Gran Turismo: Život piše nevjerovatne priče

Piše: Sead Vegara

Kada se pojavila vijest o tome da se u Hollywodu sprema film prema PlayStation igrici zvanoj “Gran Turismo“, koja u biti predstavlja simulator trkaćeg auta, mnogi su bili skeptični. Potpisnik ovih redova ponajviše. Ali, pazite sad, ključne riječi u ovom slučaju su bile: “Bazirano prema istinitom događaju“. Šta bi to trebalo da znači? Da ćemo sjediti u kinu i gledati grupu dječurlije kako igra igru sa nekakvim neviđenim zapletom... Da život piše najbolje (ili je bilo najljepše?), u ovom slučaju definitvno nevjerovatne priče, biće vam jasno kada pogledate film Gran Turismo.

Gran Turismo; režija: Neill Blomkamp; uloge: David Harbour, Orlando Bloom, Archie Madekwe, Djimon Hounsou; 2023.

IMDb rejting: 7.4/10

Rotten Tomatoes rejting: 64%

Jann Mardenborough (Archie Madekwe) je mladić koji dane i dane provodi igrajući “Gran Turismo“. Jann ima snove, koji su prema njegovom ocu Steveu (Djimon Hounsou), nekadašnjem fudbaleru – sada radniku na željeznici, ne nedostižni, već nevjerovatni: Postati vozač pravih trkaćih automobila! (Su)ludom idejom Dannyja Moorea (Orlando Bloom), jednog od vodećih ljudi iz marketinga automobilskog giganta Nissana, Jann bude pozvan da učestvuje u GT Akademiji u kojoj će se pored drugih najboljih svjetskih igrača Gran Turisma, takmičiti za poziciju vozača pravog automobila. I to za Nissan.

Zvuči nevjerovatno, zar ne? Nevjerovatno, ali istinito! Naravno, vrlo dobro znano holivudsko uobličavanje (da ne kažemo prekrojavanje) istine (i samo istine) trebalo je i ovoj priči. Sve u cilju da se napravi film za široke narodne mase, u čemu su reditelj Neill Blomkamp, te scenaristički dvojac Jason Hall i Zach Baylin, na kraju i uspjeli. Gran Turismo je pravi pravcati prvoklasni blockbuster, koji će vas tokom cijelog svog trajanja od dva sata i 14 minuta držati na rubu sjedalice, dok promatrate kako Jann pokušaj za pokušajem prolazi utrke kako bi dobio licencu.

U ulozi Jannovog instruktora, nekadašnjeg slavnog automobilskog trkača, Jacka Saltera, našao se maestralni David Harbour, koji plijeni pažnju sa svakim pojavljivanjem. Mladi Archie Madekwe sasvim je solidan u svojoj ulozi, dok Djimon Hounsou u sporednoj ulozi (iako se njegov lik nekako gubi u drugoj polovini) ipak briljira. Kao ljubavni interes Archiejevog Janna tu je ljepuškasta Audrey (Maeve Courtier-Lilley) u simpatičnoj epizodi. Reditelj Blomkamp znalački koristi prednosti kompjuterskih efekata (CGI) što je evidentno u gotovo svakoj sceni na trkaćoj stazi. I to ne na način, kojim bi reditelj slabijeg kalibra to uradio i napravio da izgleda da je “ukradeno“ iz igre. Ovdje bukvalno imate osjećaj da ste u samom bolidu, te vam postane i neugodno u trenutku kada se desi havarija.

Nećete moći povjerovati kakvu je (ludu) sreću imao Jann da bi postao profesionalni vozač i opstao u tom svijetu u kojem mu se cijela ekipa tehničara smije, što u lice, što ga ogovaraju iza leđa. Ipak, jedan od teničara iz ekipe, baš onaj što mu se smijao u lice i govorio: “Nije isto kao kad imaš joystick“, reći će mu na kraju, kao Iceman (Val Kilmer) Mavericku (Tom Cruise) u Top Gunu, “Uvijek ću biti u tvojoj ekipi“.

Objavljeno u bh. nezavisnom dnevniku Oslobođenje

Prethodna
6. AJB DOC Film Festival: “Do savršenog gena“
Sljedeća
Ennio: Jedan od najboljih kompozitora filmske muzike