6. AJB DOC Film Festival: “Do savršenog gena“

Piše: Nino Romić

Takmičarski program 6. AJB DOC Film Festivala odjavljuje Do savršenog gena, dokumentarni film koji spaja tematiku ovogodišnjeg izdanja AJB DOC-a, ljudska prava, sa pojavnim pitanjima u domeni etike, odnosno bioetike – uređivanjem ljudskog genoma i mogućim posljedicama bio-inženjeringa po društvo.

Do savršenog gena (Make People Better) prati okolnosti koje su dovele do velikog postignuća u modificiranju ljudske DNA od strane kineskog naučnika, doktora Hea Jiankuija, a potom i njegovog naglog nestanka sa naučne scene, ali i iz javnosti uopće. Gledateljima se može oprostiti ako bi nakon uvodnog segmenta pomislili da je riječ o igranom filmu, nekom naučno-fantastičnom trileru smještenom u bliskoj budućnosti u kojem odmetnuti naučnik uzima stvari u svoje ruke i prelazi preko granice između dozvoljenog i nedozvoljenog.

Ustvari, posrijedi su događaji iz naše neposredne prošlosti, a moralna osnova “odmetnutog“ naučnika nije tako jasna. Do savršenog gena vrlo brzo uvodi gledatelja u složenost etičkog vida  genetskog inženjeringa, naročito nakon otkrića koja su glavni predmet ovog dokumentarnog filma, te istovremeno u usko kontrolisani svijet naučnost istraživanja, u kojem se susreću različiti interesi, koji nerijetko prevazilaze utoljavanje radoznalosti. Naravno, nemoguće je prijeći preko činjenice da je dr. He Jiankui nestao neposredno nakon što je izašao u javnosti sa svojim otkrićem.

Stavovi i iskazi prikazani u Do savršenog gena su nerijetko oprečni, što samo podcrtava novitet problema koji je, kako se čini iz perspektive izvan relativno malog kružoka naučnika, tako brzo zahvatio širu zajednicu. Da stvari budu još složenije, neki od glavnih pokretača projekta mogli bi osloboditi “duha iz boce“ i prije nego što shvatimo čime se zaista bavimo.

Iscrpan uprkos ograničenju trajanja od jednog sata koje važi za sve unose u Takmičarski program AJB DOC Film Festivala, Do savršenog gena je bez sumnje jedan od filmova na ovogodišnjem izdanju Festivala koji gledatelja najviše navodi na razmišljanje o budućnost, o ulozi etike u društvu i potencijalnim, vrlo mračnim ishodima želje za stvaranjem boljitka koja se lako može preobraziti u biološku utrku oružjem sa dugoročnim posljedicama.

Do savršenog gena igra u sklopu Takmičarskog programa u Cineplexxu, 12. septembra.

Prethodna
6. AJB DOC Film Festival: “Portret premijerke“
Sljedeća
Gran Turismo: Život piše nevjerovatne priče