon njezine smrti, Đilasov partner Branko Vučićević, s kojim je živjela 1970-ih i koji je i sam bio kultna figura jugoslavenske neoavangarde, pohranio je niz njezinih 8 mm filmskih dnevnika u arhivi Akademskog filmskog centra u Beogradu. Osim jedne projekcije sirovog materijala objavljene 2006. godine, Đilasovi su filmovi bili arhivirani do 2015. godine kada je reditelj Slobodan Šijan složio pedesetominutnu verziju pod nazivom Domaći filmovi.

Tu projekciju je pratila živa improvizacija pijanističkog LP dua, čija je muzika postala službeni soundtrack novosastavljenog filma. Materijal se proteže kroz dvadeset godina njegovog stvaranja - počevši od 1970. godine i završava negdje u 1990-ima, dok soundtrack opisuje osam većih poglavlja Đilasova života. Domaći filmovi jedini je film koji je Vukica Đilas snimila: životni film, odnosno film dug koliko i život, montiran kamerom kadar po kadar.

Kako navode u svojoj biografiji:LP Duo eksperimentiše sa beskrajnim mogućnostima izvođenja na dva klavira, istovremeno razvijajući novi pristup savremenoj klavirskoj muzici. LP Duo je postao jedan od najuspješnijih klavirskih dua, brišući granice između kamernog ansambla i rock grupe. Classical Elegance, Jazz Freedom, and Rock'n'Roll Power.”

Kompletan program Festivala će uskoro biti objavljen na web stranici pravoljudski.org, kao i društvenim mrežama - Facebook, Instagram, Twitter/X.

Prehodna
"Ekskurzija" u selekciji za prestižne europske filmske nagrade
Sljedeća
James Gunn otkrio koji će glumci zadržati uloge