50/50: Iskren i dopadljiv film

5050Piše: Sead Vegara

Kako većina kvalitetnih komedija proizlazi iz ozbiljnih situacija takav je slučaj i sa filmom 50/50 reditelja Jonathana Levinea. Naslov filma se odnosi na procijenjenju stopu preživljavanja u slučaju pojedinog karcinoma od kojeg boluje Adam (Joseph Gordon-Levitt). Kao komedija o mladiću koji ima karcinom, film mora da bude ozbiljan da bi bio vjerodostojan, ali isto toliko opušten da bi bio smiješan. Scenarista Will Reiser je bazirao scenario na vlastitom iskustvu koje je imao kao 20-godišnjak kada su mu dijagnosticirali karcinom. Scenario filma nikako nije uopšten tročinskim sadržajem (uvod-zaplet-rasplet) već prati neizvijesnost (zbrkanog) života. Reiser je napisao scenario u kojem se vješto poigravao sa karakterima bez da ih je smještao u situacije iz kojih bi proizašao usiljeni humor, a glumci (posebno Gordon-Levitt) su sa neopisivom požrtvovanošću odigrali svoje uloge.

50/50; režija: Jonathan Levine, uloge: Joseph Gordon-Levitt, Anna Kendrick, Seth Rogen, Bryce Dallas Howard, Anjelica Huston, 2011.

IMDb rejting: 7,8/10

Rotten Tomatoes rejting: 93%

5050WAdam Lerner (Gordon-Levitt) je 27-godišnji mladić koji vodi pristojan život. Ne pije, ne puši, reciklira, ima prelijepu djevojku umjetnicu Rachael (Bryce Dallas Howard), radi na radiju. Sve je u redu do trenutka kada Adam, zbog učestalih bolova u leđima, ode na ljekarski pregled na kojem mu dijagnosticiraju rijetki oblik karcinoma. S početka, on će odlaske na konsultacija kod doktorice praktikantice Katherine (Anna Kendrick) i suočavanje sa svojom bolešću prihvatiti pomalo neozbiljno i sa popriličnom dozom ležernosti. Njegov najbolji prijatelj Kyle (Seth Rogen) će biti uz njega i pokušavati da ga oraspoloži. Ali, kako bolest bude napredovala i sa učestalim majčinim (Anjelica Huston) pozivima, koja sada pored brige o mužu koji ima Alzheimerovu bolest pokušava da brine i o sinu sa karcinomom, Adam će polako početi shvatati u kakvoj se situaciji nalazi te će početi prihvaćati ono što se čini kao (ne)izbježna sudbina.

Glumac Seth Rogen je u stvarnosti prijatelj scenariste Willa Reisera, te na neki način glumi samog sebe u filmu jer je bio prisutan kada je Reiseru dijagnosticiran karcinom. Način na koji je dijagnoza utjecala na njihovo prijateljstvo je u filmu prikazana kroz odnos Adama i Kylea koji su sušta suprotnost. Adam je staložen i uvijek promisli prije nego što kaže nešto, dok Kyle djeluje poput malog djeteta –impulsivno i bez razmišljanja. Odnos između njih dvojice je svakako potenciran u filmu, a način na koji Kyle koristi Adamovu bolest jeste nešto zbog čega ćete se smijati do suza. Reditelj Levine je imao idealan pristup materijalu snimajući svaku scenu bez pretjerivnja i ušminkavanja, puštajući da glumci sami nose priču. Izbjegavajući pretjeranu sentimentalnost i trivijalizaciju priče uspio je da snimi iskren i veoma dopadljiv film o mladiću koji se (iz)bori sa strašnom bolešću.

  Objavljeno u magazinu Dani  

Prehodna
Djeca tranzicije: Život u oboljelom društvu
Sljedeća
The Wind Rises: Miyazaki na vrhuncu kreativne snage